Specialistii din cadrul Universitatii de Vest Timisoara vor ajuta la reabilitarea detinutilor

De M. Hoster
Specialistii din cadrul Universitatii de Vest Timisoara vor ajuta la reabilitarea detinutilor
© TION - Specialistii din cadrul Universitatii de Vest Timisoara vor ajuta la reabilitarea detinutilor
Pe plan european se insistă tot mai mult asupra reabilitării celor care comit infracţiuni nu prin închisoare ci prin intermediul probaţiunii. Specialiştii din cadrul Universităţii de Vest Timişoara vor contribui la reabilitarea şi incluziunea socială a infractorilor, după ce universitatea a devenit membră a Confederaţiei Europene de Probaţiune, fiind singura instituţie românească membră a acestei organizaţii.


Universitatea de Vest din Timișoara a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune (Confederation of European Probation, CEP). Astfel, UVT se află alături de alte 14 universități și numeroase instituții judiciare din peste 30 de țări de pe continent direct implicate în activitatea Confederației.

CEP este o organizație europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi.

„Experiența acumulată de cercetătorii, profesorii și studenții noștri în proiectele și acțiunile derulate prin Confederație, alături de instituții și universități de renume la nivel mondial, este una extrem de valoroasă. Sunt lucruri care nu se pot preda sau învăța în sălile de curs, ci doar prin implicare activă în problemele comunității. Mai mult decât atât, expertiza noastră, prin resurse umane calificate, va contribui considerabil în implementarea dezideratelor Confederației”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

În ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, instituție consacrată sancțiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea. În prezent, CEP oferă o serie de inițiative de care să poată beneficia membrii săi, printre care invitații de participare la ateliere de lucru și conferințe internaționale, includerea în rețeaua de comunicare la nivel european, sau accesul la forumurile și datele destinate membrilor CEP.

În acest context, mediul academic are un rol esențial, dovedit prin faptul că universitățile se bucură de un statut special în rândul membrilor CEP, iar activitatea lor se va concentra pe segmentul științific, de cercetare în domeniul probațiunii, prin îmbunătățirea pregătirii universitare a specialiștilor.

Din partea Universității de Vest din Timișoara, rolul activ în relația cu CEP va reveni Facultății de Sociologie și Psihologie și Facultății de Drept. Printre universitățile membre asociate ale CEP se mai numără și Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !