Primaria Timisoara cauta solutii pentru Sala Polivalenta si viitorul stadion

De B.A.M
Reactualizat la:
6Comentarii
Primaria Timisoara cauta solutii pentru Sala Polivalenta si viitorul stadion
Primăria Timişoara va lansa un concurs internaţional de soluţii pentru proiectul Sălii Polivalente de 14.000 de locuri, dar şi a noului stadion de 40.000 de locuri, însă aceste proiecte nu vor putea fi finalizate la timp pentru găzduirea Campionatului European de Baschet Feminin din 2015.  Municipalitatea speră ca acest campionat să se poată desfăşura la sala Constantin Jude şi în viitoarea sală polivalentă construită în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timişoara. 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că municipalitatea timişoreană va lansa un concurs internaţional de proiecte pentru viitoarea Sală Polivalentă şi a noului stadion. Nici măcar oficialii municipalităţii timişorene nu mai trag mari speranţe în sprijinul guvernamental, după ce proiectul Sălii Polivalente s-a blocat într-un sertar al Companiei Naţionale de Investiţii. În aceste condiţii, primarul nu exclude ca aceste două proiecte să fie finanţate ori din fonduri europene, ori din fonduri locale şi private.

„Vom lansa un concurs de soluţii pentru Sala Polivalentă de 14.000 de locuri şi noul stadion de 40.000 de locuri. Sunt proiectele Timişoarei pe care le vom finanţa din sursele pe care le putem accesa. Dacă sunt eligibile pe fonduri europene, vom recurge la ele, dacă nu sunt eligibile, căutăm sursă de finanţare mai complexă: o componentă de la Guvern, o componentă de la bugetul local şi nu excludem o componentă privată. Dar aceste obiective trebuie realizate, pentru că sunt importante pentru Timişoara. Construirea de stadioane şi săli polivalente mari nu se face pompieristic pentru că astfel de obiective sunt scumpe şi se fac rar, pentru perioade lungi de exploatare. Drept urmare, ceea ce facem trebuie să fie la cele mai mari standarde mondiale. De aceea vrem concurs internaţional de soluţii pentru a avea la dispoziţie idei şi proiecte de la cei mai buni specialişti în domeniu, oameni care au deja la activ idei şi proiecte făcute pentru stadioane şi săli polivalente de astfel de dimensiuni”, a afirmat Robu.

El a precizat, pentru sceptici, că aceste proiecte nu sunt supradimensionate, Sala Polivalentă şi noul stadion putând fi folosite pentru găzduirea de concerte.

„Unele persoane se întreabă dacă nu cumva nu sunt supradimensionate şi stadionul şi Sala Polivalentă. Părerea mea este că nu sunt supradimensionate, că trebuie să gândim pe termen mai lung şi să avem în vedere că atunci când dispui de astfel de obiective poţi intra în circuitele de nivel înalt de organizare de competiţii sportive, respectiv de organizare de concerte. Pentru că atât un stadion ultramodern cât şi o sală polivalentă trebuie văzute ca locuri unde să se organizeze evenimente atât sportive, cât şi cultural artistice”, a mai precizat primarul Timişoarei.

Întrebat de reporterii www.tion.ro ce şanse mai are Timişoara să găzduiască, în 2015, Campionatul European de Baschet Feminin, şansă existentă anii trecuţi, cu condiţia ca municipiul să aibă sală polivalentă, primarul Robu a răspuns: „Având în vedere că suntem în ianuarie 2014, nu prea există şanse să terminăm noua sală polivalentă. Va fi finalizată în 2014 noua Sală Polivalentă a Timişoarei, care e realizată în colaborare cu Politehnica. Acea sală de 2.500 de locuri va fi finalizată la jumătatea anului, aproximativ. Săptămâna trecută se reluase activitatea în condiţii de sezon pe acest şantier. Firma constructoare este în insolvenţă, dar asta nu înseamnă că nu îşi poată continua activitatea. Este mai greu să lucrezi cu o firmă în insolvenţă”.

El a precizat că sunt discuţii cu Federaţia Română de Baschet ca Timişoara să găzduiască în 2015 Campionatul European de Baschet Feminin în sala Constantin Jude şi cea de 2.500 de locuri.

Robu a explicat că proiectul Sălii Polivalente de 14.000 de locuri, promis de Compania Naţională de Investiţii, s-a blocat într-un sertar al acestei instituţii, deşi la începutul anului trecut avea promisiuni de la Bucureşti că va fi realizat. Ulterior, i s-a transmis că acest fel de proiecte nu reprezintă o prioritate pentru Guvern, în 2013 şi, drept urmare, nu vor fi finanţate.

„Exista un proiect al Companiei Naţionale de Investiţii pentru săli de 7.000 de locuri. Acel proiect a fost dat spre modificare pentru o sală de 14.000 de locuri în Bucureşti şi Timişoara. Proiectele erau în fază foarte avansată după cum mi se spunea, după care s-a ajuns la concluzia că nu se mai finanţează astfel de proiecte, cel puţin în 2013 şi lucrurile au rămas în aer”, a mai spus Robu.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu proiectul de construire a unui bazin olimpic la Timişoara, care, potrivit primarului Nicolae Robu, „stă într-o semnătură” a Ministerului Dezvoltării Regionale.

 

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor