Schimbare pe piata auto: Anvelopele noi vor avea etichete care prezinta performantele atinse

De Marcel Hoster
Anvelopele noi vor avea etichete care prezinta performantele atinse
Anvelopele noi vor avea etichete care prezinta performantele atinse
Dacă până acum eram obişnuiţi cu etichete verzi şi clasificări pe categorii de consum la frigidere sau maşini de spălat, luna noiembrie va aduce etichete şi pe anvelope. Orice cauciuc produs din această vară şi vândut după 1 noiembrie va avea aplicat un sticker cu trei informaţii: influenţa asupra consumului de carburant, distanţa de frânare şi zgomotul produs în rulare.

Începând cu noiembrie 2012, o etichetă standard referitoare la anvelope va fi obligatorie pe teritoriul Europei: bazată pe trei criterii, această etichetă oferă informaţii asupra caracteristicilor ecologice şi de siguranţă ale unei anvelope, cu scopul de a creşte siguranţa rutieră şi de a reduce poluarea, am aflat de la Pedro Carreira, directorul Continental Anvelope Timişoara.

Cei trei indicatori de performanţă care fac obiectul etichetei sunt aderenţa pe suprafeţe umede, eficienţa energetică şi zgomotul exterior la rulare.

Aderenţa bună în condiţiile unui carosabil ud este decisivă pentru şofatul sigur. Această performanţă este notată pe clase, de la A la G (chiar dacă D şi G nu sunt folosite deocamdată). Distanţa necesară pentru oprire între o anvelopa de clasa A şi una de clasa F poate ajunge până la 18 metri.

În ceea ce priveşte eficienţa consumului de carburant, rezistenţa scăzută la rulare reduce consumul de carburant şi emisiile de CO2. Anvelopele din clasa A oferă cea mai bună eficienţă la consum, iar fiecare clasă care urmează până la clasa G creşte consumul de carburant cu 0,1 la 100 km parcurşi.

“Toate anvelopele produse şi comercializate în Europa de la 1 noiembrie vor trebui să aibă o asemenea etichetă care va conţine date despre cei trei indicatori. Cumpărătorii trebuie să ştie că nu este obligatoriu ca aceste anvelope să aibă eticheta, chiar dacă sunt vândute după 1 noiembrie. Doar cele vândute după săptămâna 27 din acest an vor avea obligatoriu aceste indicaţii. Se poate ajunge în situaţia în care un set de două sau patru anvelope să fie vândute, iar una să aibă deja eticheta aplicată, iar cealaltă nu. Nu este nici o diferenţă, dar se poate că prima anvelopă să fi fost produsă cu … o lună o săptămână mai devreme de termenul limită şi să nu fi fost etichetată încă”, a mai declarat Carreira.

Pentru aplicarea noilor etichete compania timişoreană a achiziţionat cinci noi linii de lipire automată a acestora. Aici lucrează deja 15 oameni pe tură, operaţiunea desfăşurându-se în două ture.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor