Saptamana cu de toate la Casa Artelor: muzica, teatru, film si arhitectura

De Dariana Bratu
Saptamana cu de toate la Casa Artelor: muzica, teatru, film si arhitectura
Amatorii de cultură se vor putea bucura de o săptămână plină la Casa Artelor. Pentru ei s-au pregătit evenimente de tot felul, cu muzică, teatru, film și arhitectură.

Marți, 21 februarie, de la ora 19, în Sala Studio Art de la Casa Artelor, timișorenii sunt invitați la spectacolul-lectură „Gardenia” sau „Griji cu lapte” de Elzbieta Chowaniec. Producția este realizată de Teatrul Maghiar de Stat în Colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest.

„Cu o distribuție ce reunește eleve de liceu și studente, Teatrul Maghiar de Stat continuă astfel dialogul, pe de o parte, cu liceenii și studenții, pe de altă parte, cu publicul invitat să se familiarizeze cu texte valoroase ale dramaturgiei contemporane. Spectacolul îi reunește pe aceeași scenă pe Brenda Bernad, Maria Brîndușă, Maria Bujancă, Oana Nedelcu, Ioana Nițulescu, Iulia Pal, Vanesa Serac, Andreea Todinca. Regia este realizată de Victor Dragoș, iar coordonarea proiectului este asigurată de Daniela Șilindean. Spectacolul se desfășoară în limba română, intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile”, au transmis reprezentanții Casei Artelor.

Seria de evenimente continuă joi, 23 februarie, tot de la ora 19. În sala Studio se va proiecta filmul „Odiseea”, care prezintă povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Biletele, disponibile doar înainte de proiecție, costă 10 lei. Capacitatea sălii este de 45 de locuri.

Pentru sfârșitul de săptămână s-a pregătit un spectacol dedicat celor mai mici dintre spectatori. Aceștia sunt așteptați sâmbătă, de la ora 17.00, în Sala Studio, la cea de a doua reprezentație a music-hall-ului “Gheto” – producție a Teatrului Țache, semnată de Simona Vintilă.

„Spectacolul pe care îl prezentăm acum face parte dintr-un program inedit pe care Teatrul Țache l-a pus la cale în cadrul secțiunii Țache Junior. Este vorba despre o serie de spectacole muzicale care îi au ca protagoniști pe cei mai tineri dintre… tinerii talentați ai urbei. Spectacolul pilot al acestui proiect a fost «Audiția/Das Vorsprechen», prezentat în premieră în luna iunie a anului trecut, un spectacol primit cu multă căldură de public” a transmis Simona Vintilă, coordonator Teatrul Țache.

Nu în ultimul rând, în această săptămână, galeria Pygmalion, din cadrul Casei Artelor, găzduiește expoziția „Restauratori români: Arhitectul Ștefan Balș”.

„Arhitectul Ştefan Balşeste cel mai important reprezentant al şcolii româneşti de restaurare, cu o activitate desfăşurată timp de şase decenii, în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice, apoi al Direcţiei Monumentelor Istorice, având o contribuţie determinantă în domeniul teoriei şi practicii restaurării monumentelor istorice din România. Intervenţiile de restaurare desfăşurate de Ştefan Balş s-au bazat pe o cunoaştere aprofundată a istoriei arhitecturii, a materialelor şi tehnicilor tradiţionale de construire, pe o consistentă documentare istorică şi arhitecturală, pe o riguroasă cercetare in situ a monumentului. El a ştiut să «citească» urmele lăsate pe baze de turlele urmele lăsate pe baze de turlele dispărute, să identifice etapele istorice succesive ale monumentului după amprentele găsite în ziduri, pe parament şi în săpăturile arheologice, să interpreteze tablourile votive, toate acestea pentru restabilirea continuităţii formale de origine şi a unităţii plastice a monumentului istoric, recurgând uneori la intervenţii de reîntregire şi reconstituire, pe baza analogiilor structurale şi stilistice”, spun organizatorii expoziției.

Expoziția stă pe simeze până în 1 martie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !