Sarbatoarea bulgarilor din Banat. Hristo Stoichkov este alaturi de conationalii sai, asa cum a promis

De M. Hoster
Reactualizat la:
Sarbatoarea bulgarilor din Banat
Sarbatoarea bulgarilor din Banat
Bulgarii bănăţeni sunt în aceste zile în mare sărbătoare. Comunitatea sărbătoreşte împlinirea a 275 de ani de la stabilirea în zona Banatului. Evenimentul a primit o conotaţie deosebită prin faptul că alături de etnicii bulgari se află în aceste zile şi cel mai mare fotbalist bulgar, Hristo Stoichkov.

El s-a aflat deja la Timişoara alături de conaţionalii săi în urmă cu două luni, iar atunci promitea, cu lacrimi în ochi, impresionat puternic de comunitatea bulgară de aici, de modul în care aceasta îşi păstrează tradiţiile, că va fi alături de oameni şi atunci când va avea loc sărbătoarea. Ceea ce s-a şi întâmplat. Miercuri, el s-a aflat alături de bulgarii din Banat la Muzeul Satului din Timişoara, acolo unde a fost parte activă în ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei Case Bulgare.

„E un moment deosebit pentru mine, a fost o mare onoare că am fost invitat aici de comunitatea bulgară din Banat, la împlinirea a 275 de ani. E o mare onoare, dar şi o mare răspundere. Cei 275 de ani arată o deosebită tărie, atât fizică, cât şi morală, au reuşit să-şi păstreze identitatea şi uitaţi-vă la aceşti copii cum poartă cu mândrie acest port popular”, a declarat la ceremonie Stoichkov.

Fotbalistul va fi parte a punctului culminant a sărbătorii ce are loc în cea mai mare parte la Dudeştii Vechi, locul cel mai important pentru bulgarii bănăţeni. Joi el va juca sub tricoul echipei de fotbal din localitate într-un meci amical susţinut împotriva unei selecţionate a starurilor bănăţene.

Sărbătoarea celor 275 de ani de prezenţă bulgărească în Banat a început de duminică, iar punerea pietrei de temelie la Casa Bulgară este unul dintre cele mai importante puncte din program. „Noi am pus această primă cărămidă la casa Bulgariei, pentru că doar bulgarii şi romii, după câte ştiu eu, nu aveau o casă a lor. Vom face o casă bulgară de la începutul secolului XX, o casă a unui bulgar mediu-înstărit, iar în curtea acestei case vom face un bordei care va arăta ca şi cele din Bărăgan în 1951, în prima iarnă pe care au trăit-o acolo, după ce au fost strămutaţi”, a declarat Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat.

Duminică, la Dudeştii Vechi a început sărbătoarea propriu-zisă a celor 275 de ani de la sosirea bulgarilor în Banat, iar pentru microbiştii din comună punctul culminant va fi cu siguranţă jocul de fotbal dintre o echipă specială a Pobedei din localitate şi starurile Banatului.

Meciul cel mare, joi seara

„La Pobeda Dudeştii Vechi va juca proaspătul cetăţean de onoare, Hristo Stoichkov, cu prietenii lui din Bulgaria, câţiva fotbalişti cunoscuţi care au participat la campionatele mondiale şi jucători cu care a jucat el în tinereţe. Acestora li se vor adăuga câţiva foşti fotbalişti ai echipei Pobeda, astfel încât Hristo îşi va face debutul la echipa locală. Pobeda va juca împotriva unei echipe de prieteni ai Banatului, noi am invitat fotbalişti reprezentativi pentru această zonă, iar din Bucureşti vor veni Cămătaru, probabil însoţit de Cârţu”, a declarat la rândul său Gheorghe Nacov, primarul comunei Dudeştii Vechi.

În echipa Banatului au fost solicitaţi să ia parte Paul Codrea, fraţii Rotariu, Titi Varga, Velcea, Bătrânu şi Coraş. De asemenea, vor mai fi incluşi în echipă politicieni, jurnalişti, reprezentativi pentru comunitatea bulgară.

De la ora 17.30 va avea loc ceremonia de dezvelire a plăcuţei care va consfinţi noul nume al stadionului din Dudeşti, cel al lui Hristo Stoichkov, iar partida amicală va avea loc de la ora 18.

„Eu întotdeauna am fost un învingător, iar Pobeda înseamnă victorie şi am convingerea că mâine Pobeda va câştiga. Hagi nu va participa mâine, dintr-un motiv obiectiv. Până ieri, la prânz, ştiam că sigur va veni, dar a avut o problemă personală şi nu va participa. Acest meci este simbolic pentru comunitatea bulgară din Dudeştii Vechi, dar am un plan, vrem să organizăm un meci al stelelor, probabil la Timişoara, al stelelor fotbalului bulgar, fotbalului românesc şi al stelelor fotbalului mondial, cu care am jucat şi la Barcelona şi la alte cluburi. Este ideea mea şi a lui Hagi, evident că Hagi mă va asculta, doar sunt naşul lui. Acest proiect este de mai mult timp, vrem să facem un regal fotbalistic şi în România şi în Bulgaria. S-ar putea să jucăm atunci bulgarii şi românii într-o singură echipă şi să jucăm cu restul lumii. Numai aşa am putea arăta că suntem învingători şi că îi vom învinge” a încheiat Hristo Stoichkov.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor