S-a deschis Consulatul Onorific al Bulgariei la Timisoara

De M. Horescu
1Comentariu
Deschiderea Consulatului Onorific al Bulgariei
Deschiderea Consulatului Onorific al Bulgariei
Într-un sediu al Uniunii Bulgarilor din Banat, mult prea neîncăpător pentru numărul celor care au ţinut să ia parte la eveniment, Gheorghe Nacov, primarul din Dudeştii Vechi, a fost vineri investit în funcţia de consul onorific al Bulgariei la Timişoara.

Cea de a paisprezecea reprezentanţă diplomatică de pe Bega a fost inaugurată vineri, la sediul Uniunii Bulgare din Banat România, din Piaţa Unirii nr. 14, aceeaşi adresă pe care o va avea şi consulatul. Zeci de persoane, majoritatea reprezentanţi ai minorităţii bulgare din judeţ, au ţinut să se alăture oficialităţilor la evenimentul care i-a numărat printre invitaţi pe Maxim Gaytandjiev, secretarul permanent din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii  Bulgaria, E.S.Valentin Radomirski, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Bulgaria în România, Rosen Ivanov, preşedintele Agenţiei de stat pentru Bulgarii din Străinătate şi, fireşte, Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor şi deputatul minoritaţii bulgare din Parlamentul României.

Prezenţe, se pare, suficient de atractive pentru bulgarii timişeni pentru a înfrunta lipsa aerului condiţionat, care s-a resimţit însă din plin într-o sală ticsită, sau a unei sonorizări pe care doar cei mai îngăduitori au putut-o considera drept satisfăcătoare.

Înmânând lui Gheorghe Nacov, primarul comunei timişene Dudeştii Vechi, numirea prin care acesta devine consul onorific al Bulgariei la Timişoara, reprezentantul guvernului de la sud de Dunăre, Maxim Gaytandjiev, a punctat faptul că deschiderea consulatului crează premisele ca legăturile economice între spaţiul românesc, cel bănăţean, în special, şi cel bulgar să se dezvolte şi mai mult, peste cifra de 2,8 md euro ce reprezintă schimburile comerciale dintre două ţări în momentul de faţă.

Cu un discurs structurat pe aceeaşi idee, a perspectivelor economice reale şi a viitoarelor posibile schimburi culturale şi educaţionale, Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, n-a pregetat, în plus, să amintească faptul că cel mai longeviv prim-edil pe care l-a avut oraşul, Carol Telbisz, era etnic bulgar. Totodată Ciuhandu şi-a exprimat dorinţa ca, prin intermediul noului consulat, să se pună bazele înfrăţirii cu unul din oraşele bulgăreşti. “Sper să reuşim înfrăţirea dintre Timişoara şi unul din oraşele din Bulgaria. Mă gândesc la Plovdiv, despre care am înţeles că are caracteristici apropiate Timişoarei”, a declarat Ciuhandu.

Liderul corpului consular de pe Bega, Klaus Christian Olasz, consulul general al Germaniei la Timişoara, a salutat Bulgaria pentru iniţiativa luată: : ”Bulgaria dovedeşte că este o ţară suficient de înţeleaptă pentru a deschide un consulat la Timişoara”, a spus acesta. În plus, creşterea numerică a corpului consular ce activează la Timişoara, măreşte şi şansele, în opinia lui Olasz, pentru ca oraşul să devină viitoare Capitală Culturală a Europei.

Bulgaria va avea consulat la Timisoara

 

 

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor