Timisoara trebuie sa devina un oras eco, pentru a face specialistii in IT sa nu plece in strainatate

De M. Hoster
3Comentarii
Timisoara trebuie sa devina un oras eco, pentru a face specialistii in IT sa nu plece in strainatate
© TION: Timisoara trebuie sa devina un oras eco, pentru a face specialistii in IT sa nu plece in strainatate
Timişoara trebuie să se dezvolte în domeniile cu valoare adăugată ridicată. De asemenea, oraşul trebuie să devină unul eco, special pentru a oferi cele mai bune condiţii în vederea menţinerii specialiştilor pentru a nu pleca în străinătate. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de departamentul de cercetare al celei mai mari bănci din România.


Clujul trebuie să îşi dezvolte centrul universitar, Braşovul să devină un oraş al meseriilor, Iaşiul să îşi schimbe mentalitatea şi autorităţile să se implice mai mult, Piteştiul să dezvolte clusterul auto din zonă, Sibiul să insiste asupra şcolilor profesionale. Sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu de cercetare întocmit de cea mai mare bancă din România.

Pentru Timişoara se recomandă să devină „Smart & Green City!“, iar acest concept prevede dezvoltarea infrastructurii IT și dezvoltarea urbană ecologică pentru a menţine specialiștii în România. Studiul nu spune nimic despre dezvoltarea extrem de puternică a industriei automotive din zonă, mai precis cea a pieselor auto, pentru acest domeniu fiind recomandată dezvoltarea Piteştiului, chiar dacă acolo există mai mult iniţiative în domeniul montării pieselor auto (Uzina Dacia), mai mult decât producţia de piese necesare.

Conform analizei, au fost identificate câteva domenii prioritare pentru România: lipsa unei reţele de autostrăzi, subdezvoltarea mediului rural şi infrastructura portuară.
Studiul arată că România îşi valorifică din ce în ce mai bine poziţia geografică, în pofida dezvoltării modeste a reţelei rutiere. „Ne aşteptăm până în 2030 la investiţii de până la 24 miliarde de euro pentru construcţia a 480 km de autostrăzi şi 2.400 km de drumuri expres”, spun bancherii.

De asemenea, analiza mai spune că „Obiectivul de a transforma România într-o ţară independentă energetic va declanşa investiţii semnificative atât în sectorul energiei tradiţionale (rezervele de gaze naturale din Marea Neagră), cât şi în producţia de energie nucleară”.

Un punct special va fi dezvoltarea rurală, in centrul atenţiei fiind Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, care începând cu 2015, vizează creşterea productivităţii în agricultură (în prezent 50% din media UE) prin încurajarea exploatărilor agricole de dimensiuni medii, ceea ce va permite diversificarea extinsă a culturilor si a exportului de produse alimentare prelucrate

Sectorul IT/telecomunicaţii îşi va păstra dinamica pozitivă datorită educației universitare de calitate în domeniul IT, cererea de specialişti IT fiind dublă faţă de numărul anual de absolvenţi, se arată în studiul respectivei bănci.

Dar iată cum vede respectiva bancă evoluţia a principalelor şapte oraşe din România:

Cluj – “Ai carte, ai parte!“ Dublarea numărului de studenţi odată cu crearea unor centre de practică
Iasi – “Adio Dorel!“ – Educaţie, agricultură şi IT, dar mai ales schimbarea mentalităţii că investiţiile vor veni fără niciun efort din partea autorităţilor locale
Timisoara – “Smart & Green City!“ Dezvoltarea infrastructurii IT si dezvoltarea urbana ecologica pentru a mentine specialiștii în România
Brașov – “Meseria – brațară de aur“ – Educaţia, turismul şi dezvoltarea unei noi generaţii de antreprenori
Sibiu – “Înapoi la școala bine făcută“ – Investiţiile în şcolile profesionale şi reforma sistemului de educaţie la nivel de profesori
Pitești – “Dezvoltarea clusterului auto“ – Dezvoltarea clusterului auto prin educație şi cercetare
Constanta – “Bursa regională de cereale!“ – Crearea unui cluster pentru agricultură şi a unui cluster industrial pentru energie eoliană

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor