BC Timisoara, la un pas de desfiintare. Alesii se revolta: in acest oras nu decid DNA sau Curtea de Conturi!

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
17Comentarii
BC Timisoara, la un pas de desfiintare. Alesii se revolta: in acest oras nu decid DNA sau Curtea de Conturi!
© TION: BC Timisoara, la un pas de desfiintare. Alesii se revolta: in acest oras nu decid DNA sau Curtea de Conturi!
Probleme mari, în continuare, cu finanţarea cluburilor sportive din Timişoara, după ce auditorii Curţii de Conturi au constatat că s-ar fi acordat bani ilegal de la bugetul local, iar fostul primar Ciuhandu a ajuns la DNA într-o speţă similară. Acum, primarul Nicolae Robu are probleme cu juriştii din instituţia pe care o conduce, care refuză să mai semneze pentru finanţări. Edilul a făcut un anunţ şoc în şedinţa de consiliu de marţi: urmează desfiinţarea Baschet Club Timişoara! Aleşii se revoltă şi plănuiesc o reacţie oficială împotriva DNA şi a Curţii de Conturi.

Consilierii locali timişoreni s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni pentru a dezbate finanţarea sportului în contextul modificărilor apărute în legislaţie la acest capitol şi a rapoartelor Curţii de Conturi privind alocările de fonduri ilegale de la bugetul local.

Atunci, aleşii au aprobat un nou contract-cadru de finanţare care să fie încheiat cu structurile sportive la care este asociat Municipiul Timişoara, prin Consiliul Local: ACS Poli Timişoara, Asociaţia Sportivă CH Politehnica Timişoara, Asociaţia Timişoara Saracens RCM Universitatea de Vest Timişoara şi Asociaţia Baschet Club Timişoara.
În baza acestor contracte ar fi urmat să fie acordate, din contribuţiile financiare cu titlu de cotizaţie pe anul 2015, aferente anului competiţional 2015-2016, finanţările pentru activitatea acestor structuri sportive. Problema este că ulterior lucrurile s-au blocat.

„Juriștii nu au vrut să semneze acel contract concretizat pentru fiecare asociație. Am cerut explicații. Mai întâi am primit o explicație de-a dreptul uluitoare, și anume că prin acel contract s-ar dubla finanțarea, că finanțarea a fost aprobată o dată, cu titlu de cotizație, și dacă mai semnăm un contract înseamnă că mai dăm alți bani. Asta, deși în textul contractului scrie limpede că se referă la finanțarea prin cotizație a asociațiilor la care CL este membru constitutiv. Le-am cerut juriștilor să vină cu alte exprimări, cu alte formule, inclusiv astăzi conveniserăm să nu mai numim «contract» acel document, ci să apară o nouă hotărâre de consiliu local care să fie ceva de genul «hotărâre privind reglementarea modului de plată a cotizației, verificarea utilizării ei și drepturile și obligațiile cotizantului, deci CL, pe de o parte, și ale asociației, pe de altă parte» (…) Niciun jurist nu a semnat documentul și nu am putut să vi-l prezentăm aici”, i-a înştiinţat primarul Nicolae Robu pe aleşi în plenul de marţi.

Iar consecinţele nu au întârziat să apară, afirmă edilul, în condiţiile în care cluburile sportive nu mai primesc bani.

„Consecința? Am și primit deja de la Baschet mesajul care mă anunţă, vă citesc: «retragerea din campionat și din cupele europene și trimiterea către jucători a unor înștiințări că sunt liberi de contract, eliberarea apartamentelor ocupate de club în două zile, începând de astăzi». Evident că urmează, în lanț, consecințe fatale pentru toate celelalte cluburi”, a anunţat Robu, ameninţând cu desfiinţarea Serviciul Juridic al primăriei.

Raportul Curţii de Conturi în care s-a arătat că s-ar fi acordat bani ilegal de la bugetul local a fost contestat de municipalitate şi se dorea finanţarea în continuare a echipelor până la o pronunţare în acest caz.

„Înţeleg să fim precauţi, este firesc, dar acum s-a ajuns la situaţia în care se pare că dăm salariu degeaba unor oameni şi în perspectivă mă gândesc dacă nu este cazul să recurgem la desfiinţarea Serviciului Juridic şi contractarea unei firme de consultanţă juridică, cu oameni competenţi (…) Eu chiar kamikaze nu sunt”, a continuat Robu.

Consilierul local Ciprian Jichici a atras atenţia că hotărârea adoptată în urma cu câteva săptămâni avea avizul de legalitate al Serviciului Juridic şi a vorbit despre riscul ca jucătorii să dea acum în judecată clubul.

Alesul s-a declarat revoltat şi de atitudinea reprezentanţilor DNA în speţa în care este acuzat de abuz în serviciu fostul primar Gheorghe Ciuhandu, dosarul privind finanţarea clubului Poli în perioada Iancu. Şi asta, pentru că procurorii anticorupţie s-au pronunţat inclusiv asupra oportunităţii, dincolo de încălcarea legii.

Au ajuns la concluzia că cele 27 de milioane de lei acordate clubului Poli reprezintă bani daţi cu „încălcarea principiului oportunităţii”, alocări care „nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, finanțarea fiind astfel ilegală”.

„Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Timişoara pune în pericol autoritatea consiliului local. Ceea ce citesc în referatul DNA este halucinant. Dacă noi, consiliul local, nu luăm poziţie, s-ar putea ca la anul să nu mai aibă sens să mai constituim un consiliu local. Cine sunteţi, stimaţi domni de la DNA Timişoara, şi cine sunteţi, stimaţi domni şi doamne de la Curtea de Conturi, să vă substituiţi autorităţii publice locale, consiliului local, şi să decideţi dvs. ce e oportun sau nu pentru acest oraş? Public întreb, cine sunteți, domnilor procurori? Voi veni cu un proiect de hotărâre prin care să luăm public poziţie. Aceste abuzuri nu mai pot continua (…) În acest oraş nu DNA va decide ce este oportun, nu Curtea de Conturi va decide, ci Consiliul Local al Municipiului Timişoara”, a tunat şi a fulgerat Ciprian Jichici.

 

Alte articole pe aceeași temă:

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu

Consilierii locali, convocati de urgenta pentru a gasi solutia finantarii cluburilor sportive din bani publici17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor