Scrisoare din pasalac, dupa 500 de ani, pentru cei de astazi

De S.P.D.
4Comentarii
Scrisoare din pasalac, dupa 500 de ani, pentru cei de astazi
© TION - Scrisoare din pasalac, dupa 500 de ani, pentru cei de astazi
Latura de nord a Pieței Sf. Gheorghe s-a dovedit a fi un adevărat “stup” arheologic, plin de vestigii ale Timișoarei medievale. Unul dintre cele mai interesante artefacte descoperite aici este un fragment de vas otoman cu inscripție. Arheologii timișoreni au apelat la un istoric specialist în osmană, profesor la Ankara, pentru a le traduce mesajul transmis peste 500 de ani.

Vasul verde, cu scris, a fost descoperit în nivelul II turcesc, într-una dintre case. În fragmentul care s-a păstrat din vasul cândva luxos, inscripția este realizată spiralat, cu migală. Arheologii au apelat la un specialist, profesorul Mehmet Ilhan, de la Universitatea din Ankara, pentru a desluși mesajul ajuns la noi după 500 de ani, din Pașalâcul Timișoarei.

Tradusă, inscripția spune: “Înțeleptul își știe limitele. Nu mai trebuie să-i spui”…Din păcate, celelalte fragmente ale vasului verde nu s-au mai găsit, printre miile de fragmente ceramice și chiar vase întregi descoperite în sit. Specialiștii încearcă însă să întregească mesajul, căutându-l în texte clasice otomane din acel veac.

Printre descoperirile de ultimă oră ale echipei coordonate de prof.dr. Florin Drașovean se află mai multe structuri de locuințe din primul nivel de locuire medievală, creștină, al Cetății, o casă contemporană cu geamia Sultanului biruitor și ușa masivă, cu tot cu balamale și încuietoare de lemn, a unui subsol în care vor încerca să pătrundă la începutul săptămânii viitoare.

Și pe celelalte “fronturi” ale lucrărilor din centru, trecutul Timișoarei iese, spectaculos, la lumină. În Piața Libertății, chiar în colțul cu farmacia, muncitorii au dat peste o stradă de lemn turcească, pe strada V. Alecsandri s-au descoperit mai multe structuri de case medievale, iar în Piața Unirii echipa condusă de arheologul Alexandru Szentmiklosi cercetează fortificația turcească a orașului, prezervată uluitor.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor