Timisorenii care nu si-au platit impozitele ar putea fi scutiti de penalitati. PSD propune, primarul nu vrea

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Timisorenii care nu si-au platit impozitele ar putea fi scutiti de penalitati. PSD propune, primarul nu vrea
© Timisorenii care nu si-au platit impozitele ar putea fi scutiti de penalitati (foto: arhiva)
Consilierii PSD au inițiat un proiect de hotărâre prin care speră să-i scutească pe timișorenii care nu și-au plătit impozitele de plata unor penalități de întârziere. Legea le permite acest lucru, spun aleșii social-democrați, dar primarul Nicolae Robu nu este de acord și îi numește populiști.

Consiliul Local Timișoara ar putea decide, în următoarea ședință, dacă timișorenii care nu și-au achitat dările către bugetul local vor fi scutiți de plata unui procent din penalitățile de întârziere.

Aceasta, doar dacă proiectul va ajunge pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare.

Aleșii PSD au folosit ca bază Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44 din 2015, privind acordarea unor facilități fiscale, care spune că penalitățile de întârziere restante la 30 septembrie se pot anula dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Proiectul de hotărâre privind aplicarea prevederilor OUG nr. 44/2015 referitor la acordarea unor facilități fiscale contribuabililor care datorează majorări de întârziere către bugetul local hotărăște „aplicarea prevederilor OUG privind acordarea unor facilități fiscale, contribuabililor care datorează majorări de întârziere ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor fiscale datorate bugetului local” și „anularea cotei de 70% din majorările de întârziere datorate ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor de plată restante, în condițiile și în conformitate cu procedura de acordare a facilității fiscale”.

Primarul Nicolae Robu nu vede însă cu ochi buni proiectul de hotărâre inițiat de aleșii PSD.

„Este în discuție, pe partea de fiscalitate, reducerea pe care legea o permite a penalităților pentru cei ce nu-și plătesc taxele și impozitele. Eu sunt împotriva unei asemenea măsuri și mi se pare că ar fi incorect ca ea să fie adoptată de consiliul local. Evident, consiliul local este suveran și va lua o decizie. Presupun că grupul PSD, populist cum îl știm și disperat că nu are suport în Timișoara, cum îl știm, va încerca să-și găsească măcar segmentul rău-platnicilor. Eu voi fi împotrivă, pentru că mi se pare inechitabil. Adică cetățenii care își plătesc obligațiile vor fi tratați la fel ca cei care nu și le plătesc. Trebuie să existe pârghia penalizării celor care nu se dovedesc buni cetățeni. Trebuie să renunțăm la populism, să fim oameni responsabili, să fim corecți și drepți cu cetățenii”, a ținut să precizeze primarul Nicolae Robu.

Consilierii PSD i-au răspuns imediat edilului-șef. Aceștia îl acuză de un nou atac la adresa lor și spun că nici măcar în ceasul al doisprezecelea nu se trezește la realitate.

„Iniţiativa grupului consilierilor PSD din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timișoara are la bază o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României (OUG 44/2015) prin care ni se oferă șansa de a-i sprijini pe cei care, din motive financiare, nu și-au putut plăti impozitele la timp. Acest act normativ, ca să fim bine înţeleși, nu scutește pe nimeni de la plata datoriilor, ci doar a unui procent din penalităţi. Am decis să iniţiem și o hotărâre de consiliu local în acest sens, având în vedere interesul general de susţinere a persoanelor care se confruntă cu reale probleme de ordin financiar ce nu le permit să-și îndeplinească la termenul legal obligaţiile fiscale faţă de bugetul Municipiului Timișoara”, spun aleșii social-democrați.

Aceștia sunt de părere că propunerea lor este privită cu aroganță de primarul orașului.

„Această atitudine se referă, din păcate, la timișoreni. Prin geamurile fumurii ale unui Mercedes de peste 50.000 de euro, imposibilitatea plății impozitelor este văzută ca rea intenție, iar încercarea de a ajuta oamenii cu reale probleme seamănă a populism. Îi solicităm pe această cale primarului Nicolae Robu să dea dovadă de aplecare și față de timișorenii care nu îi sunt subalterni la partid și să accepte că un astfel de ajutor vine doar în sprijinul oamenilor, fără a avea vreun substrat electoral”, precizează Alfred Simonis, liderul de grup al consilierilor PSD din cadrul Consiliului Local Timișoara.

Rămâne de văzut dacă proiectul consilierilor social-democrați va intra pe ordinea de zi a ședinței programată pentru săptămâna viitoare.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor