Timisorenii au mers la Catedrala, la Prohodul Domnului

De C.D.T.
Reactualizat la:
Timisorenii au mers la Catedrala, la Prohodul Domnului

Numeroşi timişoreni s-au aflat, în Vinerea Mare, la Catedrala Mitropolitană, pentru a trăi ca nişte creştini autentici această zi de mare doliu, în amintirea aceleia în care a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii.

Slujba Punerii în mormânt (vecernia) a fost urmată, de Denia Prohodului Domnului. Sute de credincioşi ortodocşi au umplut biserica, au stat la rând să se închine în faţa Sfântului Epitaf şi s-au rugat din adâncul sufletului pentru ca Iisus să le ierte greşeala cea de voie şi cea fără de voie.

Cu lumânări aprinse în mâini, ei au format apoi îndătinatul convoi ce a pornit să facă înconjurul bisericii, cu Sf. Epitaf în frunte, moment ce aminteşte, în Vinerea din Săptămâna patimilor, de înmormântarea lui Hristos. Această zi este una aliturgică: nu se slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că ea reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi. Nu puţini sunt creştinii care, în Vinerea Mare, ţin post negru vreme de 24 de ore, de-a lungul cărora nu le este îngăduit să mănânce şi să bea decât câteva bucăţele de anafură şi două-trei înghiţituri de aghiasmă.

 În Sâmbăta Mare, de la ora 9, la Catedrală se slujeşte Sf. Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar la miezul nopţii Slujba Sfintei Învieri, în cadrul căreia procesiunea va înconjura centrul prin Piaţa Operei, apoi şi biserica, o singură dată. După slujbă, în mai multe puncte de la ieşirea din sfântul lăcaş se vor împărţi Paştile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor