Ruptura intre generatii in societate: parintii vor copii avocati sau medici, tinerii ar imbratisa o meserie

De M. Hoster
Reactualizat la:
Ruptura intre generatii in societate: parintii vor copii avocati sau medici, tinerii ar imbratisa o meserie
© TION: Ruptura intre generatii in societate: parintii vor copii avocati sau medici, tinerii ar imbratisa o meserie
Discuţiile veşnice dintre părinţi şi copii referitor la meseria pe care cei mai tineri membri ai familiei ar trebui să o urmeze în viaţă arată o adevărată prăpastie între opiniile celor două categorii. „Bătrânii” vor pentru copii un job care implică studii superioare, în timp ce tinerii se gândesc tot mai mult la o meserie, o slujbă care să le aducă atât satisfacţie profesională, cât şi personală şi financiară.

În România anului 2014, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, aici intrând 65% din românii intervievați în cadrul unui sondaj pe această temă, pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare. Însă tinerii între 18-24 ani preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că joburile de acest gen aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.
Studiul, intitulat „Meserii pentru România” arată că „În România, publicul larg aspiră către ocupațiile din așa zisa categorie a „gulerelor albe” – de exemplu părinții își sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocați/juriști sau profesori. Aceasta, în condițiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să se descurce oriunde și în orice condiții” explică Vlad Tureanu, partener în cadrul companiei de cercetare.
Meseriile din categoria „gulerelor albastre”, ale celor care practică munca fizică necalificată sau calificată, nu primesc respectul care li se cuvinte, spun cei intervievaţi în cadrul studiului. Cu toate acestea, cei care le practică optează tot pentru meserii din această categorie.

Meseriaşii nu sunt la fel de respectaţi ca şi medicii sau avocaţii

Deși 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel puțin la nivel de opinie. În topul ocupațiilor respectate nu se găsesc decât profesii care necesită studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic. Aşadar, dacă esti … strungar sau pantofar, nu te vei bucura de acelaşi respect în societate. Important este că cei care practică asemenea meserii fără prestanţă în societate ar rămâne interesaţi tot de acest domeniu. 57.4% din cei care practică deja o meserie, s-ar reorienta către o meserie din aceeași categorie dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, iar primele două alegeri ar fi șofer sau mecanic.
65% dintre români consideră că o meserie se învață prin pregătire, la școală, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred că o meserie se învață cel mai bine chiar la școlile de meserii.
„Studiul Meserii pentru România” arată că suntem o societate a contrastelor: tinerii de astăzi s-ar orienta către pregătirea practică, chiar dacă așa zisa categorie a gulerelor albastre nu intră în topul profesiilor respectate de români, iar meseriașii nu sunt percepuți ca fiind plătiți suficient de bine. Însă, aproape jumătate dintre românii care practică o meserie sunt mândri de meseria lor”, afirmă Narcis Horhoianu, Director de marketing în cadrul uneia dintre principalele companii producătoare de bere din Romania.

Banul stabileşte valoarea meseriei practicate

Relația a 70% dintre români cu locul de muncă este definită predominant prin componenta financiară. O „meserie de viitor” trebuie să fie o meserie care aduce bani în prezent. Mai mult, românul apreciază chiar și meseriile aspiraţionale – cele care aduc după sine mult respect şi sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv – în primul rând pentru că sunt în acelaşi timp şi bănoase.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor