Scoala din Timisoara unde copiii nu au voie la cursuri cu telefonul mobil sau alte gadget-uri

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
20Comentarii
Scoala din Timisoara unde copiii nu au voie la cursuri cu telefonul mobil sau alte gadget-uri
© TION: Scoala din Timisoara unde copiii nu au voie la cursuri cu telefonul mobil sau alte gadget-uri
Anul şcolar s-a deschis marţi şi la o şcoală din Timişoara unde elevii nu au acces cu telefoane mobile şi nici cu alte tipuri de gadget-uri.

Este vorba de Școala Gimnazială “Sf. Antim Ivireanul” și Grădinița ”Troița”, ai cărei elevi învaţă în clădirea Şcolii nr. 9, de pe bv. Liviu Rebreanu nr.35. Aici copiii nu au acces la ore cu gadget-uri. S-au obişnuit deja să le lase acasă, iar ziua şi-o încep cu o rugăciune. Cele două unităţi şcolare sunt ortodoxe, iar în ele învaţă 200 de copii, 100 la grădiniţă şi 100 la clasele primare şi gimnaziale.

“Copiii noştri nu au deloc gadgeturi, asta e o regulă a şcolii, nu au telefoane, pleacă de acasă fără nimic. În şcoală există calculatoare, dacă nu au telefon, atunci ei se joacă, foarte mulţi, între ei. Noi nu vrem să creăm oameni habotnici, din contră, vrem să-i facem luminoşi şi deschişi şi să înţeleagă că Dumnezeu este o prezenţă vie în viaţa noastră. Ne începem, într-adevăr, ziua prin rugăciune, dar sunt rugăciunile frumoase ale copiilor, rugăciunile meselor, mulţumirea de după masă. avem nişte momente speciale, uneori când ne este foarte greu ne oprim şi ne rugăm, ne rugăm de fiecare dată când un coleg sau un părinte trece prin greutăţi, şi am constatat că asta ne ajută foarte mult, pentru că rugăciunea de grup e extraordinar de puternică. La fiecare început de lună facem o sfinţire a şcolii şi un maslu în şcoală”, spune directoarea şcolii, Adela Panait.

Este o şcoală privată, unde contribuie serios şi Arhiepiscopia Timişoarei, dar şi Fundaţia Pro Logos. Părinţii plătesc 700 de lei pe lună, indiferent dacă copilul este la grădiniţă ori la şcoală. Pe lângă cele două unităţi şcolare ortodoxe învaţă aici şi şase clase pregătitoare de la Colegiul Naţional Bănăţean.

Elevii de la Școala Gimnazială “Sf. Antim Ivireanul” și Grădinița ”Troița” învaţă în clădirea Şcolii nr. 9, de pe bv. Liviu Rebreanu nr.35. Şcoala nr, 9 este recent renovată, pe exterior, şi a fost oferită ca spaţiu pentru cei de la Liceul de Arte (în anul 2013), care au fost nevoiţi să părăsească centrul Timişoarei din cauza chiriilor mari pe clădirea pe care o ocupau care împovărau primăria. De mutat s-au mutat, dar au făcut-o la Colegiul Tehnic de Vest, unde au fost primiţi cu baricade făcute din bănci. După multe discuţii şi negocieri, plus scandaluri şi proteste, şi-au găsit locul acolo. Artiştii nu au vrut în ruptul capului să se mute la Şcoala nr. 9, de pe Rebereanu, motivând că e prea departe, la marginea oraşului. Ei bine, acum, iată că elevii Şcolii “Sf. Antim Ivireanul” și prichindeii de la Grădinița ”Troița” au început şcoala în această unitate, pentru al doilea an, şi se simt bine aici. La deschiderea anului şcolar au fost alături de copii, profesori şi părinţi şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Timișoarei, care au oficiat Te Deumul prilejuit de acest moment.

“Şcoala împlineşte al şaselea an, dar în acest spaţiu noi suntem de doi ani. Grădiniţa Troiţa la parter, iar la etajul I prima clasă de ciclu gimnazial şi primar. Anul acesta am crescut şi ne-am extins şi la etajul 2, încă mai visăm multe pentru spaţiul pe care-l avem. Avem spaţiu pentru ciclul gimnazial şi pentru laboratoare, cabinete de informatică, o bibliotecă pe care ne-o dorim din tot sufletul, specială, în care copiii nu doar că vor merge să citească, se vor odihni, vor asculta muzică, sunt hamace. Programul nostru este unul de pregătire al temelor cu cadre didactice specializate. nu reuşim întotdeauna să pregătim temele, foarte importante sunt pentru noi şi activităţile de club, adică facem nu numai arte, ci şi obiceiuri tradiţionale, coasem, decupăm, facem sport, întotdeauna de la 5 la 6, este o nevoie foarte importantă a copiilor noştri, şi încercăm să le dezvoltăm toate laturile intelectuale şi mai ales sufleteşti. facem şi şah, orientare turistică”, spune directoarea liceului.

Clădirea au primit-o de la primărie, era renovată în exterior, cei de la şcoala ortodoxă au refăcut toate instalaţiile.

“Am lucrat foarte mult. este o şcoală particulară, care mai are puţin până să se acrediteze, anul acesta acredităm grădiniţa, sperăm că la sfârşitul acestui an ne vor accepta să acredităm şi învăţământul primar şi vom mai avea câţiva ani până vom acredita învăţământul gimnazial. toate sunt autorizate şi aşteaptă anii de acreditare. Sunt 200 de copii, în grădiniţă avem aproximativ 100 de copii. la şcoală, clasele de ciclu primar merg pe număr maxim de copii, iar la ciclul gimnazial avem mai puţin, de abia am pornit, copiii vin încet. Costurile acoperă oarecum necesităţile. copiii noştri vin dimineaţa, iau micul dejun la noi, au prânzul şi o gustare la sfârşitul zilei, după sport în general. Taxa este de 700 lei peste tot, pe măsură ce familia are mai mulţi copii, taxa scade. de la 8 până la 6. Ne ajută Mitropolia foarte mult. Sunt 38 de persoane angajate la 200 copii. Spaţiul l-am primit de la primărie”, spune directoarea.

La şcoală învață şi o fetiţă de origine indiană, împreună cu sora ei, sunt şi copii arabi, copii care sunt baptişti sau catolici, pentru că cei de la şcoală au binecuvântarea Înaltpreasfinţitului de a primi pe toată lumea.

 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor