Timisoara are un nou episcop romano-catolic. Ceremonia de instalare a Excelentei Sale József Csaba Pál

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
16Comentarii
Timisoara are un nou episcop romano-catolic. Ceremonia de instalare a Excelentei Sale József Csaba Pál
© Foto: Tion
La Timișoara, în Domul romano-catolic din Piața Unirii, a avut loc ceremonia de consacrare și instalare a noului episcop romano-catolic al Timișoarei. Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe Pr. József Csaba Pál, arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan, paroh al Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii” din Reșița, Canonic al Catedralei Sfântul Gheorghe din Timișoara.

Consacrarea și instalarea întru episcop au avut loc luni, în 6 august, de sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara – Domul Romano-Catolic din Piața Unirii.

Fostul episcop Martin Roos, cel care a fost timp de 19 ani la conducerea Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, a fost celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne și Consacratorul principal.

Luni, biserica a fost plină de preoți și invitați, iar enoriașii au putut urmări întreaga ceremonie și pe un ecran gigant plasat în fața Domului Romano-Catolic din Piața Unirii.

Msgr. Pál, noul episcop, s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. A urmat, după studiile gimnaziale, așa numita Școală de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981, de episcopul Jakab Antal.

Timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș. Din 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nițchidorf.

În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița, ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan.

A primit titlul de Canonicus Carolinus Senior, iar din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

La ceremonia de luni au fost invitați și Excelențele lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, Excelența Sa Msgr. Miguel Maury Buendía Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Dr. Balázs Bábel arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Dr. Đuro Hranić arhiepiscop de Djakovo-Osijek, Dr. Csaba Ternyák arhiepiscop de Eger, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe și aproximativ 200 de preoți din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România.

La ceremonie a participat, în calitate de invitat, și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.

În 7 august, Excelența Sa József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, va celebra o primă Sfântă Liturghie pontificală în Bazilica Minor de la Maria Radna, cu începere de la ora 11:00.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor