Se pregatesc santiere in scoli si spitale, pentru eficientizare energetica. Banii ar veni de la UE

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
8Comentarii
Se pregatesc santiere in scoli si spitale, pentru eficientizare energetica. Banii ar veni de la UE
© Tion: Se pregatesc santiere in scoli si spitale, pentru eficientizare energetica. Banii ar veni de la UE
Mai multe școli din Timișoara ar putea beneficia de fonduri europene pentru proiecte de eficientizare energetică. Ce înseamnă asta? Se vor face câteva lucrări care ar urma să reducă costurile pentru utilități, cum ar fi anveloparea clădirilor sau chiar măsuri de consolidare.

Douăsprezece școli din oraș ar urma să intre în șantier anul acesta, dar și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Este vorba despre Școala generală de la Moisil, liceele Ion Mincu, Henri Coandă, FS Nitti, Electrotimiș, Alimentar, Bartok Bela, școlile generale nr. 24, 25 și 2, grădinițele PP11 și PP23.

„Lucrările proiectate se vor orienta pe îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii – pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol –, a șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, dacă va fi cazul. Prin temele de proiectare se vor trata instalațiile de agent termic, utilizarea surselor de energie regenerabilă într-un procent de minimum zece la sută din consumul total, dar și sisteme inteligente de management energetic și înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri cu eficiență ridicată și durată mare de viață, instalațiile electrice, șarpantele și instalațiile pluviale, dar și alte elemente constructive”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Documentația pentru achiziția serviciilor de proiectare este finalizată, iar oficialii primăriei susțin că sunt în procedură de licitație pentru găsirea firmelor care să facă proiectele pentru fiecare instituție în parte. Mai este însă de lucru până să se ajungă la șantiere, pentru că axa de finanțare abia s-a deschis, iar specialiștii primăriei trebuie să aibă și proiectele pentru a le depune.

Totuși, dacă reușesc să atragă bani de la Uniunea Europeană pentru eficientizarea energetică a patrimoniului școlar și medical, reprezentanții primăriei susțin că va crește și confortul elevilor sau al pacienților, însă unul dintre cele mai importante avantaje este că vor fi eficientizate cheltuielile publice.

„Noul program ar urma să afecteze pozitiv 100.000 de metri pătrați construiți și zeci de mii de beneficiari. Principiile care stau la baza acesteia sunt creșterea confortului elevilor în unitățile de învățământ, a pacienților unităților medicale, dar și eficientizarea cheltuielilor publice, a consumului energetic, respectiv orientarea către utilizarea energiilor regenerabile pe scară semnificativă. Reducerile cheltuielilor publice pot fi semnificative în cazul acestor clădiri. De exemplu, doar sistemul inteligent, comandat de la distanță de management al energiei termice și electrice instalat anul trecut la Liceul Grigore Moisil a generat o scădere a costurilor cu energia de peste 35 la sută”, ne-a mai spus viceprimarul Timișoarei.

Proiectul se încadrează în Planul de Acțiune în domeniul Energiilor Durabile al Primăriei Timișoara, capitala Banatului fiind semnatară a Convenției Primarilor, prin care se angajează să reducă consumul de energie cu 20% până în 2020 și să promoveze utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Acest material a apărut și în săptămânalul AGENDA.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor