Romania ocupa locul 44 din 146, in ceea ce priveste indicele de progres social din 2018

De A.M.
1Comentariu
Romania ocupa locul 44 din 146, in ceea ce priveste indicele de progres social din 2018
© foto: www.pixabay.com
Indicele de progres social măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din mai multe țări. Deși la prima vedere locul 44 din 146 pare destul de bun, România a fost depășită în acest top de toate celelalte state membre ale UE.

Clasamentul privind progresul social este întocmit de organizația nonprofit Social Progress Imperative, sprijinită de compania Deloitte.

Indicele de progres social – sau SPI – analizează trei dimensiuni principale ale bunăstării oamenilor:

  1. asigurarea nevoilor de bază ale oamenilor (hrana, îngrijirea medicală, apa, salubritatea etc.)
  2. fundamentele bunăstării (accesul la educația de bază, accesul la informații, calitatea mediului)
  3. oportunitatea (drepturile personale, libertate de alegere, acces la educație avansată)

Vlad Boeriu, partener Deloitte România, spune că ”atunci când vorbim de bunăstarea unei țări ne raportăm, de obicei, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, însă acesta nu reflectă complet și fidel calitatea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Există țări care, potrivit Indicelui de Progres Social, se plasează pe un loc superior celui ocupat conform PIB pe cap de locuitor. Analizând sistematic relația dintre dezvoltarea economică, măsurată prin PIB per capita, și dezvoltarea socială, conform IPS, observăm în ce măsură nivelul de bogăție a unei țări se regăsește în bunăstarea fiecărui cetățean.”

În 2018, pe primele locuri în clasamentul progresului social, se află țări precum Norvegia (locul 1), Islanda și Elveția.

Pe ultimele locuri regăsim Afganistanul, Ciadul și Republica Centrafricană.

Totuși, o veste bună în ceea ce privește România: dacă în anul 2014 se clasa pe locul 51 în top, acum a urcat câteva poziții, ajungând pe locul 44.

Conform analizei realizate, spre deosebire de țările cu un PIB similar, România înregistrează performanțe mai scăzute pentru accesul la serviciile medicale de calitate, accesul la educație avansată, servicii adecvate de salubritate, incluziune socială sau speranță de viață a persoanelor de peste 60 de ani.

Per ansamblu, este important de reținut că o mărire a PIB-ului poate masca, de fapt, problemele reale cu care se confruntă oamenii obișnuiți. Totuși, peste 90% dintre țările cuprinse în acest studiu și-au îmbunătățit poziția ocupată în clasament în ultimii patru ani.

Mai multe date despre Indicele de Progres Social, AICI.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor