Robu nu se lasa: Decizia de a muta Coloana Fidelitatii in Piata Balcescu este ireversibila

De A.S.
Reactualizat la:
22Comentarii
Robu nu se lasa: Decizia de a muta Coloana Fidelitatii in Piata Balcescu este ireversibila
© TION - Robu nu se lasa: Decizia de a muta Coloana Fidelitatii in Piata Balcescu este ireversibila
Cu toate ultimatumurile şi protestele anunţate de UDMR, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, nu renunţă la decizia de a muta Monumentul Fidelităţii – Coloana Victoria din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu. Întrebat dacă există toate avizele necesare, inclusiv acordul Ministerului Culturii, edilul-şef a afirmat că da şi că acum se lucrează la un studiu de amplasament.

Reprezentanţii UDMR Timiş s-au arătat indignaţi de decizia autorităţilor locale de a muta Coloana Fidelităţii din cimitir în Piaţa Bălcescu, anunţând că dacă nu se va reveni asupra acestei hotărâri vor recurge la proteste.

Cei de la UDMR vorbesc despre un monument „al ruşinii”, pe care îl consideră ca fiind o ofensă la adresa comunităţii maghiare, pentru că a fost donat Timişoarei de un „împărat absolutist”, Franz Joseph, ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției maghiare din 1848-1849, revoluţionarii maghiari fiind reprezentați de „personaje hidoase” în forma sa originală. Liderul UDMR Timiş, Francisc Halasz, a sesizat şi ironia faptului că primăria a decis amplasarea monumentului în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care Nicolae Bălcescu a fost exilat pe vremea lui Franz Joseph.

Primarul Nicolae Robu rămâne însă ferm pe poziţii în privinţa Coloanei Fidelităţii.

„Decizia de a muta Coloana Fidelităţii este una ireversibilă. Nu mai avem ce să negociem asupra acestui lucru, dacă mutăm coloana sau nu. O mutăm în Piaţa Bălcescu şi eu mă bucur că iniţiativa mea a avut şi susţinerea consilierilor locali (…) Eu sper să nu existe niciun fel de protest, pentru că nu există de fapt un obiect al pretextului, decât o eventuală dorinţă a unora de politicianisme ieftine, de ieşire din spiritul Timişoarei. Trebuie să discutăm totul pe bază de argumente (…) Dacă ar fi fost vreun dar de la Împăratul Franz Joseph jignitor pentru maghiari, dacă Împăratul Franz Joseph ar fi însemnat ceva atât de negativ pentru maghiarime, atunci nu s-ar fi putut realiza şi menţine acel parteneriat numit dualism austro-ungar între 1867 şi 1918, perioada de maximă prosperitate pentru Ungaria în toată istoria, tocmai cu Franz Joseph împărat”, a declarat Robu.

Edilul a mai făcut o incursiune în istorie şi a amintit şi că respectivul monument a fost amplasat în trecut chiar în centrul oraşului, în Piaţa Libertăţii.

„Timişorenii din acea perioada – 1848-1849 –, care erau români, sârbi, germani, evrei, maghiari, croaţi, slovaci şi o mulţime de alte etnii, nu au vrut să fie ocupaţi de trupele maghiare. S-au arătat loiali curţii imperiale de la Viena. Nu pare oricui ca ceva de neînţeles ca acum cineva să spună că este monumentul ruşinii? Eu nu pot să înţeleg treaba asta. Nu discut că a fost în acea perioadă o confruntare de idei în Europa şi că Franz Joseph reprezenta monarhismul absolut, iar revoluţionarii epocii, şi Bălcescu şi toți ceilalţi erau pe o cu totul altă platformă de idei. Nu ne putem juca cu astfel de subiecte”, a adăugat Robu, asigurându-i pe maghiarii din Timişoara de totala sa preţuire şi totalul său respect.

Întrebat dacă există toate avizele cerute de lege pentru mutarea respectivului monument, primarul a afirmat că da, estimând că acest lucru s-ar putea întâmpla într-o lună sau o lună şi jumătate.

„Există toate avizele cerute de lege. Nu e treaba mea să mă ocup de aceste detalii, dar am cerut ca totul să se întâmple în acord cu prevederile legale şi s-au parcurs toţi paşii legali. Este necesar acum un studiu de amplasament şi el este în lucru, nu facem nicio mişcare fără. E cea mai mare prostie, e chiar mârşăvie ca cineva să creeze tensiuni etnice în Timişoara (…) Punem laolaltă nişte contrarii ale istoriei noastre comune şi ni se asumăm aşa cum au fost ele. Ce-ar însemna ca noi să ne simţim vinovaţi că am avut un conducător ca Ceauşescu?”, a răspuns Robu.

Cât despre propunerea UDMR de a amplasa în Piaţa Bălcescu un ansamblu de monumente dedicate familiei Muhle, răspunsul edilului a fost scurt. „De ce trebuie să facem ce vor ei? În ce bază?!”

Subiectul a fost abordat, vineri, şi de liderul PSD Timişoara, Sorin Grindeanu. Social-democratul speră ca scandalul Coloana Fidelităţii să nu conducă la tensiuni interetnice în Timişoara şi crede că primăria trebuia să dea dovadă de mai multă transparenţă în această chestiune.

„Cred că mutarea acelei coloane în Piaţa Bălcescu trebuia făcută mult mai transparent de către primărie. Există raţiuni şi pentru a pune în valoare această coloană. Până la urmă, a fost opţiunea locuitorilor acestui oraş de a fi alături de coroana austriacă în 1848-49. Cu o singură menţiune: poate nu Piaţa Bălcescu este cel mai bun loc pentru acea coloană. Bălcescu, să nu uităm, a fost cel mai mare paşoptist român. Am avea opţiunea să o numim din nou Piaţa Lahovary”, a spus Grindeanu.

Articole pe aceeași temă:

Alesii au votat: Coloana Fidelitatii va fi mutata din Cimitirul Eroilor in Piata Balcescu

Scandalul Coloana Fidelitatii continua. UDMR ii da ultimatum lui Robu si ameninta cu proteste!22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor