Se pregateste scumpirea tarifelor la taxi in Timisoara

De M. Hoster
2Comentarii
Taxi
Taxi
Deşi şoferii de taxi din Timişoara vorbeau de mult timp de posibila majorare a tarifelor practicate, firmele sub numele cărora îşi desfăşurau activitatea au decis să menţină preţurile la acelaşi nivel. Scumpirea carburanţilor ar putea aduce însă majorări de tarife şi în taximetrie. Până la finalul lunii în curs sau cel târziu luna viitoare este aşteptată majorarea preţului pe kilometru la serviciul de transport persoane în regim de taxi.

În mod normal societăţile timişorene de taxi au la dispoziţie posibilitatea de a majora tarifele. Conform legislaţiei, acestea trebuie doar să se încadreze într-un prag maximal, stabilit de Consiliul Local Timişoara. „În conformitate cu Hotărârea de Consiliu Local nr. 417, emisă în 27 noiembrie 2007, tariful maxim permis pentru plata serviciilor de taxi este de 3,39 de lei pe kilometru. Societăţile de specialitate pot stabili tarifele până la această valoare. Reprezentanţii acestora trebuie doar să anunţe primăria asupra unor asemenea majorări”, explică Lăcrămioara Condea, de la Direcţia de Comunicare a Primăriei Timişoara.

Aşadar, procedura de majorare este destul de simplă. Solicitările nu trebuie aprobate, ci doar anunţate. Ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat. Majoritatea firmelor de taxi au un tarif de 1,69 de lei pentru un kilometru, maxim 1,79 de lei. Chiar dacă patronii societăţi de transport în regim de taxi nu au dorit, majoritatea, să comenteze situaţia, se pare că aceştia au solicitat deja o întâlnire cu reprezentanţii municipalităţii, undeva la jumătatea lunii în curs, pentru a discuta despre majorarea tarifelor. Ultima scumpire a carburanţilor nu poate decât să susţină o asemenea modificare. Preţul celei mai scumpe benzine a depăşit pragul psihologic de 6 lei pe litru la finele săptămânii trecute.

Liderii taximetriştilor confirmă intenţia de scumpire

Cristea Savu, unul dintre liderii taximetriştilor timişoreni, apreciază că preţul per kilometru ar trebui majorat cu cel puţin 70 de bani. Aceasta pentru a acoperi toate cheltuielile unei persoane angajate legal, „nu pentru firmele care lucrează cu oameni fără acte”, precizează Savu. „Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că o majorare de 70 bani ar fi minimul cu care ar trebui să majorăm preţurile pentru a ne putea plăti toate datoriile la stat. Aici vorbesc de cei care lucrează legal, situaţia nu este aceeaşi peste tot. Sunt firme care încalcă legea, mare parte dintre şoferi lucrează pe maşini fără acte. Aceştia nu plătesc toate dările, CAS, impozit pe sumele câştigate”, spune Cristea Savu.„Eu sper să-i scot din letargie pe colegii mei, să facem o adunare urgentă. Tarifele pe care noi trebuie să le practicăm sunt dependente de firme. Eu estimez că preţul pentru un kilometru ar trebui să fie undeva la 2,30 – 2,50 lei minim. Şi aceasta ar însemna pentru noi, credeţi-mă că nu vă mint, un salariu de 600 – 700 de lei. Deci un venit de muncitor necalificat, nu pentru o persoană care are numeroase cursuri de pregătire, cerute de lege”, a adăugat Savu. În conformitate cu legislaţia taximetriei, preţurile nu ar trebui să fie mai mici decât costurile, spune Cristea Savu, dar sumele încasate acum sunt mai mici decât suma tuturor datoriilor ce trebuie plătite: „În luna noiembrie am prezentat la Primăria Timişoara o fişă de fundamentare a cheltuielilor pe care trebuie să le suporte firmele de specialitate. Şi a ieşit că un cost minim de operare ar fi de 1,92 lei pe kilometru”.În funcţie de discuţiile purtate la Primăria Timişoara, dar şi în cadrul unei întruniri a taximetriştilor, în următoarele săptămâni va avea loc cu siguranţă o majorare de tarife la acest serviciu, a afirmat Cristea Savu.

Clienţi sunt, şoferii de taxi au de lucru

Deşi poate părea scumpă o deplasare cu taxiul, câteodată fiecare este nevoit să o facă. Surprinzător, acest tip de deplasare poate fi chiar mai ieftin decât transportul în comun. „Majoritatea spun că e scump cu taxiul, nu prea cred că e aşa. Gândiţi-vă că se urcă patru persoane şi împart suma care trebuie plătită. Pentru o cursă dintr-un cartier de blocuri până în centru plăteşti 10-12 lei. Împarţi suma la patru şi ajungi la trei lei de persoană. Am avut multe situaţii când vecinii veneau împreună la lucru”, am aflat de la Nicolae Meteleţ, un taximetrist cu vechime pe străzile Timişoarei. „Clienţi sunt, nu mă pot plânge. Vedeţi că nu s-a mai scumpit de mult kilometrul, dar am auzit că se va scumpi atunci când preţul va trece de 6 lei la benzină”, am mai aflat de la taximetristul timişorean. Iată că între timp preţul la benzină a trecut de 6 lei. Deci, aşteptaţi-vă să plătiţi ceva mai mult dacă optaţi pentru o călătorie cu taxiul prin Timişoara…

M. Hoster

 

Firma iertata de amenda dupa ce a denuntat existenta unui cartel in taximetria din Timisoara

 

 

 
2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor