Sfaturi de la medicul stomatolog pentru un zambet frumos in plina vara. Ce puteti face pentru dinti mai albi si mai sanatosi

Reactualizat la:
Sfaturi de la medicul stomatolog pentru un zambet frumos in plina vara. Ce puteti face pentru dinti mai albi si mai sanatosi
ADVERTORIAL. Vara este în toi, iar dinții trebuie să fie în ton cu acest anotimp – strălucitori. Am vorbit cu un medic stomatolog, de la Cabinetul Ultra-Med din Timișoara, pentru a ne da sfaturi concrete vizavi de ceea ce putem face pentru a avea un zâmbet frumos, dinți albi și sănătoși. Vă prezentăm un interviu realizat cu Lavinia Martinescu, medic stomatolog, medic rezident chirurgie dento-alveolară la Cabinetul Ultra-Med din urbea de pe Bega.

Ce putem face pentru a avea un zâmbet frumos în această vară?

Zâmbetul este o metodă necostisitoare de a-ţi schimba înfăţişarea. În primul rând o dantură sănătoasă este o dantură frumoasă. Ce poţi face pentru o dantură sănătoasă şi albă? Iată câteva sfaturi de urmat nu doar vara aceasta, dar pentru totdeauna. Periază dinții zilnic de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Această rutină se menţine chiar şi în vacanţă sau în deplasările legate de locul de muncă.

Mănâncă mai multe legume şi fructe. Atenţie la băuturile acide, care, consumate în exces, determină eroziunea smalţului. Scade consumul de zahăr şi carbohidraţi simpli. Aceștia dăunează atât dinţilor cât şi siluetei.

Vino la un control de rutină o dată la 6 luni. Prevenirea unei boli dentare este mai ieftină şi nedureroasă comparativ cu un tratament costisitor cu multiple manopere şi şedinţe îndelungate.

Hidratează-te! Suntem 70% apă şi acest lucru are impact şi la nivelul cavităţii bucale. O gură uscată, cu salivă puţină, este un factor care duce la apariţia cariilor dentare.

Este recomandată albirea dinţilor? Ce condiţii trebuie să respectăm atunci când facem o astfel de intervenţie?

Albirea dentară este o metodă cosmetică de înfrumuseţare a zâmbetului. Albirea dentară se poate realiza acasă cu diferite produse care se găsesc în comerţ sau în cabinetul de medicină dentară cu produse profesionale. Aceasta este o metodă sigură atât timp cât se realizează sub supravegherea medicului. Condiţia esenţială pentru a purcede la procedura de albire este o dantură sănătoasă. Albirea dentară nu se realizează pe dinţi cu leziuni carioase, pe o dantură afectată de boală parodontală netratată sau resturi dentare ce trebuie extrase.

De asemenea, este bine de ştiut că gelul de albire nu are efect asupra culorii lucrărilor protetice (dinții puşi) sau a obturaţiilor (plombelor).

O dantură albă face un zâmbet mai frumos, ne face mai atractivi în faţa prietenilor, familiei şi colegilor de lucru. Aşadar, da, putem încerca albirea dentară.

Dinții devin mai sensibili după procesul de albire?

Dinții devin într-adevăr mai sensibili după procedeul de albire. Este normal să se întâmple aşa, însă această sensibilitate este reversibilă în una-două zile. Până la remiterea sensibilităţii este recomandat ca pacientul să evite băuturile fierbinţi sau foarte reci, precum şi alimentele acide. De asemenea, este indicat ca pacientul să nu consume consecutiv albirii lichide sau alimente colorate, care pot păta dinții. Procesul de albire nu se încheie o dată cu îndepărtarea gelului de pe dinţi, acesta continuă timp de câteva zile. Deci atenţie la alimentele şi băuturile colorate care se consumă după albire!

Faţetele ceramice sunt o soluţie pentru un zâmbet mai strălucitor?

Faţetele ceramice sunt o soluţie pentru un zâmbet mai atrăgător. Cele mai multe zâmbete de la Hollywood sunt rezolvate cu faţete ceramice. Faţetele sunt nişte foiţe subţiri din ceramică care se aplică pe dinţi. Prepararea dinţilor este minimă, doar la nivelul feței vestibulare. Cu ajutorul faţetelor se poate modifica atât culoarea cât şi forma dinţilor, ceea ce în cazul albirii dentare nu se realizează. Un zâmbet nou se poate obţine cu ajutorul faţetelor, cu atât mai mult cu cât sunt faţetaţi toţi dinții vizibili într-un zâmbet.

Faţetele rezolvă problemele de ordin estetic din zona frontală a dinţilor, cum ar fi uşoarele înghesuiri sau spațieri, dinții ciobiţi sau coloraţi. O condiţie de bază este ca ocluzia (muşcătura) să fie perfectă şi să nu existe interferenţe. În caz contrar s-ar produce ciobirea faţetelor. Procedura de pregătire este nedureroasă deoarece manopera se efectuează sub anestezie locală. Faţetele au o durată de viaţă de aproximativ 15 ani, dar, bineînţeles, aceasta poate fi influenţată de modul de îngrijire al danturii.

Pastele de dinţi cu efect de albire sau gelurile de albire care se găsesc în comerţ sunt recomandate?

Pacientul care doreşte să încerce procedura de albire acasă are la îndemână suficiente produse care se găsesc în comerţ. Diferenţele între acestea şi cele profesionale folosite de medici sunt legate de concentraţia substanţei active (mult mai scăzută a produselor comerciale), modul de aplicare, precum şi timpul de tratament (mai multe şedinţe şi implicit mai mult timp). Aspectul care contează pentru aceste produse este ca acestea să fie avizate de Ministerul Sănătăţii, iar pacientul să fie eligibil pentru procedura de albire (să aibă o dantură sănătoasă).

La Cabinetul Ultra-Med din Timișoara beneficiați de servicii complete pentru sănătatea și estetica dinților. Programările pentru consultații se fac telefonic sau online, pe site-ul cabinetului, la pagina de contact.

Contact: str. Pavel Jumanca nr.14, Timișoara. Telefon programări: 0723372767. www.ultra-med.ro

(645549)