Traim in era nutritionismului?

De Lavinia Bratu Ceuță
Reactualizat la:
Traim in era nutritionismului?
Trăim o vreme în care omul are tot mai multă nevoie de consiliere nutrițională. Oare de ce? Ce s-a întâmplat de omul nu mai știe ce/cât/cum să mănânce? Trebuie să recunoaștem că ”nutriționismul” este foarte atractiv în zilele noastre, când avem mii de produse în hypermarket, cum să nu fie vorba despre ”era nutriționismului?” Gândiți-vă câți sunt implicați în povestea aceasta? Consumatori, producători, dieteticieni, consilieri nutriționali, jurnaliști în domeniu, toți devenind ”must have” al societății actuale.

În bestseller-ul ”În apărarea mâncării – ”Manifestul unui gourmand”, autorul Michael Pollan ne vorbește pe final despre câteva reguli simple de luat aminte, în această ”era a nutriționisnului”.

1. ”Hrăniți-vă mai ales cu plante și cu frunze verzi” – scriind acestea îmi aduc aminte de un articol citit recent, în care un celebru medic diabetolog din România spunea că: ”e o prostie alergătura asta după plante și frunze verzi”. Ei, vedeți, există loc pentru toți și toate teoriile din lume. Să ne ferim însă de ignoranți, egocentrici și limitați…
2. ”Nu sunteți doar ce mâncați, ci și ceea ce mănâncă animalul pe care-l consumați.” Da, omul e omnivor, asta nu ne dă dreptul să alegem omnivorul porc, al cărui gust delicios nimeni nu-l poate contesta. Și, mai apoi, să nu uităm de mici, cu muștar și bere! Nu poți ușor refuza… Sau poți, depinde ce standarde personale ai!
3. ”Mâncați produse cultivate pe soluri sănătoase.” Iată un îndemn ce ne duce cu gândul la fermierii noștri locali și la ”coșul săptămânii.” Să nu uitați să vă abonați!
4. ”Consumați alimente sălbatice, de câte ori aveți ocazia.” De la animale sălbatice, frunze verzi sau pește pescuit, până la ciuperci sau la fructele de pădure, toate acestea sunt de dorit.
5. Priviți cu scepticism alimentația occidental și renunțați la ea. Are gust și fură sănătatea. Ea ne determină să mâncăm fast, ne crește plăcerea, întunecându-ne conștiința. Rămâneți tradiționali, este cea mai bună alegere.
6. Vrei ceva netradițional? Aruncă o privire la italieni, la francezi sau la greci. Ia aminte la dieta lor, nimic complicat și mult crud, sălbatic și verde.
7. Beți din când un pahar de vin la cină. Stați cu drag în jurul mesei, cu toți cei dragi, faceți din servitul mesei un ritual al recunoștinței, bucuriei și stării de bine.

Avem un păcat – noi toți -, și o cădere: am căzut în capcana gustului mâncării occidentale! Habar nu avem ce bine ne-ar fi a înțelege pasul simplu, ce-l avem de făcut: întoarcerea la tradiția, cultura și simplitatea locală.

Material apărut în săptămânalul Agenda.

Sursa foto ext: rdrevilo.com

Citat-Carte-IV-600x280
Regulament de plasare a anunturilor