Teoria manelelor, versiunea Nicolae Robu. Nota internă s-ar putea transforma în HCL: „Eu am o autoritate”

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Teoria manelelor, versiunea Nicolae Robu. Nota internă s-ar putea transforma în HCL: „Eu am o autoritate”
© Tion: Teoria manelelor, versiunea Nicolae Robu. Nota internă s-ar putea transforma în HCL: „Eu am o autoritate”
Maneaua, bat-o vina! Primarul Nicolae Robu dă asigurări că nota internă prin care a interzis manelele în spațiul public, dedicațiile, micii și grătarele va fi respectată, pentru că el are autoritate. Încă nu se știe clar dacă documentul intern se va transforma în hotărâre de consiliu local și va prevede amenzi, însă edilul susține că el nu interzice tipul de muzică…

„Chiar așa va fi cum scriu acolo. La nevoie va fi și un HCL, dar nu va nevoie de niciun HCL. Se vor respecta cele spuse de mine acolo, așa, pur și simplu, pentru că eu am o autoritate și dacă n-aș fi pus pe hârtie. S-ar fi respectat în oraș. Veți vedea că nu va fi cazul să amendăm pe nimeni, pentru că oamenii vor înțelege că așa este corect să se întâmple lucrurile, cum am scris eu acolo (…) nu mai vorbesc de favorabilitatea arătată de cetățeni”, a explicat, din nou, primarul Nicolae Robu, interdicția pusă zilele trecute.

Vă reamintim, edilul-șef a emis recent o notă internă, adresată Societății SC Piețe SA, Biroului Autorizare Activități Comerciale, Biroului Organizare Evenimente și Poliției Locale, dar și spre știința „tuturor structurilor PMT și subordonate/aparținătoare”, prin care spune că „se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită (…) se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, a grătarelor, proțapurilor și altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum și degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante”.

Cei care nu respectă ordinul dat de Nicolae Robu vor fi drastic sancționați, chiar dacă au funcții de conducere.

Detalii, AICI!

Robu: Nu am nimic împotriva micilor, cârnaților, purceilor la proțap, salivez de-a dreptul când vorbesc

Așa cum TION explica și zilele trecute, nota internă nu are o bază legală și nici nu prevede amenzi. Am încercat să aflăm dacă documentul intern semnat de edil va fi transformat în hotărâre de consiliu local, pentru că doar aleșii municipali pot da legi locale. Primarul nu știe exact ce se va întâmpla, dar spune că tema trebuie tratată cu toată seriozitatea, pentru că nu este normal ca centrul Timișoarei să fie învăluit în fum de mici. Edilul-șef a vorbit și despre cât de mult îi plac cârnații, micii, purceii la proțap, precizând că salivează numai când se gândește la astfel de bucate.

„Nu vreau să fiu înțeles greșit. Unii m-au interpretat greșit, poate și pentru că sunt universitar, abordare elitistă, discriminatorie față de alții. Nu e vorba de așa ceva. E vorba despre responsabilitate, despre a purta de grijă orașului, despre a iubi orașul. Este total deplasat să se întâmple astfel de lucruri aici. Asta nu înseamnă că eu am ceva împotriva micilor, cârnaților, purceilor la proțap, salivez de-a dreptul când vorbesc. Chiar îmi plac. Cum să am ceva împotriva celor care consumă așa ceva, când eu sunt cot la cot cu ei? Îmi plac foarte mult acestea (…) dar nu trebuie ca ele să fie produse acolo, datorită consecinței producerii lor acolo. Se poate găti în parcarea de la Modex, voi consuma acolo, există cuptoare electrice, ustensile de preparat mâncare pe gaz. Dar să vii să faci foc cu cărbune acolo și să sfârâi carnea și să degaji în atmosferă mirosul acela și un fum îmbâcsit este inadmisibil. (…) Aici chiar nu e în regulă. Își închipuie cineva că pe Champs Elysee se pune un grătar și face mici? Despre asta este vorba”, a mai explicat primarul.

Edilul-șef dă asigurări că vor exista în Timișoara festivaluri cu tentă câmpenească, dar în locuri unde nu se produce deranj. El doar a vrut să pună lucrurile la punct „rapid, ca să nu mai avem încă un festival umbrit”. Vorbește despre Târgul de Crăciun, care își deschide vineri porțile în centrul orașului.

„Este în vigoare ce am făcut eu și nu vreau să discut despre aceste lucruri. Eu am dat o direcție de conduită”

Am încercat, în continuare, să aflăm cum va fi pusă în aplicare interdicția dată de Robu, care nu prevede nicio amendă. Concluzia la care am ajuns singuri este următoarea: Comisia de ordine publică și reprezentanții primăriei nu vor mai da aprobări organizatorilor de evenimente care vor să folosească grătare cu cărbuni. La muzică este altă discuție.

„Știu de ce am făcut nota internă, nu vreau să discut despre aceste lucruri. Nu mă pierd în aceste detalii. Deocamdată este în vigoare ce am făcut eu și cine vrea să conteste n-are decât să meargă să conteste. Am făcut tot ce trebuie și nu vreau să discut detalii pentru că nu-și are rostul. Lucrurile au și un spirit al lor. Eu am dat o direcție de conduită și am indicat spiritul în care trebuie să se întâmple lucrurile în acest oraș. Asta am făcut. Nu ne pierdem cu chichițe avocățești. Cei care încalcă vor vedea cât este amenda când vor încălca. Lăsați-i pe timișorenii cei mulți să judece ei. Toate la timpul lor, deocamdată este ceea ce ați văzut cu toții. Atât. Vom avea și detalii de aplicare a HCL. Pregătesc o HCL”, a completat primarul Timișoarei.

Edilul-șef susține că nota internă dată de el nu cenzurează nimic, deși art. 30 din Constituția României spune că este interzisă cenzura de orice fel. Iar dedicația dată de Lică Băiat Fin, interpretul de muzică de petrecere din Piața Traian de la care a pornit totul, a fost din suflet, consideră Robu.

„Nu e niciun conflict cu articolul 30 din Constituție. Numai dacă denaturăm ceea ce am spus eu. Pe domeniul public noi trebuie să dăm aprobări pentru orice eveniment. Dacă se va cere să se organizeze în Timișoara un festival de manele pe domeniul public, cu tot respectul… eu îi respect pe cei care iubesc manelele, pentru că e dreptul lor să aibă aceste preferințe. Eu îl respect și pe Lică Băiat Fin, pentru că el, săracul, așa a înțeles să-și arate respectul față de mine. Nu i-a cerut nimeni să facă, a făcut din sufletul lui. N-am nimic nici cu Guță, nici cu Salam, cu Vijelie, cu Adi Minune, nu am nimic cu niciunul dintre ei. Sunt artiști, au un segment de fani ai muzicii lor, ai interpretării lor, suntem într-o societate liberă, nu-i nicio problemă. Atâta tot că nu vor aproba în aer liber. Dacă vor să facă într-o sală, într-un spațiu închis, un spectacol, eu nu voi avea nicio ezitare să fiu de acord cu închirierea sălii pentru acest spectacol. Cine dorește să fie parte la acel spectacol merge, dar eu nu vreau să fiu eu parte la acel spectacol fără voia mea. În stradă ați văzut ce s-a întâmplat. Chiar dacă intenția a fost una bună, de suflet, eu am fost făcut parte la un spectacol de dedicare de manele, nu vreau să fiu parte în așa ceva, să apară segmentele acelea devenite «virusale», cu mine în așa ceva”, a mai povestit Nicolae Robu.

„Eu nu am interzis manelele, am spus că nu se vor cânta în spațiul public deschis”

El a încercat să explice că interpreții de manele au înțeles greșit „nota internă externalizată”, pentru că ei pot cânta în continuare la evenimente private.

„Noi nu interzicem tipul de muzică, aici iar a fost o denaturare totală. Există un spirit al lucrurilor și un bun simț. Mă puneți pe mine, care sunt om al exactului, sunt până una alta calculatorist, profesor universitar în calculatoare, deci om al preciziei, să vin să vă spun că nu totul se cuantifică. Există și bun simț, noi nu suntem într-o lume a roboților (…). Poate să se cânte orice, nu am nimic, eu nu am interzis manelele, am spus că nu se vor cânta în spațiul public deschis. De ce? Pentru că ar fi în discordanță cu spiritul orașului, cu poziția orașului de Capitală Europeană a Culturii. Alte genuri, chiar dacă sunt discutabile ca și mesaj, ca și lexic, dacă vreți, lumea nu s-a poziționat împotriva lor, pe când față de manele există o poziționare negativă, dar nu față de manele în orice context. Cum ar fi privit dacă pe scena din fața Operei din Timișoara s-ar cânta manele? Ce ar ieși?”, s-a întrebat primarul Timișoarei.

Până la un HCL pe această temă, specialiștii în organizare evenimente din Primăria Timișoara au stabilit programul Târgului de Crăciun. Printre artiștii invitați să urce pe scena din fața Operei Române se află și Mihai Trăistariu, care are în repertoriu și o manea. Piesa se cheamă chiar „Maneaua mea”, iar reporterul TION i-a arătat primarului câteva acorduri.

„Cine, că eu nu îl cunosc? Dacă îndrăznește să cânte asta, va suporta consecințele! Nu are ce căuta cu muzică de genul acesta în concerte în aer liber. Vedeți, cu atât mai necesar a fost acum, în regim de urgență, să dau o ordonanță de urgență, să reglementez. Nu totul se rezolvă în tribunale, se rezolvă lucrurile și pe bun simț și este de dorit ca cât mai puține lucruri să ajungă în tribunale, nu să fim veșnic în tensiuni și să fie nevoie de complete de judecători ca să stabilească cine este vinovat. Hai să fim mai concesivi între noi, să înțelegem după bunul simț ce se cuvine”, a conchis Robu.

Așadar, până la o lege locală se va acționa… după bunul simț.

Articole pe aceeași temă:

Nicolae Robu, interzicerea manelelor și a micilor în Timișoara, o poveste de râsu’-plânsu’ iscată de șefu’ Ionuț Nasleu

Să vină turiștii în Piața Traian! Avem lăutari, fum de mici și dedicații pentru primarul Robu

Paranghelia din Piața Traian: romii, răsplătiți de primărie cu muzică lăutărească și dedicații. Pentru că fac treaba Poliției Locale
11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor