Scolile minoritatilor sunt la baza unor probleme diplomatice sensibile intre Romania si statele vecine

De T. Ex.
1Comentariu
Scolile minoritatilor sunt la baza unor probleme diplomatice sensibile intre Romania si statele vecine
© foto: arhiva
O serie de evenimente petrecute în această săptămâna care implică decizii pe marginea sistemului de învățământ destinat minorităților etnice a dus la tensiuni diplomatice între România și statele vecine, Ungaria și Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe are mult de lucru în ultima perioadă din cauza școlilor destinate minorităților.

Prima problemă a apărut în urma desființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Acestă unitate de învățământ nu mai este recunoscută după lung proces în urma căruia s-a decis că școala fusese înființată în mod abuziv. Populația maghiară din Târgu Mureș a considerat că această decizie este un afront adus atât minorității maghiar cât și Bisericii Romano-Catolice. Autoritățile de la Budapesta au reacționat în concordanță cu etnicii maghiari din România. Ambasadorul României de la Budapesta a fost chemat la discuții, iar Ungaria a decis să retragă sprijinul României în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Mai mult, maghiarii din Târgu Mureș au ieșit la protest miercuri și și-au strigat nemulțumirea și în română și în maghiară.

Probleme diplomatice au apărut și în relația României cu Ucraina. Guvernul ucrainean a decis pe 5 septembrie ca învățământul în școlile de stat să se desfășoare doar în limba oficială a statului, cu excepția câtorva materii care vor fi predate în engleză sau o altă limbă de circulație europeană. Această măsură afectează direct populația de origine română, școlile cu predare în limba română urmând să fie închise.

Așadar, există probleme diplomatice atât pe teren propriu cât și peste hotare, iar Ministerul Afacerilor Externe se află în situația ingrată de soluționa aceste chestiuni sensibile, în timp ce la nivelul comunităților minoritare este o atmosferă de incertitudine care duce încet încet la creșterea tensiunilor etnice.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor