Robu, dupa festivalul din Sagului: Cine vrea liniste, exista sate, exista munti, un oras este un oras

De Roxana Deaconescu
97Comentarii
Robu, dupa festivalul din Sagului: Cine vrea liniste, exista sate, exista munti, un oras este un oras
© Tion: Robu, dupa festivalul din Sagului: Cine vrea liniste, exista sate, exista munti, un oras este un oras
Primarul Timișoarei susține că nu vor mai fi autorizate festivaluri în cartiere, printre blocuri, dar că primăria nu prea are ce face când este vorba despre evenimente organizate pe proprietăți private. În orice caz, Nicolae Robu amintește din nou că Timișoara nu poate fi campus monastiresc, însă „într-un oraș trebuie să existe și înțelegere, și toleranță”. Cine vrea liniște, există sate, există munți, susține primarul.

După ce administratorul public al Timișoarei, fost consilier personal al primarului Robu, a fost acuzat de abuz în serviciu pentru autorizarea unui festival în parcarea mallului din Calea Șagului până la ora 6 dimineața, primarul Nicolae Robu le promite timișorenilor deranjați de muzica prea tare că „trebuie evitate aceste locații”.

Vă reamintim, city managerul Timișoarei va trebui să dea explicații, după ce pe numele lui a fost depusă o plângere penală. Activistul civic Cristi Brâncovan îl acuză pe Robert Kristof de faptul că a autorizat un festival fără bază legală până la ora 6 dimineața, având și relații contractuale cu organizatorii. Totul, după ce timișorenii care locuiesc în Șagului și zona Steaua s-au plâns de gălăgie în timpul Vest Fest.

Primarul îi ține apărarea administratorului public, dar susține că nu prea avea de ce să dea autorizație pentru acest festival, care s-a desfășurat pe o proprietate privată.

„Vreau să spun că acolo e o proprietate privată și că nici nu ar fi trebuit să se dea aviz de la primărie. N-o să mai dăm avize pentru evenimente pe proprietate privată, dacă nu suntem și noi implicați ca organizatori. Trecând peste asta, și pe proprietăți private trebuie să se respecte legea și nu e în regulă ca în mijlocul unor cartiere, unde trăiește foarte multă lume, să se organizeze evenimente care produc gălăgie, nu spun zgomot, până dimineața. Oamenii trebuie să se distreze, dar trebuie să se și poată odihni. Știți bine că am oprit evenimentele în zona «Dan Păltinișanu», pentru că atunci când se organizau evenimente acolo, toți cetățenii din jur, și sunt o mulțime de blocuri acolo, inclusiv cu zece etaje, erau deranjați profund. Am ținut seamă de sesizările lor și nu am mai permis organizarea de evenimente acolo. Nu e în regulă să ajungem acum să deranjăm cetățenii din Calea Șagului sau pe cei din altă zonă a orașului, oricare ar fi ea”, a explicat primarul Timișoarei.

Potrivit edilului-șef, există însă și situații de excepție, dar este vorba despre festivaluri de foarte mare anvergură. Atunci, sub răspunderea organizatorilor, se poate depăși ora 23 sau 24, dar „astea trebuie să fie excepții și cei care își asumă să facă asta evident că suportă consecințele legii. Nimeni nu este mai presus de lege”.

Robu susține că în cazul Robert Kristof și festivalului desfășurat weekendul trecut nu s-a încălcat legea și că avizul dat de administratorul public a fost un „gest redundant”.

„Nu s-a încălcat legea, a fost un gest redundant. Nu era nevoie de acel aviz. Dându-l, cei ce l-au dat au făcut ceva superfluu. Trebuie să-și facă datoria autoritățile și, dacă se prelungesc după ora 23, 24, că probabil și cetățenii pot înțelege dacă este ceva deosebit, atunci trebuie acționat. Legea este lege. Până la ora 23 trebuie să se organizeze și evenimente, legea le permite. Dar trebuie evitate aceste locații, încă o dată o spun”, a completat edilul.

Primarul Timișoarei își dorește un loc unde să poată organiza în voie evenimente, fără a deranja pe cei care nu participă la ele. Mai mult, el spune că municipalitatea a mers cu actul cultural către timișoreni și că a organizat o sumedenie de evenimente, atât pentru cel bogat, cât și pentru cel sărac.

„Dar nici să ținem orașul mort nu putem. Am spus-o și formula de adresare a făcut carieră, un oraș precum Timișoara nu poate fi campus monastiresc. Nu poate fi. Așa, unii cetățeni se plâng că-i deranjează clopotul de la catedrală. Păi unde ajungem? Într-un oraș trebuie să existe și înțelegere, și toleranță, că altfel ce facem? Unii sunt deranjați că noi avem spectacole în Piața Victoriei. Păi ce vreți, să nu mai avem viață culturală în oraș? Nu putem să ne limităm numai la ce se întâmplă în spații închise. Ar fi vai și amar dacă am face asta (…) Noi am arătat că mergem cu actul cultural către cetățeni. Facilităm participarea cetățenilor la actul cultural, artistic… se petrec o mulțime de evenimente în aer liber, unde are acces oricine, și bogatul, și săracul. Și cel inițiat, și cel care e întâmplător în zonă și începe să-i placă și lui, chiar dacă este neinițiat și nu a avut tangențe cu actul respectiv până atunci. Îl faci sensibil la cultură, la artă”, a mai explicat Nicolae Robu.

Edilul-șef și-a continuat explicațiile, amintind că primăria permite și organizarea de expoziții în spațiul public.

„Ați văzut că avem și expoziții. Păi unii nu au văzut în viața lor o expoziție. Trec prin Piața Libertății că au treabă pe acolo și văzând ceva expus, se opresc și unora începe să le placă. Asta este ideea, să organizăm cât mai multe în aer liber. Unele dintre aceste lucruri, aceste evenimente, inevitabil sunt la un nivel ridicat de decibeli. Dar un oraș cu puls sănătos precum Timișoara, la toate capitolele, e altceva decât un campus monastiresc. Acolo este liniște. Cine vrea liniște… există sate, există munți, există multe locuri unde pot avea liniște. Un oraș este un oraș. Dacă am optat să trăim aici, trebuie să acceptăm viața la oraș cu tot ce are ea. Lucruri plăcute, lucruri neplăcute, iar unele lucruri care sunt plăcute pentru unii sunt neplăcute pentru alții. Fiecare este cu propriul eu”, a conchis Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă:

City managerul Timișoarei va trebui să dea explicații, după ce pe numele lui a fost depusă o plângere penală. Activistul civic Cristi Brâncovan îl acuză pe Robert Kristof de faptul că a autorizat un festival fără bază legală până la ora 6 dimineața, având și relații contractuale cu organizatorii. To...
Problema cluburilor din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, din apropierea Spitalului Judeţean din Timişoara, a fost ridicată din nou, în ultima şedinţă de consiliu local, de consilierul Bogdan Herzog, care l-a întrebat pe primar dacă nu se poate pune punct totuşi gălăgiei nocturne, pentru că sunt o...
Ideea primarului Nicolae Robu de a amenaja o zonă specială de distracție nu a fost doar o simplă idee. Edilul-șef susține că și-ar dori cu adevărat un loc unde să poată crea orășelul de noapte al Timișoarei, în care să funcționeze cluburi, baruri, restaurante, localuri în care timișorenii să își poa...

ergfgg97Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor