Sanctiuni dure pentru cei care impanzesc Timisoara cu afise

De A.S.
Doru Spataru, seful Politiei Locale Timisoara
Doru Spataru, seful Politiei Locale Timisoara
Reguli noi la capitolul afişaj stradal în Timişoara. Dacă până acum erau amendaţi doar cei prinşi lipind afişe pentru diferite evenimente în locuri neautorizate, pe clădiri, stâlpi şi copaci, primăria vrea acum să-i sancţioneze şi pe organizatori. În plus, se doreşte sancţionarea acestora şi dacă nu îndepărtează afişele după eveniment. Poliţia Locală a constatat că mulţi dintre cei puşi să lipească afişe prin oraş sunt oameni ai străzii.

Primăria Timişoara vrea să modifice Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor astfel încât să poată fi sancţionaţi şi organizatorii care promovează diferite evenimente prin afişe lipite în locuri nepermise. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să intre în atenţia consilierilor locali.

„Din dorinţa de a mediatiza anumite evenimente organizatorii se preocupă mai puţin de ceea ce lasă în urma lor. Deşi există locuri destinate acestei activităţi de afişaj sunt foarte multe situaţii în care nu se respectă aceste locuri. Apar afişe şi anunţuri pe tot felul de suporţi improvizaţi, în parcuri, pe stâlpi, pe pomi, pe clădiri, pe garduri… (…) Dorim modificarea Hotărârii de Consiliu Local 371, prin introducerea a două noi prevederi legale prin care credem că îi vom determina pe organizatorii acestor activităţi să conştientizeze ca atunci când distribuie astfel de afişe să ia sarcina în serios şi să insiste ca cei pe care îi utilizează în aplicarea acestor afişe sau anunţuri, dacă nu respectă locurile de afişaj aprobate, vor suporta consecinţele legale”, a explicat şeful Poliţiei Locale Timişoara, Doru Spătaru. Potrivit acestuia, de la începutul anului până în prezent au fost identificate şi sancţionate 16 persoane care lipeau afişe ilegal.

Cât despre cei care împânzesc oraşul cu afişe, reprezentanţii Poliţiei Locale au constatat că adesea sunt folosiţi oamenii străzii şi chiar copiii pentru această activitate.

„Am constatat faptul că aceşti organizatori – cei mai mulţi cu sediile în Bucureşti – folosesc ca forţă de muncă oameni ai străzii, în cel mai fericit caz apelează la studenţi sau alte persoane. Dar în general sunt folosiţi oamenii străzi, care pentru câţiva bănuţi sau alte atenţii primesc braţul de afişe, de aceea arată aşa oraşul şi este foarte greu de identificat aceste persoane pentru că nu putem pune din metru în metru câte un poliţist”, a adăugat Spătaru. În plus, autorităţile locale au constatat că afişele rămân lipite cu lunile.

Reprezentanţii municipalităţii propun amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru „lipirea sau distribuirea de către organizatorii de evenimente artistice, culturale, sportive sau alte manifestări, persoane fizice sau juridice, direct sau prin intermediul altor persoane, a posterelor, afişelor sau anunţurilor publicitare în alte locuri decât cele autorizate”. Sancţiuni între 1.000 şi 2.000 de lei vor primi şi organizatorii care nu îndepărtează afişele în termen de 15 zile de la desfăşurarea evenimentului. Noile prevederi vor intra în vigoare dacă aleşii locali aprobă noul proiect de hotărâre la următorul plen.

Viceprimarul Adrian Orza a precizat că sancţiunile se vor aplica inclusiv în cazul instituţiilor din subordinea Consiliului Local Timişoara sau Consiliului Judeţean Timiş dacă acestea nu respectă prevederile legale .

Edilul a precizat că se doreşte aplicarea unor sancţiuni mai dure şi în cazul celor care mâzgălesc pereţii clădirilor, în ultima perioadă fiind constatate tot mai multe situaţii de acest gen, ţinta fiin imobilele recent reabilitate din zona centrală a oraşului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !