Timisoara Capitala Culturala, sub lupa Comisiei Europene

De A. M. A.
2Comentarii
Timisoara Capitala Culturala, sub lupa Comisiei Europene
© foto: arhiva
În ultimele două zile, la Timișoara a avut loc vizita de monitorizare standard la fața locului pe care juriul de la Bruxelles o face în timpul implementării programului Capitală Culturală Europeană. Jiri Suchanek, președintele comisiei de monitorizare Capitale Culturale, din partea Comisiei Europene a explicat care vor fi principalele recomandări!

„Cele două zile petrecute la Timișoara au reprezentat ultimul pas din prima fază a procesului de monitorizare, care se realizează cu doi ani jumătate înaintea anului principal, anul de capitală. În urma acestei vizite, vom emite un document, o scrisoare de recomandare, care va fi publicată în 30 de zile și care se va concentra pe problemele financiare, de finanțare și cele structurale, procedurile de finanțare, deoarece aici se regăsesc cele mai multe dificultăți, aspect care nu este neobișnuit în ceea ce privește programul de capitală culturală europeană, mai ales în țările din europa de est”, explică Jiri Suchanek.

În aceste două zile au avut loc întâlniri de o importanță foarte mare!

„A fost o vizită foarte utilă pentru că a pus la aceeași masă pe cei mai importanți finanțatori, i-a pus față în față cu reprezentații comisiei de monitorizare, a comisiei europene, această întâlnire a avut loc la momentul potrivit pentru a accelera procesul de finanțare” a declar Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană 2021.

Jiri Suchanek a mai declarat că: „ce am analizat a fost nivelul de implementare a bit book-ului, baza fundamentală și elementul cheie pentru care Timișoara a primit titlul de Capitala Culturală Europeana în anul 2016. Am analizat diferența dintre sumele alocate implementării proiectului care sunt asumate în bit book și sumele reale alocate proiectului în anul 2017. Am descoperit că a fost alocată doar 25% din suma asumată în dosarul de candidatură, ceea ce reprezintă o problemă uriașă care provoacă o serie de alte probleme și dificultăți, iar asociația TM2021 nu a putut să-și respecte angajamentele față de parteneri și nu a reușit să recruteze personal pentru pozițiile cheie din asociație”.

Recomandările comisiei către autoritățiile naționale și locale sunt foarte clare: „crearea unor linii de finanțare dedicate programului, proiectului de capitala culturală europeană, pentru a se rezolva problema cash flow-ului, dar și simplificarea procesului administrativ”.

În ceea ce privește întâlnirea cu contestatarii asociației, dl. Suchanek a spus că a avut o întâlnire bună cu dl. Iepan, i-a ascultat perspectiva, însă nu se pune problema ca acest grup independent să monitorizeze din partea comisiei activitățile asociației. Partenerii oficiali din România sunt Ministerul Culturii, Asociația Capitală European 2021 prin directorul executiv Simona Neumann și consiliul director.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor