Firma iertata de amenda dupa ce a denuntat existenta unui cartel in taximetria din Timisoara

40Comentarii
Firma iertata de amenda dupa ce a denuntat existenta unui cartel in taximetria din Timisoara
O societate timişoreană din domeniul taximetriei a beneficiat, pentru prima dată, de o măsură de clemenţă din partea Consiliului Concurenţei. Instituţia a acordat prima imunitate la plata amenzii printr-un program de clemenţă, companiei Radio Taxi din Timişoara, în cadrul unei investigaţii desfăşurate pe piaţa serviciilor de transport persoane în regim de taxi în municipiul de pe Bega.

În urma cercetărilor efectuate de Consiliul Concurenţei, inspectorii instituţiei au constatat că 11 companii cu activitate de dispecerat şi operatori exclusivi de taximetrie au participat la o înţelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane în regim de taxi, începând cu luna decembrie 2007.

Amenda totală aplicată de Consiliul Concurentei în acest caz a fost de 348.710 lei. Radio Taxi, care are atât activitate de dispecerat, cât şi de taximetrie (Total Radio Taxi şi respectiv Extra Radio Taxi), a fost prima companie care a aplicat la politica de clemenţă şi a denunţat Consiliului Concurentei practicile anticoncurenţiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totală la amendă. Cea de-a doua companie care a denunţat cartelul, Power Up, a beneficiat de asemenea de o reducere a amenzii de 50%, tot în cadrul programului de clemenţă.

Cercetările durează mult, chiar și ani

Procedura prin care se stabileşte încălcarea procedeelor economiei de piaţă în domeniul stabilirii preţurilor este una destul de laborioasă şi durează destul de mult timp. În primul rând se stabileşte un raportor, persoana care se ocupă de efectuarea cercetării. Spre deosebire de cercetările efectuate, spre exemplu, de Garda Financiară sau de Poliţie, în cazul Consiliului Concurenţei cercetarea nu se face prin întocmirea de documente de verificare. Cercetarea necesită timp îndelungat – ani, iată, în acest caz – şi presupune un efort destul de mare de muncă din partea raportorului. La finalul anchetei, persoana desemnată să se ocupe de caz întocmeşte un raport ce este înmânat spre dezbatere plenului Consiliului Concurenţei. Aici se dezbate raportul şi se stabileşte sancţiunea ce trebuie aplicată. În funcţie de gravitatea faptei şi de gradul de colaborare al celor vizaţi de anchetă se poate acorda clemenţă sau reducerea anchetei, aşa cum a fost cazul şi cu firmele de mai sus, care activează pe piaţa timişoreană a taximetriei.

În continuare, în acest caz urmează a fi stabilită şi amenda ce va fi aplicată pentru celelalte firme cercetate în anchetă. Sancţiunea este stabilită procentual, din cifra de afaceri a firmei.

Deşi am încercat să obţinem o părere din partea firmei care a beneficiat de clemenţă din partea Consiliului Concurenţei, nimeni din conducerea societăţii nu a fost disponibil.

M. Hoster40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor