S-a stins din viața Stefan Bertalan, maestru al avangardei romanesti

De S.P.D.
S-a stins din viața Stefan Bertalan, maestru al avangardei romanesti
© TION: S-a stins din viața Stefan Bertalan, maestru al avangardei romanesti
Ilustrul artist, profesor Ștefan Bertalan (1930-2014) a părăsit această lume. Maestrul Bertalan a fost o mare personalitate în arta plastică din a doua jumătate a Secolului XX și nu doar în România. A fost fondator al grupurilor 111 (primul grup artistic experimental din România), alături de Constantin Flondor și Roman Cotoșman, și Sigma, împreună cu Constantin Flondor și Doru Tulcan, grupuri care făceau din Timișoara anilor ’70 un pol avangardei artistice europene.


Expoziții precum ”Studiu” – la galeria Bastion, happening-uri, proiecții multiple pe ecrane succesive în sala de sport a Liceului de Arte, au rămas în conștiința artistică a timpului. Grafică-studiu, înregistrări grafice ale realității, proiect de turn informațional pentru Timișoara, au fost doar câteva direcții abordate.

Profesor la Liceul de Arte, în perioada în care acesta aborda designul, și la Facultatea de Arhitectură între anii 1970 și 1983, artistul preda studiul formei în limbajul plastic specific avangardei secolului XX, realizând cu studenții happeninnguri care se configurau ca o nouă direcție artistică.

Mereu creativ, Ștefan Bertalan a fost omagiat de Muzeul de Artă Timișoara în iuni 2012, la 82 de ani. A părăsit această lume, intrând în istoria artei, în 30 decembrie 2014.

”Aducem un ultim omagiu colegului nostru Ștefan Bertalan, distins profesor, formator al multor generații de arhitecți. Suntem alături de familia îndoliată”, transmite Facultatea de Arhitectură Timișoara.

Funeraliile venerabilului artist Ștefan Bertalan vor avea loc marți, 6 ianuarie 2015, la ora 13, în Cimitirul din Calea Șagului, Capela numărul 2.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor