Timisul duce in continuare lipsa acuta de lucratori. Solutiile existente, destul de putine

De Marcel Hoster
9Comentarii
Timisul duce in continuare lipsa acuta de lucratori. Solutiile existente, destul de putine
© Tion: Timișul duce în continuare lipsă acută de lucrători. Soluțiile existente, destul de puține
Cu un şomaj de mai puţin de un procent, Timişul are probleme tot mai mari din cauza lipsei de personal. Soluţiile existente pentru rezolvare sunt puţine şi se referă mai ales la muncitorii străini şi la reintroducerea pe piaţa locală a muncii a personalului „pierdut”, s-a concluzionat în urma unei dezbateri organizată de CCIA Timiş.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş a organizat dezbaterea „Soluții pentru rezolvarea în regim de urgență a crizei forței de muncă”, aceasta având ca scop găsirea celor mai bune soluţii pentru a oferi firmelor de aici mai mulţi lucrători. Au fost prezenţi la discuţii reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, parlamentari de Timiş și reprezentanţi ai firmelor.

Principala problemă discutată s-a referit la simplificarea accesului muncitorilor din Serbia pe piaţa locală a muncii. Cadrul legal există deja, au anunţat cei prezenţi, doar că deocamdată nu a fost pus în aplicare. Acordul de Securitate Socială dintre România și Serbia, semnat la Belgrad în 28 octombrie 2016 (ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 4/2018 și publicat în Monitorul Oficial nr. 29/12 ianuarie 2018) și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului (aprobat prin H.G. nr. 388/2018 și publicat în Monitorul Oficial nr. 491 din 14 iunie 2018) susţin această simplificare şi oferă soluţii.

S-a mai discutat despre numărul mare de oameni care părăsesc ţara pentru a munci în străinătate, mulţi doar pentru a îngriji bătrâni la domiciliu, nu pentru o slujbă calificată.

O altă problemă legată de accesul străinilor pe piaţa muncii sunt reglementările legale care impun un salariu minim care trebuie să le fie plătit, unul foarte ridicat, cu mult peste cel minim din România, care face nerentabil un asemenea angajat.

S-a mai discutat şi despre reintroducerea şi introducerea în premieră pe piața muncii a unui număr de posibili muncitori, care nici nu sunt incluşi în statisticile oficiale legate de şomaj. Interesant este că firmele prezente la întrunire au ridicat o problemă la care nu se aştepta prea multă lume. Deşi acestea nu caută posibili angajaţi cu supercalificări, cei cu nivel de bază de educaţie nu sunt capabili nici de un minim de scriere sau citire. În consecinţă a fost cerută implicarea autorităţilor care să ajute la dezvoltarea unor asemenea lucrători.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor