Specialistii timisoreni au primit jumatate de milion de euro pentru realizarea unor legume adaptate la solurile romanesti

De Marcel Hoster
Universitatea de Stiințe Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
Universitatea de Stiințe Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului are în administrare un important proiect de cercetare ştiinţifică. Aproape jumătate de milion de euro vor fi folosiţi, din bani europeni, pentru ameliorarea culturilor de legume în vederea utilizării lor pe solurile româneşti, problematice, mai bogate în săruri.

Proiectul a câştigat o finanţare în valoare de 440.000 de euro fiind coordonat de prof.dr. Radu Şumălan. Proiectul de cercetare face parte dintr-un şir de asemenea iniţiative de cercetare ştiinţifică, derulate în ultimii 5 ani şi având o valoare cumulată de peste 3 milioane de euro.

Denumirea academică a proiectului este „Screening-ul toleranţei  la salinitate a unor populaţii locale de legume, în vederea conservării potenţialului genetic şi a biodiversităţii”. Acesata a fost câştigat în competiţia din anul 2011 în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, programul Parteneriate, subprogramul „Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă”. Proiectului a fost evaluat de o echipă  de referenţi străini, iar mândria specialiştilor de la USAB este că dosarul depus a primit cele mai multe puncte dintre toate care au fost depuse:  96 de puncte din 100.

Mai pe înţelesul tuturor, obiectivul principal al proiectului constă în identificarea soiurilor locale de roşii, ceapă, usturoi şi fasole tolerante la secetă şi salinitate, în vederea utilizării lor în programele de ameliorare şi ca material semincer pentru fermieri. Dat fiind faptul că România este una dintre ţările europene cu întinse suprafeţe agricole a căror producţie este afectată de excesul de săruri din sol, iar îmbunătăţirea calităţii acestor soluri prin irigare şi drenaj ar necesita investiţii mult prea mari, proiectul îşi propune să identifice şi să amelioreze populaţii locale tolerante la saraturarea solului, oferind o soluţie mai accesibilă fermierilor.

Cercetătorii vor avea destul de mult de lucru, ei vor efectua colectarea, identificarea şi caracterizarea soiurilor locale de tomate, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la salinitate, în vederea creării unei  baze de date online ce va conţine informaţii privind caracteristicile populaţiilor colectate, metodele de înmulţire, condiţionare şi pastrare. În plus, se va crea o colecţie de populaţii locale vechi, valoroase din punct de vedere calitativ şi productiv, care să poată fi folosite atât ca material semnicer pentru fermierii interesaţi să le cultive, cât şi în programele de ameliorare, în vedere obţinerii de noi soiuri sau hibrizi mai bine adaptaţi la condiţiile de mediu.

Proiectul este derulat în parteneriat cu alte trei instituţii – Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu dela Brad” Iaşi, Centrul de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” Jibou şi Institutul Pentru Ştiintele Vieţii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor