Se porneste angiograful de la Spitalul Judetean Timisoara, cu o operatie in premiera

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Se porneste angiograful de la Spitalul Judetean Timisoara, cu o operatie in premiera
© TION: Se porneste angiograful de la Spitalul Judetean Timisoara, cu o operatie in premiera
Angiograful de la Spitalul Judeţean Timişoara va fi pus din nou în funcţiune. Mai mult, cu ajutorul lui se va realiza şi o operaţie în premieră, iar medicii specialişti care lucrează cu acest aparat vor fi, în sfârşit, angajaţi.

Dacă până în prezent angiograful de la Spitalul Judeţean Timişoara a dus lipsă de personal deoarece nu erau fonduri pentru salarii, acum specialiştii se întorc în ţară de peste hotare pentru a pune acest aparat la lucru, după ce conducerea spitalului a găsit căile necesare pentru ca medicii să fie plătiţi.
Săptămâna viitoare, după Sfânta Maria, medicii care se ocupă de angiograf vor reveni în România și vor face o operaţie în premieră naţională.

„Sută la sută da, vor fi angajaţi. Unul dintre ei vrea să vină şi îl angajăm pe perioadă determinată, până reuşim să scoatem postul la concurs. Neurologul este cadru universitar şi îi dăm jumătate de normă integrare, îi dăm integrarea la noi în spital. Cu ei putem să pornim angiograful, îi dăm drumul. Acolo avem un singur mare of, consumabilele sunt enorm de scumpe. Un caz rezolvat este în jur de 4000-5000 de euro, numai consumabile. Acum o să vedem cât ne dă Casa de Asigurări de Sănătate, dar bănuiesc că nu acoperă decât o foarte mică parte din sumă. Suportă spitalul cheltuiala, ca să putem justifica ministerului să înfiinţeze un program naţional pentru patologia asta”, spune Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean din Timișoara.

Angiograful, singurul din zona de vest, poate diagnostica şi trata unele dintre cele mai grave afecţiuni, precum bolile vasculare periferice sau accidentele vasculare cerebrale. Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Pe lângă diagnosticul care se pune în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere coronare care vascularizează inima. Deși angiograful a fost achiziţionat acum trei ani şi a costat peste 4 milioane de lei, până în prezent a fost folosit doar ocazional.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor