Timisoara si Aradul se pot uni in cadrul unui pol de dezvoltare economica, dar nu prea curand

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
2Comentarii
Timisoara si Aradul se pot uni in cadrul unui pol de dezvoltare economica, dar nu prea curand
© Tion: Timisoara si Aradul se pot uni in cadrul unui pol de dezvoltare economica, dar nu prea curand
Universitatea de Vest din Timişoara a pus pentru prima dată faţă în faţă, după mai mult timp, conducerile administrative ale municipiilor Timişoara şi Arad pentru a discuta dezvoltarea unei zone comune care să unească cele două oraşe. Proiectul este unul pe zeci de ani, spune primarul Nicolae Robu, dar unul extrem de necesar, pentru coordonarea dezvoltării celor două oraşe şi a zonelor metropolitane aferente.

O idee apărută acum câţiva ani, cea a unei zone comune pe axa Timişoara – Arad, a primit, marţi, la sediul Universităţii de Vest, un imbold necesar pentru a deveni realitate. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, şi Nicolae Robu, edilul Timişoarei, s-au aflat faţă în faţă, pentru a-şi prezenta ideile legate de acest concept de dezvoltare teritorială.

Suprinzător pentru unii, ambii conducători de municipii s-au declarat extrem de atraşi de idee. Reprezentantul municipiului de pe Mureş spune că între cele două oraşe nu există rivalitate atunci când vine vorba de dezvoltare şi de a face afaceri.

„Mediul de afaceri din Arad, dar şi cel din Timişoara sunt extrem de interesaţi de idee, ei sunt în favoarea acestei structuri”, spunea Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu spune că acest proiect este unul cunoscut de mai mulţi ani, ideea fiind promovată chiar de Banca Mondială.

„Acest proiect este unul care a fost lansat şi susţinut de Banca Mondială. Nu vorbim de ceva ce se poate realiza peste noapte. Un asemenea pol de dezvoltare economică poate deveni realitate în mult mai mulţi ani, poate chiar zeci de ani. Noi trebuie să ne gândim cum să aducem împreună cele două oraşe principale, dar şi unităţile administrativ-teritoriale dintre cele două municipii. Noi trebuie să gândim acest pol, să îl facem funcţional în această perioadă, iar pe exerciţiul financiar 2021 – 2028 să depunem proiecte pentru finanţare europeană, să obţinem fonduri de dezvoltare”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei mai spune că proiectul este absolut necesar, în vederea coordonării dezvoltării economice şi sociale a celor două zone. El s-a referit atât la proiecte economice, dar şi la cele de divertisment sau sociale. Exact la nevoile sociale, mai precis la un spital regional puternic, s-a referit şi Falcă.

„Noi am susţinut de la Arad, la Bucureşti, realizarea unui spital regional la Timişoara. Explicaţia este foarte simplă, acest spital nu este al Timişoarei, este al nostru, al întregii regiuni, este destinat şi arădenilor. Avem nevoie de o asemenea structură medicală”, a mai declarat edilul Aradului.

Gazdă a evenimentului a fost Marilen Pirtea, rector al UVT, care spune că o asemenea întâlnire vine ca şi ceva normal, ideea colaborării şi dezvoltării în comun a structurii teritoriale fiind una care există deja de mai mulți ani.

„Nu se pune problema medierii între cei doi primari. Nu cred că sunt păreri divergente, poate o întâlnire de coagulare a discuţiilor. Am simţit conştientizarea acestui proiect ca şi importanţă în dezvoltare. Ambii sunt de acord că Aradul şi Timişoara trebuie să colaboreze, şi-au exprimat această opinie. Universitatea de Vest şi-a alocat de ceva vreme acest rol de a fi un pol al coagulării ideilor. De această dată am pornit de la acel studiu al Băncii Mondiale care spune că în următorii zece ani această zonă va avea cea mai mare dezvoltare”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

În urma discuţiilor purtate marţi, de la ora 16 va avea loc semnarea, de către cei doi primari, a unei rezoluţii comune, prin intermediul căreia se va susţine dezvoltarea acestui pol de dezvoltare economică.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor