SDM primeste terenul de langa Hotel Central. Trebuie sa faca o parcare subterana

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
SDM primeste terenul de langa Hotel Central. Trebuie sa faca o parcare subterana
© foto: arhiva
Societatea de Drumuri Municipale primește terenul parcării din zona Hotelului Central. Scopul e să amenajeze acolo o parcare subterană cu două niveluri și să caute un investitor privat. Vom afla abia mai târziu la ce valoare se ridică investiția și dacă se poate face o astfel de parcare acolo.

Șoferii care trebuie să ajungă în zona centrală pierd zilnic timp în trafic, dând ture pentru un loc de parcare. Deși primarul Nicolae Robu a promis de ani buni o parcare mare în centrul orașului, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, odată cu reabilitarea centrului istoric au fost desființate sute de locuri de parcare. În ultima perioadă, edilul-șef a vorbit despre două proiecte pentru parcări mari subterane în zona centrală, una sub Parcul Botanic și alta lângă Hotel Central.

„Am dat undă verde la societatea de drumuri a primăriei să demareze un proiect de realizare a unei parcări subterane cu două niveluri în fața Hotelului Central. Terenul de acolo este în domeniul public al municipiului Timișoara și vrem să valorificăm mai bine acest teren și asta se poate face cu o coborâre în subsol, pentru 2 niveluri, de exemplu”, spunea edilul-șef la începutul lunii octombrie.

Societatea de Drumuri Municipale trebuie să găsească și resurse financiare și are mână liberă chiar și la încheierea de parteneriate. Primarul e optimist și spune că șantierul poate începe chiar în 2019, urmând să fie gata în cel mult un an.

„Merg lucrările destul de repede, că nu sunt construcții chiar așa pretențioase. Mai bine zis, sunt soluții cunoscute, nu inventăm noi nimic acum”, a precizat edilul.

Aleșii locali urmează acum să facă următorul pas: să voteze „atribuirea directă către Societatea Drumuri Municipale Timișoara SA a unei suprafețe de teren în vederea amenajării unei parcări subterane”. Mai exact, terenul de pe str. Nikolaus Lenau, „identificat prin CF nr. 402977, nr.top. 209, în suprafaţă de 2.478 mp”, care ajunge la SDM prin contract de concesiune pe o perioadă de 49 de ani, „în vederea realizării unei parcări subterane, prin asociere cu terțe persoane”. Primăria ar urma să primească 1% din veniturile realizate din exploatarea parcării.

„Pentru realizarea construcției se impune selectarea unui investitor, de către o comisie numită prin hotărârea consiliului local, care să susțină finanțarea și realizarea obiectivului”, se arată în proiectul de hotărâre. Din comisia care va alege partenerul SDM și care va negocia clauzele contractului de asociere vor face parte viceprimarul Farkas Imre, care va fi președinte, și Valentin Martânov, director general SDM, Marcela Fericel, director economic SDM, Ionel Ursu, șef Serviciu Administrarea Parcări SDM, Florin Baias, avocat SDM și patru consilieri locali, care urmează să fie desemnați.

Potrivit proiectului de HCL, construirea unei parcări în fața Hotelului Central are următoarele avantaje: mărirea numărului locurilor de parcare și accesibilitate la spațiile de parcare în general și pentru persoanele cu handicap în particular, reducerea perioadei de parcare a vehiculelor în centrul orașului și pe străzi, asigurarea parcajelor și îmbunătățirea serviciilor de parcare, îmbunătățirea fluxului circulației, prin reducerea zonelor de aglomerație și ar duce la străzi mai sigure pentru pietoni, bicicliști, motocicliști și șoferi.

Pentru o astfel de parcare subterană este nevoie însă de studiu de fezabilitate, care va spune dacă investiția este posibilă sau nu, mai ales că lângă parcare se află Castelul Huniade, un monument istoric de clasă A. Demn de menționat este și faptul că SDM n-a fost în stare să amenajeze nici măcar una dintre parcările supraterane de cartier promise de primarul Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă:

Mult-așteptata parcare etajată de cartier de la Timișoara nu va fi gata anul acesta, cu certitudine, anunță primarul Nicolae Robu. Tot edilul-șef spunea, la începutul lui 2018, că proiectul va fi făcut cu viteză maximă. Anul e aproape gata, iar SDM încă nu s-a apucat de treabă, dar Robu tot speră că...
Controversata parcare de sub Parcul Botanic a ajuns pentru a treia oară în atenția consilierilor locali, iar de data aceasta a primit undă verde. Se află încă la faza de documentație, dar primarul Nicolae Robu speră că va reuși să ia un credit sau să găsească fonduri externe pentru a o putea ridica ...
Primarul Nicolae Robu a spus că a avut o întâlnire, marți dimineața, cu directorul Direcției Tehnice, Culiță Chiș, și cu directorul Societății Drumuri Municipale, Valentin Martinov, el convenind cu aceștia să înceapă demersurile pentru construirea unei parcări subterane în locul parcării de la Hotel...11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor