Timisorenii ar putea beneficia de gratuitate la transportul public in zilele de weekend

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Timisorenii ar putea beneficia de gratuitate la transportul public in zilele de weekend
© TION - Timisorenii ar putea beneficia de gratuitate la transportul public in zilele de weekend
Lungi discuţii, în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, cu privire la gratuităţile pentru transportul public. Dacă până acum primarul Nicolae Robu vorbea despre gratuitate totală pe RATT, ba chiar anunţa că va organiza un referendum pe această temă, acum edilul-şef vine cu o nouă idee: timişorenii să circule cu mijloacele de transport în comun fără să plătească doar în zilele de weekend!


Subiectul a fost abordat în şedinţa de consiliu local de marţi, când s-a discutat despre un proiect iniţiat de PSD cu privire la acordarea de gratuităţi la transportul public pentru personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar – femei de serviciu, portari, paznici etc. -, o cerere mai veche a social-democraţilor, care a fost respinsă şi de această dată.

În acest context, Robu a explicat că el ar fi dorit ca toată lumea să poată călători gratuit cu mijloacele de transport în comun, dar că primăria nu poate totuşi să susţină toate aceste facilităţi. Nu ne permitem, având în vedere situaţia economică a RATT şi bugetul de care dispune municipalitatea, a afirmat edilul. Asta, după ce tot primarul Timişoarei a venit anul trecut cu ideea generalizării transportului public gratuit, a şi iniţiat un “experiment” în acest sens în iarnă şi a anunţat organizarea unui referendum pe tema gratuităţilor pe care le-ar putea oferi RATT.

Edilul-şef a venit, în schimb, cu o altă idee: „Vă spun cu titlu de reflecţie aşa pe viitor. M-am întrebat dacă nu ar fi un câştig pentru Timişoara ca în weekend să fie transportul public gratuit, sâmbăta, duminica, să ne gândim să facem o analiză. Urmărim să descongestionam oraşul şi nu o alocare de fonduri cu titlu de asistenţă socială, o alocare de fonduri pentru a descongestiona oraşul, inclusiv pentru a-l cruţa de poluare sau pentru a reduce poluarea. Ne mai gândim pe viitor, pentru că nu am o estimare a costurilor pe care le-ar presupune o astfel de măsură”, le-a propus Robu consilierilor locali.

Întrebat dacă experimentul din iarnă, când toţi timişorenii cu venituri sub 2.000 de lei pe lună s-au putut bucura de gratuitate pe RATT pentru o scurtă perioadă, nu a avut rezultatul scontat, primarul a afirmat că rezultatele au fost pozitive, dar nu sunt bani pentru a-l continua la un asemenea nivel.

„La ora actuală, bugetul local nu-şi poate permite să susţină aceste facilităţi la acel nivel. Dar ca măsură ar fi una bună, dar nu ca măsură de asistenţă socială, ci una menită să conducă la o uzură mai mică a drumurilor şi la o poluare mai redusă”, a conchis Robu.

UPDATE: Grindeanu: Robu a dat o palmă câtorva sute de timişoreni care activează în sistemul de învăţământ

Deputatul Sorin Grindeanu, care este şi preşedintele PSD Timişoara, a reacţionat după ce proiectul iniţiat de colegii săi de partid din consiliul local a fost respins la vot. Acesta îl acuză pe primarul Nicolae Robu că, împreună cu consilierii PDL, a reuşit să dea o palmă câtorva sute de timişoreni care activează în sistemul de învăţământ.

„Ședința Consiliului Local al Municipiului Timișoara care a avut loc astăzi a scos din nou, dacă mai era cazul, la iveală duplicitatea domnului primar Nicolae Robu. După ce în urmă cu câteva luni susținea cu toată puterea introducerea transportului public gratuit, astăzi Nicolae Robu s-a înfrățit cu consilierii PDL și a dat o palmă câtorva sute de timișoreni care activează în sistemul de învățământ”, a transmis Grindeanu, după şedinţa Consiliului Local Timişoara.

Liderul social-democrat mai spune că Robu s-a schimbat radical, deoarece în urmă cu câteva luni era susţinătorul transportului public gratuit pentru toţi cetăţenii Timişoarei.

„Mai exact, este vorba despre o inițiativă a grupului de consilieri PSD care a solicitat Consiliului Local să ofere un sprijin câtorva sute de persoane, personal nedidactic, al căror venit reprezintă salariul minim pe economie. Brusc, de la un transport public gratuit pentru toți cetățenii Timișoarei, atitudinea edilului șef al orașului s-a schimbat radical și a reușit, cu ajutorul consilierilor PDL, să blocheze un proiect care se delimitează de latura politică și care venea strict în ajutorul unor timișoreni”, mai spune Grindeanu.

Acesta îi mai promite primarului Timişoarei că demersul consilierilor locali PSD nu se va opri din cauza votului negativ primit marţi.

„Nicolae Robu trebuie să știe, însă, că demersul grupului de consilieri PSD nu se va opri aici. Vom face toate eforturile necesare pentru ca proiectul nostru să treacă, indiferent de răutatea cu care este tratat de Nicolae Robu și noii săi prieteni”, concluzionează Grindeanu.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor