Sfaturile sefului Colterm pentru timisoreni: ce sa faceti sa nu mai aveti facturi uriase la incalzire!

De Roxana Deaconescu
131Comentarii
Sfaturile sefului Colterm pentru timisoreni: ce sa faceti sa nu mai aveti facturi uriase la incalzire!
© Tion: Sfaturile sefului Colterm pentru timisoreni: ce sa faceti sa nu mai aveti facturi uriase la incalzire!
V-ați săturat să plătiți facturi astronomice pentru încălzire? Cauza lor sunt debranșările, susține noul director al societății de termoficare, Emil Șerpe. Puteți scăpa de ele dacă urmați câteva sfaturi.

Potrivit șefului Colterm, principala cauză a facturilor uriașe sunt debranșările. El susține că dacă ne uităm la blocurile în care nu există nicio debranșare, timișorenii plătesc facturi asemănătoare cu cele achitate de cei care au centrală.

Dacă este să căutăm blocuri branșate în totalitate la Colterm, prețurile sunt aceleași cu cele în care există centrale. Noi nu adunăm și energia electrică pe care o consumă centrala respectivă, se ridică la 20-30 de lei pe lună, mai sunt revizii anuale – 200 de lei, mai sunt reparații pentru centrala pe gaz. De unde provin diferențele așa mari în facturi? Din cauza debranșaților. Instalația, atunci când a fost proiectată pentru un bloc, a fost proiectată pentru ca toți locatarii să fie branșați la sistemul de încălzire centralizat. Oamenii nu știu, nu sunt informați, nu îi interesează… dar, în momentul în care dau acceptul pentru debranșări sunt direct afectați. Pentru că vine vecinul de lângă, își montează centrală, ziua, ca să facă economie reduce temperatura la 18 grade, iar Colterm furnizează temperatură constantă. În momentul în care într-un apartament sunt 24 de grade, în celălalt scade temperatura la 18 grade apare transferul căldurii, știm din termodinamică. Din 24 de grade se transferă la vecinul, deci se plătește și pentru vecinul cu centrală. Fiind instalația proiectată pentru un număr de apartamente, practic este proiectată pentru un anumit debit. Când se debranșează, debitul rămâne constant”, ne-a explicat Emil Șerpe.

Directorul Colterm susține că în blocurile unde se fac debranșări ar trebui să fie redimensionată instalația, pentru numărul de apartamente care rămân branșate la Colterm. Este o investiție care merită tot efortul.

Nu este o poezie a noastră, instalația trebuie redimensionată pentru numărul de apartamente care rămân branșate la Colterm. Redimensionarea înseamnă practic înlocuirea conductelor actuale cu unele mai subțiri. Fiecare asociație trebuie să își facă lucrările, este nevoie de proiect pentru asta… dar mulți nu sunt dispuși să facă acest efort și își afectează locatarii care au rămas branșați. Mai avem blocuri unde au rămas unul sau doi abonați, care ne fac solicitări că plătesc foarte mult. În plus, față de asta, toată asociația este obligată de lege să plătească părți comune, ceea ce nu se respectă în Timișoara. Degeaba spun ei că apartamentul este proprietatea lor. Instalația de încălzire, instalația de apă, instalația de canalizare, toate fac parte din cartea construcției. Există cazuri, sunt oameni care spun că nu le mai convine ca țevile comune să treacă pe la ei prin apartamente să alimenteze ce e deasupra și fac presiuni pe vecinul de la etajul superior să-și taie țevile… acestea sunt abuzuri. Din păcate, în momentul de față, nu sunt controlate. Cum ar fi ca eu să mă supăr și să îi tai canalizarea vecinului de sus că trece pe la mine și aduce miros urât când trage apa. Redimensionarea trebuie făcută de toată asociația, proprietar al rețelelor este asociația”, ne-a mai spus Șerpe.

Există cazuri în Timișoara în care unele persoane și-au dat în judecată vecinii care refuză să plătească părțile comune. Un angajat al Colterm a apelat la instanță și a și câștigat, așa că acum plătește doar jumătate din factura care vine pentru părțile comune.

Avem un coleg în Colterm care și-a dat în judecată vecinii pentru părțile comune. A rămas singurul abonat din bloc. Este angajat, nu putea să se debranșeze. Țevile rămânând la fel, el plătea foarte mult, și părțile comune, inclusiv subsolul. Acesta este al asociației, toate țevile din subsol sunt proprietatea asociației. Noi, teoretic, ar trebui să avem contoarele montate în fața blocului într-un cămin, la limita de proprietate. A câștigat procesul și toți vecinii plătesc jumătate din factura de încălzire care vine pe asociație și el ajunge să plătească 200 de lei pe lună și are încălzire de la Colterm. Se face practic o expertiză tehnică și se decide”, a povestit Emil Șerpe.

Pe lângă aceste aspecte, directorul Colterm susține că există și alte soluții pentru economia la energia termică. În primul rând, timișorenii racordați la sistemul centralizat ar trebui să-și monteze robineți cap termostatic pe calorifere, care reglează temperatura direct din debitul care intră în calorifer.

Și în momentul de față există soluții pentru economia la energia termică, doar că pe noi nu ne interesează. Chiar dacă suntem în sistemul clasic, de exemplu, cu contorizare pe verticală, adică un singur contor pe asociație… și în momentul acesta se pot pune capi termostatați pe fiecare calorifer. Reacția oamenilor este că dacă dau mai încet au și mai puțină căldură și că din economia pe care o fac ei profită toată asociația. Dar dacă toată asociația și-ar regla așa temperatura și nu și-ar regla-o cu geamul, atunci totul ar fi mult mai simplu”, a precizat șeful societății de termoficare.

Ce ar mai fi de făcut? Pe timpul verii, specialiștii Colterm le recomandă timișorenilor să curețe instalațiile interioare și să izoleze bine conductele, mai ales în subsolurile blocurilor.131Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor