Se cauta solutii pentru rezolvarea problemei crizei fortei de munca

De Marcel Hoster
10Comentarii
Se cauta solutii pentru rezolvarea problemei crizei fortei de munca
© Tion: Se cauta solutii pentru rezolvarea problemei crizei fortei de munca
CCIA Timiș caută soluții pentru rezolvarea problemei lipsei de lucrători, pregătind în acest sens un seminar la care sunt așteptați o serie de lideri din domeniul politic și al afacerilor. Printre soluțiile propuse se numără eliminarea barierelor în calea aducerii de personal din Serbia și renunțarea la obligativitatea acordării salariului brut pe economie pentru personalul necalificat.

Creșterea economică a Județului Timiș dublată de rata scăzută a șomajului accentuează nevoia companiilor locale de angajați calificați. În acest context, găsirea de soluții viabile la criza locală a forței de muncă, de identificare a unor modalități concrete de acoperire a deficitului de personal, a devenit una din prioritățile strategice ale CCIA Timiș. Continuând întâlnirile organizate de CCIAT încă din 2016, cu marii investitori și angajatorii care se confruntă cu această problemă, cât și demersurile făcute pe lângă Guvernul României de către europarlamentari, senatori și deputați, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează pe 22 iunie 2018, între orele 12 – 14, în Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din Piața Victoriei nr.3, o masă rotundă cu temă: „Soluții pentru rezolvarea în regim de urgență a crizei forței de muncă – împreună cu Parlamentarii de Timiș”

Vor fi dezbătute aspecte privind eliminarea obligativității acordării salariului brut pe economie pentru personalul necalificat; Descentralizarea recunoașterii diplomelor de studii la nivel județean, nu doar de Ministerul Educației, pentru țările non UE, pentru reducerea timpului de așteptare de la 3-6 luni la 30 zile. Seminarul va mai dezbate și rezolvarea lipsei sau insuficiența spațiilor de cazare pentru angajații proveniți din alte județe/țări prin schimbarea destinației unor clădiri dezafectate (ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Educației) sau prin construirea de locuințe de serviciu/sociale pe terenuri luate în concesiune sau prin parteneriate de tip public-privat. Cei de la Cameră propun eliminarea ajutoarelor sociale și de șomaj acolo unde există cerere pentru anumite meserii (Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, modificată prin Legea nr. 164/2017), dar și înființarea la Timișoara, în structura CCIA Timiș, a unei Școli de Meserii, cu acoperire regională.

Un punct important în strategia propusă de cei de la CCIAT este aducerea în Timiș de muncitori din Serbia, prin adaptarea limitărilor date de contingentele pentru lucrători din țări din afara Uniunii Europene, respectiv punerea în practică a Acordului de Securitate Socială dintre România și Serbia, semnat la Belgrad în 28 octombrie 2016 (ratificat de Parlamentul României prin Legea nr.4/2018 și publicat în Monitorul Oficial nr.29/12 ianuarie 2018) și a Aranjament administrativ pentru aplicarea Acordului (aprobat prin H.G. nr.388/2018 și publicat în Monitorul Oficial nr.491 din 14 iunie 2018).

La eveniment sunt așteptați senatori și deputați de Timiș, reprezentanți ai administrației publice locale (Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă), consilieri județeni, consilieri ai Municipiului Timișoara, asociații ale oamenilor de afaceri străini în județul Timiș, firme, mass media.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor