Se taie finantarea pentru cluburile sportive si Timisoara Capitala Culturala Europeana!

De Alina Strugariu
29Comentarii
Se taie finantarea pentru cluburile sportive si Timisoara Capitala Culturala Europeana!
© TION: Se taie finantarea pentru cluburile sportive si Timisoara Capitala Culturala Europeana!
La Timişoara s-a ajuns într-o situaţie gravă cu finanţarea cluburilor sportive de fotbal, rugby, baschet şi handbal, chiar şi a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, după ce Curtea de Conturi a constatat că s-ar fi acordat bani ilegal de la bugetul local. „În situaţia creată, n-o să mai virez niciun leu, către niciuna dintre asociaţii”, a anunţat, joi, primarul Nicolae Robu, care le-a cerut juriştilor să găsească soluţii, până luni, pentru ca aceste structuri să poată fi finanţate în continuare.

Situaţie fără precedent la Timişoara. Patru cluburi sportive la care este asociat Municipiul Timişoara, prin Consiliul Local -ACS Poli, CH Politehnica, Timişoara Saracens RCM UVT şi BC Timişoara, precum şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, rămân fără niciun leu de la bugetul local.
Totul, după ce Curtea de Conturi a constatat, din nou, ilegalităţi la Primăria Timişoara.

„În 2015, primăria a fost auditată tematic de Curtea de Conturi Timiş. În urma auditului, aceasta a emis o decizie care afirmă că toate cele cinci asocieri menţionate sunt ilegale, că este ilegală plata de cotizaţie la ele şi, culmea, că toţi banii daţi din 2010 către aceste asociaţii – cca. 35 milioane lei! – reprezintă prejudiciu şi trebuie recuperat! După orice logică cât de cât dreaptă, despre prejudiciu s-ar putea vorbi doar dacă sumele în cauză ar fi fost folosite total sau parţial în alte scopuri decât cele pentru care Consiliul Local a decis să le aloce, ceea ce, evident, nu este deloc cazul!”, explică primarul Nicolae Robu.

Municipalitatea timişoreană a contestat decizia în cauză la Curtea de Conturi la Bucureşti şi aşteaptă acum soluţionarea. În cazul unui răspuns negativ, Robu afirmă că primăria va apela la instanţă.

Autorităţile locale susţin că le fel au procedat şi alte oraşe din ţară care finanţează sportul şi unde nu s-au constatat probleme.

Oficialii primăriei mizează pe faptul că, atunci când au fost constituite toate aceste asociaţii, a existat girul Judecătoriei, în conformitate cu legea, iar Prefectura Timiş nu a constatat apoi că asocierile şi acordarea finanţărilor ar fi ilegale.

Deşi în urmă cu câteva săptămâni consilierii locali au semnat un nou contract cadru de finanţare pentru a se putea acorda bani în continuare acestor structuri, juriştii din primărie refuză să semneze pentru alocarea de fonduri. Drept urmare, Robu a anunţat că se taie finanţarea de la bugetul local.

„Deşi nu există nicio interdicţie legală de continuare a situaţiei de dinaintea auditului Curţii de Conturi, niciun jurist din primărie nu-şi mai asumă să semneze în acest sens, nici măcar în contextul legislaţiei mai favorabile introdusă în domeniu pe parcursul acestui an. Pentru că eu, indiferent de miză, în nicio speţă, nu voi face niciodată nimic ce nu are aviz de legalitate din partea celor în drept să-l dea, în situaţia creată n-o să mai virez niciun leu către niciuna dintre asociaţii, până când lucrurile nu vor ieşi din impas”, a anunţat primarul Timişoarei.

Robu a dat joi o notă internă prin care le-a cerut juriştilor din instituţia pe care o conduce să găsească o soluţie până luni, 28 septembrie, la ora 12.

„Având în vedere situaţia critică în care s-a ajuns cu finanţarea de către PMT a cluburilor sportive, asociaţii în care CLT este membru asociat, şi a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, date fiind consecinţele dezastruoase ale perpetuării stării de blocaj actuale, vă cer imperativ să propuneţi cel puţin o variantă pe care dv. o consideraţi perfect legală de continuare a sprijinului PMT pentru respectivele asociaţii sau, dacă o asemenea variantă nu există, atunci să susţineţi în scris, cu asumarea de rigoare, acest lucru. Menţionăm că toate aceste construcţii au fost făcute cu bună-credinţă, loialitate față de interesele orașului (…) Dispariţia lor ar însemna un prejudiciu imens, greu de compensat pe un orizont de timp previzibil, prejudiciu de care, evident, cineva va trebui să răspundă”, a conchis edilul-şef.

Nici fostul primar Gheorghe Ciuhandu nu se simte prea confortabil în această perioadă, după ce a fost chemat să dea cu subsemnatul la DNA. Ciuhandu este acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind finanţarea ilegală a clubului Poli în perioada Marian Iancu.

Alte articole pe aceeași temă:

BC Timisoara, la un pas de desfiintare. Alesii se revolta: in acest oras nu decid DNA sau Curtea de Conturi!

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu

Timisoara poate rata titlul de Capitala Culturala Europeana inainte sa intre oficial in competitie29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor