Timisoara are doua echipe de baschet in prima liga. Doar una primeste bani de la bugetul local!

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
7Comentarii
BC Timba nu primeste niciun leu de la Consiliul Local
BC Timba nu primeste niciun leu de la Consiliul Local
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a prezentat noua „filozofie” în privinţa susţinerii sportului local. Robu vrea să fie finanţată câte o singură echipă pe fiecare ramură sportivă. Deşi Timişoara are două echipe de baschet masculin în prima liga, bani primeşte numai una: BC Timişoara, nu şi BC Timba, pentru că în opinia primarului am sprijini „concurenţa”… Subiectul a creat discuţii aprinse în plenul consiliului local de marţi.

Primarul şi-a prezentat marţi noua filozofie în privinţa susţinerii sportului local, cum a numit-o chiar el.

„Nu vreau să mai dăm bani la diviziile inferioare, oricât de demni de respect ar fi cei ce activează şi au ţinut în funcţiune unele cluburi tradiţionale. Pe de altă parte, nu cred că îşi poate permite un buget public local ca cel al municipiului Timişoara să finanţeze mai multe echipe pentru acelaşi joc, ar însemna o contradicţie de logică. Avem două echipe de baschet în Timişoara, ambele onorabile. Una este echipa unei asocieri la care un membru e chiar consiliul local. Atunci îşi poate permite consiliul local să dea din banii pe care îi poate aloca pentru baschet doar o parte pentru propria echipă şi o parte celeilalte echipe care joacă la concurenţă în aceeaşi divizie? Încurajăm atunci performanţa? (…) La fel şi pentru alte sporturi. Aici nu discutăm de persoane, de prietenii sau neprietenii, eu vreau să judecăm totul obiectiv. Putem sprijini o echipă de rugby, una de baschet, una de handbal masculin, una de handbal feminin, o echipă de fotbal feminin, una de fotbal masculin de la Divizia a II-a în sus, şi sportul în general pentru copii. Eu cred că este o abordare corectă şi că ea va fi înţeleasă ca atare, fără supărări şi fără alte interpretări”, afirma Robu înainte de plenul consiliului local de marţi, în care aleşii ar fi trebuit să aloce bani pentru susţinerea mai multor echipe – rugby, handbal masculin şi feminin, baschet feminin, fotbal feminin etc.

Primarul le-a explicat aleşilor în plen că sprijnirea echipei de baschet BC Timba Timişoara ar însemna „susţinerea concurenţei în mod neloial”, ba chiar a vorbit de conflicte de interese. Principalul apărător al BC Timba a fost consilierul local Adrian Orza.

„Cu ani în urmă, echipa de baschet pe care o numim acum a noastră era privată, Elba a venit şi a spus că nu mai are bani să o susţină şi s-a creat un parteneriat pentru a susţine echipa respectivă, iar între timp s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o asociere între Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Cred că e un fapt de mare cinste că în Timişoara există două echipe de baschet în prima ligă la ora actuală, una construită pe fonduri private. Nu ar trebui să ne gândim că cele două echipe se încurcă, ci că se sprijină una pe alta. Nici nu ar fi corect ca noi să susţinem o echipa şi alta nu, noi avem obligaţia să susţinem echipele astea”, a afirmat fostul viceprimar.

Niciun leu pentru BC Timba

Consilierul crede că o astfel de decizie a autorităţilor locale ar descuraja investitorii privaţi să se mai implice în susţinerea sportului timişorean.

„Trebuie să susţinem această echipă Timba care a reuşit prin forţe proprii să promoveze în Liga I. Facem un pas negativ blocând o echipă, privaţii nu vor mai putea fi atraşi să se implice în sportul timişorean, vom ţine deoparte factorul privat. De ce să nu atragem privaţii şi să îi capacităm să investească şi ei. Cred că ar trebui să acordăm Timbei un suport financiar pentru că altfel vor juca în prima ligă şi vor retrograda, vom bifa o retrogradare a sportului timişorean”, a adăugat Orza.

„Eu vreau să atragem privaţi, dar între a disipa resursele Timişoarei şi a concentra aceste resurse optez pentru a doua variantă. Putem premia performanţa privată, putem veni cu o premiere la sfârşit de campionat… Este neraţional, orice om care vrea performanţă îşi canalizează resursele, e o aritmetică simplă”, a replicat Robu.

„Sunt cluburi pe care le susţinem ca să existe. (…) E absurd să gândim după principiul să nu mai susţinem pe nimeni ca să avem numai noi performanţă, ceilalţi pot să moară”, i-a spus Orza.

Consilierul local a propus iniţial ca şi BC Timba să primească 250.000 de lei de la bugetul local, apoi a avansat suma de 200.000 de lei văzând discuţiile din plen, iar echipa de fotbal ASU Politehnica să beneficieze de 15.000 de lei. Primul amendament al său a fost respins, iar cel de-al doilea aprobat, dar proiectul de hotărâre în ansamblu a fost respins la vot, urmând să fie reluat în august.

Peste un milion de lei pentru BC Timişoara

Totuşi, aleşii au aprobat în plenul de marţi, printr-un alt proiect de hotărâre, o contribuţie financiară de 1.075.000 de lei pentru Asociaţia Baschet Club Timişoara, unde preşedinte este liberalul Leontin De Maio, pe cel de-al doilea semestru al anului, după ce în primul semestru a beneficiat de aceeaşi sumă, deci în total vorbim de 2.150.000 de lei şi încâ pe atât cotizaţie din partea Consiliului Judeţean Timiş.

„Din punctul meu de vedere nu se încurajează în momentul de faţă performanţa. Pe echipamentul nostru de joc scrie Timişoara, noi am făcut cinste oraşului oriunde am fost şi vom face în continuare. Noi am făcut performanţă şi suntem printre puţinii care am reuşit să atragem fonduri private în sport. Din momentul acesta va fi foarte foarte greu să mai atragem pe cineva dacă nu există un sprijin şi din partea comunităţii locale, în speţă a Primăriei Timişoara. Îmi pare foarte rău că a căzut proiectul pentru că nu au nicio vină restul echipelor pentru ceea ce se întâmplă în cazul nostru. Nu ştiu ce vom face mai departe, noi mergem mai departe, dar va trebui să regândim puţin poziţia clubului nostru”, a afirmat managerul general al BC Timba Timişoara, Sebastian Răducanu, membru PSD.

Subiectul ar putea crea disensiuni la nivelul USL având în vedere că în perioada următoare şi Consiliul Judeţean Timiş trebuie să aprobe cotizaţia pentru BC Timişoara.

Din sezonul viitor Timba se alatura BC Timisoara in prima liga!7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor