Scandalul de la Liceul Lenau continua. Constructorul nu reia lucrarile pana nu se reface proiectul

De A. Strugariu
Reactualizat la:
9Comentarii
Scandalul de la Liceul Lenau continua. Constructorul nu reia lucrarile pana nu se reface proiectul
© TION - Scandalul de la Liceul Lenau continua. Constructorul nu reia lucrarile pana nu se reface proiectul
Scandalul legat de proiectul de reabilitare a Liceului Nikolaus Lenau din Timişoara este departe de a se fi aplanat. Dacă zilele trecute primarul Nicolae Robu avertiza constructorul, care a oprit lucrările, să nu se joace, pentru că se poate lucra la şcoală şi i se va imputa pierderea fondurilor europene în caz că se va ajunge la aşa ceva, luni reprezentanţii firmei l-au acuzat pe edil că induce lumea în eroare. Executanţii lucrării aşteaptă în continuare refacerea proiectului…

Firma care se ocupă de reabilitarea clădirii Liceului Nikolaus Lenau de pe strada Gheorghe Lazăr, SC Kasdum-GF SRL, din Drobeta-Turnu Severin, a sistat în cursul săptămânii trecute lucrările la şcoală. Constructorul a acuzat incompetenţa funcţionarilor din Primăria Timişoara şi grave greşeli de proiectare. A pus şi afişe pe şcoală ca să vadă toată lumea de ce nu mai lucrează!

Primarul Nicolae Robu a afirmat, la finele săptămânii trecute, că lucrările vor fi reluate după Paşti la Lenau şi a avertizat firma care s-a angajat să execute lucrările să nu se joace.

Ce i-a transmis constructorul primarului? „Ţinând cont de ultimele declaraţii publice pe care le-aţi făcut, mă văd obligat să reiau absolut toate problemele de la Liceul Lenau. Fac acest lucru deoarece dumneavoastră, sper că nu voit, induceţi în eroare pe toată lumea, inclusiv pe elevii, părinţii şi profesorii de la această unitate de învăţământ”, afirmă administratorul firmei, Ludovic Kasler.

În primul rând, reprezentanţii firmei spun că amplasamentul le-a fost predat efectiv cu o întârziere de circa 7 luni de la semnarea contractului, în noiembrie 2014.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că primăria nu a fost în stare să asigure spaţii pentru a muta elevii”, susţine Kasler. Acesta a cerut să se revizuiască termenul de finalizare, urmând ca lucrările să fie gata în 8 octombrie 2015 la Lenau.

Executanţii spun că sunt probleme mari de proiectare, lucru recunoscut atât de firma care s-a ocupat de asta – proiectantul general SC Subcontrol SRL -, cât şi de către primar.

La data de 11.02.2015 s-a emis dispoziţia de şantier nr. 8, în care se dispune, de către proiectant, schimbarea soluţiei tehnice, din cauză că cea iniţială, de la licitaţie, era greşită. Prin emiterea acestei dispoziţii, proiectantul îşi recunoaşte vina”, susţine Kasler.

O altă problemă invocată este legată de parchet. Executantul afirmă că tipul de parchet prevăzut prin caietul de sarcini nu există pe piaţă, din lemn masiv, stejar, lăcuit, de 1 cm grosime, deşi proiectantul i-a recomandat direct un furnizor, o anumită firmă, ceea ce contravine legii. Constructorul susţine că nici parchetul recomandat nu corespundea, fiind din lamele din lemn masiv cu lamele mici de placaj, lipite între ele cu adeziv, aşa că a montat un alt tip de parchet, iar acum i se refuză decontarea lucrării.

În plus, cei de la Kasdum susţin că proiectantul a decis, după licitaţie, să refacă în întregime proiectul pentru sala festivă, „din cauză că sunt foarte multe omisiuni (lipsă iluminat, lipsă confecţii metalice, lipsa detalii scenă, lipsă… lipsă… etc)”, că sunt probleme şi cu lucrările de structură, iar liftul prevăzut nu ajunge la etajul II.

Constructorul spune că a prezentat lista problemelor şi a anunţat sistarea lucrărilor până la revizuirea completă a proiectului, pentru că nu se poate înainta cu şantierul.

Proiectantul doreşte, cu complicitatea celor din primărie, ca diferenţa de bani să fie suportată din bugetul local, şi nu să îi fie imputata proiectantului. Nici până astăzi nu am primit proiectul revizuit. Unde este vina noastră, stimate domnule primar? Noi vă aducem la cunoştinţă lucruri foarte importante şi vitale pentru înaintarea proiectului în bune condiţii, iar dumneavoastră ne amenințaţi cu Parchetul General? Sper să realizaţi gravitatea lucrurilor”, conchide Ludovic Kasler.

Primarul Nicolae Robu a anunţat că probabil va fi iniţiată o nouă procedură de achiziţie pentru realizarea lucrărilor care nu au făcut obiectul licitaţiei iniţiale.

UPDATE. Reprezentanţii firmei Kasdum au fost invitaţi la primărie pentru a vedea, împreună cu autorităţile locale, cum ar putea fi rezolvate problemele de la Lenau.

S-au întâlnit cu primarul Nicolae Robu, iar constatarea administratorului societăţii este că edilul… a fost dezinformat de către „oamenii clanului Ciuhandu”, pentru că lucrează cu ei în continuare.

În Primăria Municipiului Timişoara funcţionează două tabere. Primarul Nicolae Robu – singur, pe de o parte, şi echipa fostului primar Gheorghe Ciuhandu, pe de altă parte, condusă de veşnica Aura Junie (n.r. – directorul Direcţiei de Dezvoltare). Am ajuns la concluzia că primarul Nicolae Robu este intoxicat şi dezinformat sistematic de către subalternii săi proveniți din vechiul sistem, lucru care împiedică buna desfăşurare a şantierelor din Timişoara. Partea pozitivă a discuţiei este că Nicolae Robu a fost şocat de conţinutul documentelor pe care i le-am pus la dispoziţie”, afirmă Ludovic Kasler.

Reabilitarea Liceului Lenau a ajuns… şi subiect de pariuri. „Stimate domnule primar Nicolae Robu, vă rog respectuos să nu uitaţi de pariul făcut: în data de 25 aprilie 2015 se va depune sau nu, la ADR, proiectul tehnic revizuit, pentru ca noi să putem reîncepe lucru”, a adăugat Kasler.

Constructorul susţine că proiectantul a omis şi faptul că trebuia turnată o placa din beton peste magazia de la demisol, iar în interiorul clădirii de la Lenau se stă, de 2 luni, cu… o ”groapă”.

Articole pe aceeași temă:

Problemele cu renovarea Liceului Lenau continua: s-au prabusit tavanele, iar liftul nu ajunge la etajul II!

Constructorul de la Lenau a oprit lucrarile: acuza incompetenta functionarilor din primarie!9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor