Specialistii bancari vad semne de relansare economica

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Specialistii bancari vad semne de relansare economica
Mai mulţi specialişti din domeniul financiar bancar au încercat să găsească, la Timişoara, soluţia optimă pentru relansarea creditării. Centrul Regional de Afaceri a găzduit, joi, un seminar despre „Tehnologii şi produse de garantare şi contragarantare în sprijinul relansării activităţii de creditare”.

Evenimentul face parte dintr-o serie de asemenea acţiuni-dezbatere puse la punct de Institutul Bancar Român şi Fondul Român de Contragaranatare. Dicuţiile purtate la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara au urmărit prezentarea unei modalităţi mai noi de susţinere a procesului de garantare a creditelor pentru agenţii economici. Fondul Român de Contragarantare preia mare pare din riscul pe care şi-l asumă fondurile de garanatare care susţin finanţările firmelor, mai ales întreprinderile mici şi mijlocii.

„Garanţiile acordate de noi preiau până la 80% din riscurile asumate de fondurile de garantare. Noi lucrăm cu fondurile de garantare, nu cu băncile”, a declarat Ioan  Hidegcuti, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare. Seria seminariilor de acest gen vine într-un moment bun, în care economia românească este pe o pantă ascendentă, susţine Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român. „Noi vedem semnele unei reveniri economice. Dar, pentru relansare, e necesară reluarea creditării. Trebuie să aibă loc o îndulcire a modului de abordare a riscului de către bănci.

Din noiembrie 2010 producţia industrială creşte continuu”, a mai declarat Rareş „Ceva se mişcă, se fac angajări. Băncile, care timp de doi ani nu ne-au băgat în seamă, au început să meargă pe la firme. Sunt fapte pozitive, însă există probleme în continuare cu obţinerea finanţărilor”, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ Timiş, Georgică Cornu. El a vorbit şi despre una dintre măsurile propuse de Guvern pentru sprijinirea firmelor care au reuşit să treacă prin criză: reeşalonarea datoriilor. „Eşalonarea datoriilor e posibilă, a fost lansată o hotărâre de Guvern, dar sumele restante trebuie garantate 140%.Aceasta este o problemă, proprietăţile sunt deja folosite ca garanţie, plus valoarea lor a scăzut mult”, a spus Cornu. Despre creşterea exportului, şeful CCIAT Timiş spune că firmele româneşti lucrează „pentru afară”. „Asta înseamnă că economiile europene merg. Noi exportăm forţa de muncă, profiturile se realizează afară”, a conchis Cornu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !