Scandalul Coloana Fidelitatii continua. UDMR ii da ultimatum lui Robu si ameninta cu proteste!

De B.A.M
Reactualizat la:
85Comentarii
Scandalul Coloana Fidelitatii continua. UDMR ii da ultimatum lui Robu si ameninta cu proteste!
© TION - Coloana Fidelitatii
Conducerea UDMR Timiş consideră anormală decizia primarului Nicolae Robu de a muta, totuşi, Coloana Fidelităţii în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care comunitatea maghiară a purtat negocieri, timp de o lună şi jumătate, cu municipalitatea şi susţinătorii acestei mutări şi a oferit alternative. Reprezentanţii uniunii îi transmit primarului Timişoarei că vor aştepta timp de o săptămână să fie reluate aceste negocieri, în caz contrar ei urmând să recurgă la proteste.


Vă reamintim că în şedinţa Consiliului Local Timişoara din această săptămână, primarul Nicolae Robu a cerut un acord de principiu din partea consilierilor locali pentru a muta Coloana Fidelităţii din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu. Un număr de 19 consilieri au votat pentru această mutare, un consilier s-a abţinut, iar unul a votat împotrivă.

Conducerea UDMR se arată revoltată de decizia de a muta un monument considerat ofensator pentru comunitatea maghiară, în condiţiile în care, anul trecut, atunci când a apărut ideea mutării, a purtat negocieri timp de o lună şi jumătate cu primarul Robu şi chiar i-a oferit mai multe alternative.

„Domnul primar Robu a avut grijă să ne ofere un cadou deosebit, cu cinci zile înainte de a comemora aniversarea a 166 de ani de la izbucnirea Revoluţiei maghiare din 1849-1849, prin acel acord iniţiat de dânsul cu privire la amplasarea monumentului ruşinii, dânşii îi spun al Fidelităţii, în Piaţa Bălcescu”, a declarat preşedintele UDMR Timiş, Halasz Francisc.

Acesta a povestit că, după declanşarea scandalului privind mutarea Coloanei Fidelităţii, UDMR, împreună cu reprezentanţi ai comunităţii maghiare din Timişoara şi specialişti s-au întâlnit cu iniţiatorii acestui proiect de amplasare a monumentului Coloana Fidelităţii în Piaţa Bălcescu, respectiv Societatea Timişoara, Ariergarda şi primarul Nicolae Robu. Negocierile au durat o lună şi jumătate, timp în care opozanţii proiectului au propus mai multe variante alternative. Una dintre ele se referă la amplasarea monumentului Coloana Fidelităţii în Parcul Botanic, pe de o parte, şi mutarea în Piaţa Bălcescu a Obeliscului ce aminteşte de Sf. Ecaterina şi care se află tot în Cimitirul Eroilor.

O altă variantă propusă de UDMR Timiş este construirea în Piaţa Bălcescu a unui ansamblu de monumente dedicate familiei Muhle.

„Wilhelm Muhle are casa de naştere foarte aproape. El a fost invitat tot de un comandant austriac, Scudier, să facă primul parc din Timişoara. Tot această familie a făcut şi Parcul Rozelor şi Parcul Copiilor. Biserica romano-catolică din Piaţa Bălcescu este parţial construită pe terenul oferit de această familie, iar Wilhelm Muhle a fost preşedintele comisiei de construcţie a bisericii romano-catolice”, a mai spus Halasz.

El susţine că în urma negocierilor, primarul Nicolae Robu părea că a înţeles argumentele aduse de comunitatea maghiară şi de aceea nu înţelege graba cu care s-a luat această decizie în consiliul local fără ca UDMR să fie consultată.

„În urma terminării acestor discuţii s-a părut că toate părţile au convenit. Acum brusc am aflat că de pe o zi pe cealaltă se propune iarăşi amplasarea acestui monument contestat şi se cere şi acordul consiliului local. Ni se părea corect, dacă domnul primar şi-a schimbat poziţia, să îi şi anunţe pe partenerii de discuţie”, a explicat Halasz.

Acesta a precizat că monumentul este ofensator pentru maghiari deoarece a fost donat Timişoarei de un „împărat absolutist”, pentru fidelitatea de care locuitorii acestui oraş au dat dovadă în timpul Revoluţiei maghiare din 1848-1849. Halasz a explicat că este ironic faptul că Primăria Timişoara a decis amplasarea acestui monument în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care Nicolae Bălcescu a fost exilat de Franz Joseph, tocmai cel care a donat monumentul Timişoarei.

„A fost donat de un împărat absolutist Timişoarei pentru că Timişoara a dovedit fidelitate în 1849 faţă de un regim absolutist şi tiranic. Dacă noi, în Timişoara, considerăm că democraţia şi libertatea sunt valori, atunci nu cred că acest monument trebuie amplasat în Piaţa Bălcescu. Dacă aceste decizii lezează o comunitate, indiferent despre care comunitate este vorba, Timişoara mai este fanionul luptei pentru libertate şi democraţie?”, se întreabă liderul UDMR.

El îi transmite şi un ultimatum primarului Nicolae Robu: să reia negocierile cu comunitatea maghiară în termen de o săptămână, altfel vor fi organizate proteste.

„Vom aştepta o săptămână să avem un dialog cu domnul primar. Dacă nu vom primi această invitaţie, după o săptămână vom trece la diferite forme paşnice de protest despre care acum nu vreau să discut, pentru că încă sunt de părere că în primărie există încă persoane care merg pe linia diplomaţiei şi dialogului”, a concluzionat Halasz Francisc.

Pe de altă parte, în cazul în care primarul Nicolae Robu nu va reveni la masa negocierilor, reprezentanţii UDMR vor urmări îndeaproape legalitatea mutării acestui monument din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care acest proiect trebuie să aibă şi acordul Ministerului Culturii, care este acum condus de un coleg de-al lor de partid, Kelemen Hunor.

 85Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor