Sculptorul Nueleanu face puzzle din bustul din bronz al lui Emanuil Ungureanu, la patru ani de când a fost furat și vândut la fier vechi

De Roxana Deaconescu
1Comentariu
Sculptorul Nueleanu face puzzle din bustul din bronz al lui Emanuil Ungureanu, la patru ani de când a fost furat și vândut la fier vechi
Primăria Timișoara a găsit în sfârșit un sculptor care să refacă bustul lui Emanuil Ungureanu, la mai bine de patru ani de la distrugerea statuii. Bogdan Constantin Nueleanu este singurul care a fost curios de lucrare, pentru 10.000 de euro.

În vara anului 2015, patru hoți au tăiat cu flexul trei statui de bronz monumente istorice din Timișoara, după care le-au vândut unei firme de colectare a fierului vechi. Este vorba despre busturile lui Victor Babeș, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu. În cazul statuii lui Ungureanu, polițiștii au reușit să recupereze aproape 90 la sută din piesele tăiate de cei patru tineri. Hoții au primit între 2 și 4 ani și jumătate de închisoare și au fost obligați să plătească 500.000 de lei primăriei. Între timp, sunt pe cale să își ispășească pedepsele sau chiar au fost eliberați.

Ei bine, patru ani și jumătate mai târziu, reprezentanții primăriei au vrut să facă o replică și a lansat o cerere de oferte, dorind să atribuie contractul prin încredințare directă. Numai că Direcția de Cultură a trimis un raport „cu privire la intervenția de urgență în vederea reîntregirii monumentului”. Practic, dacă există un bust distrus, de ce să se mai facă o replică și de ce să nu fie refăcut cel vechi.

În septembrie, PMT a decis să atribuie contractul privind „servicii de restaurare a bustului de bronz al lui Emanuil Ungureanu și amplasarea pe soclul rămas liber, situat în fața liceului din Piața Iancu Huniade 3”. Punea la bătaie 47.600 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 10.000 de euro.

Restaurarea bustului din bronz dispărut se va face pornind de la elementele recuperate în proporție de 90%. Asamblarea părților existente, modelarea elementelor lipsă și finisarea se vor realiza cu mare rafinament și profesionism, astfel încât să nu existe diferențe structurale și cromatice (…) Fixarea bustului pe postamentul existente va face prin prindere cu bolțuri în adeziv special, care să confere siguranță și securitate”, scrie în documentele PMT.

La procedura lansată s-a înscris doar sculptorul Bogdan Constantin Nueleanu, care va restaura statuia și o va întreține vreme de patru ani.

„Avem o singură ofertă, înaintată de Bogdan Constantin Nueleanu, pentru lucrări de restaurare. Comisia de analiză a ofertelor a studiat propunerea artistului și a decis că aceasta corespunde solicitărilor noastre. Așteptăm acum artistul să vină să semneze contractul și restaurarea poate începe. Procedura începută în vară s-a prelungit după ce Direcția Județeană de Cultură a ajuns la concluzia că având toate piesele, bustul poate fi restaurat. Suntem pe calea cea bună”, ne-a mărturisit viceprimarul Farkas Imre.

Bogdan Nueleanu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și a primit mai multe premii.

Articole pe aceeași temă:

Primăria caută un artist care să refacă bustul lui Emanuil Ungureanu. Hoții sunt pe cale să își ispășească pedepsele1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor