Singura femeie rector a Universitatii Politehnica Timisoara a fost sarbatorita, la 80 de ani, de fostii colegi

De M. Hoster
Reactualizat la:
Singura femeie rector a Universitatii Politehnica Timisoara a fost sarbatorita, la 80 de ani, de fostii colegi
© TION - Singura femeie rector a Universitatii Politehnica Timisoara a fost sarbatorita, la 80 de ani, de fostii colegi
Coleta de Sabata a reuşit să ajungă sus într-o lume a bărbaţilor: a fost profesor de fizică la Universitatea Politehnica Timișoara şi, mai mult, a reuşit chiar să devină rector al instituţiei de învăţământ superior, post pe care s-au impus numai bărbaţi. Joi a împlinit 80 de ani şi a fost sărbătorită chiar de foştii ei colegi, desigur, la Politehnică.


Pornită spre mediul universitar la doar 17 ani, în 1951, din Arad, Coleta de Sabata şi-a realizat visul de a deveni inginer, chiar dacă „nu am văzut până atunci niciodată cum arată de fapt un inginer”, după cum spune chiar aceasta. A avut sprijinul părinţilor, s-a luptat cu un sistem comunist opac şi a reuşit să intre la facultate la Timişoara. Deşi cariera trebuia să o ducă spre alte meleaguri, ea a urmat calea didactică universitară şi a preluat un post de preparator universitar.

A fost punctul de pornire de la care a plecat pentru a se impune într-o lume în care bărbaţii fac legea, domeniul universitar ~real”, şi a devenit chiar rectorul universităţii care i-a dat direcţia în carieră şi în viaţă. Ea a condus Universitatea Politehnica Timişoara între 1981 şi 1989.

„Când am terminat liceul, tata m-a întrebat ce vreau să fac, iar eu i-am spus că vreau să devin inginer. Deşi nu ştiam multe lucruri despre aceasta. Tata a spus că tinerii întotdeauna văd mai bine viitorul şi m-a susţinut. M-am înscris la Universitatea Politehnica. Au urmat cinci ani în care am muncit cât n-am muncit în întreaga mea viață. Am avut șansa rară de a avea profesori excepționali”, a declarat, joi, Coleta de Sabata.

După ce a renunţat la catedra de la Fizică, a avut o viaţă plină în continuare. Joi, la sala mare a Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, foştii colegi, profesori universitari, au sărbătorit-o pe doamna Coleta la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Pentru respectul pe care şi l-a creat, ea a fost premiată de foştii colegi. Printre aceştia, inclusiv actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, fost, la rândul său, rector al UPT. El i-a dăruit octogenarei o plachetă cu efigia lui Traian Lalescu. De asemenea, actualul rector, Viorel Şerban, i-a dăruit doamnei un volum de istorie.

„Această carte pe care v-o ofer este un îndemn la muncă, poate acțiunea unui roman pe care intenționați să-l scrieți se va petrece și în acest loc”, a precizat Viorel Şerban.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor