Robu despre acuzatia ca nu face lobby pentru Timisoara: Sa le dau satisfactie la niste papagali?

De B.A.M
9Comentarii
Robu despre acuzatia ca nu face lobby pentru Timisoara: Sa le dau satisfactie la niste papagali?
© TION: Robu despre acuzatia ca nu face lobby pentru Timisoara: Sa le dau satisfactie la niste papagali?
Acuzat de adversarii politici că nu face destul de mult lobby pentru proiectele importante ale Timişoarei, primarul Nicolae Robu a replicat că unele lucruri nu se pot rezolva decât cu presiunea străzii. În ceea ce îi priveşte pe cei care fac aceste acuzaţii, primarul Timişoarei a declarat că nu trebuie să se laude de fiecare dată când merge la Bucureşti „să le dau satisfacţie la nişte papagali”.


Întrega dispută durează de ceva vreme, însă, joi, deputatul PSD de Timiş Cătălin Tiuch a afirmat că invită reprezentanţii Primăriei Timişoara să meargă mai des pe la Bucureşti şi Bruxelles să îşi apere interesele.

Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Tiuch, Nicolae Robu a afirmat că nu îl cunoaşte, deşi în campania electorală ce a precedat alegerile parlamentare s-au aflat de aceeaşi parte a baricadei, în cadrul răposatului USL.

„Avem un deputat cu numele ăsta (Cătălin Tiuch – n.r.)? Nu toţi care au apărut pe afişe pe atunci au ajuns să se şi afirme, ca să îi pot reţine. Chiar pe acesta nu l-am remarcat cu absolut nimic, iar pe afişe nu m-am uitat, pentru că nu era cazul, riscam să mă văd pe mine alături de ei. Că ştiţi că aşa s-a întâmplat. N-am ce să comentez acum. Chiar să comentez ce spun orice indivizi, nu îmi pot permite, pentru că ar însemna să îmi irosesc din timpul meu preţios! N-am ce să comentez. Ce îl recomandă pe acest personaj (Cătălin Tiuch – n.r.) să îmi dea mie sfaturi şi recomandări. Să prezinte o listă de realizări personale pentru a fi credibil când vine cu propuneri, că altfel pe cine să iei în seamă”, a răspuns Robu.

Întrebat dacă a mers la Bucureşti pentru a face lobby pentru proiectele Timişoarei, Robu a răspuns destul de iritat, întrebându-se dacă trebuie să se laude de fiecare dată când merge în Capitală pentru ca să le dea „satisfacţie la nişte papagali”.

„Dar de unde ştiţi dumneavoastră că nu merg?! (…) Trebuie să dau raportul la tot felul de… Păi când e treabă mă duc! Am fost la Bucureşti, am discutat cu ministrul Vâlcov (Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor – n.r.), am discutat cu ministrul Teodorovici (Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene – n.r.) , am discutat cu secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, discut cu cei ce se ocupă de POR. Păi eu sunt tocmai printre primarii care merg! Dar ce vreţi, să mă laud că mă duc la Bucureşti, să le dau satisfacţie la nişte papagali, sau cum să îi numesc?! Hai să fim oameni serioşi! Eu, când se discută problema programelor şi proiectelor europene sunt personal acolo şi ştiu tot ce trebuie să ştiu despre cele 40 de proiecte ale Timişoarei, nici nu am nevoie să mă însoţească cineva din aparatul tehnic şi discut cu secretarii de stat, cu directorii generali, foarte aplicat. Şi Timişoara este unul din locurile din România unde chiar se pun în practică proiecte. Ce să mai discutăm…”, a mai spus Robu.

În continuare, întrebat cine sunt acei „papagali” la care a făcut referire, primarul Timişoarei a replicat: „Se recunosc singuri, dacă vor să reacţioneze.”

Pe de altă parte, una din acuzaţiile aduse de social-democraţi Primăriei Timişoara a fost absenţa de la dezbaterile pe tema Master Planului pe Transporturi, unde municipalitatea ar fi trebuit să susţină construcţia centurii ocolitoare. Aici este însă de precizat că realizarea acestui proiect nu depinde de Primăria Timişoara, ci de CNADNR şi de Ministerul Transporturilor. Robu însă spune că este pregătit să pună presiune pe guvernanţi pentru realizarea centurii de sud, chiar şi prin proteste de stradă.

„La ce să fie reprezentată Timişoara? E un obiectiv pentru care este toată documentaţia făcută, nu se rezolvă lucrurile astea, oameni buni, la o şuetă. Sunt lucruri grele, pentru care cineva trebuie să aibă argumente, iar cine nu le acceptă trebuie să aibă contraargumente. Există toată documentaţia pentru centura de Sud a Timişoarei de ani de zile, ea a fost ajustată de către noi. Am avut discuţii cu Titu Bojin asupra traseului şi descărcărilor. Toată documentaţia actualizată este la CNADNR şi este obiectivul pe care CNADNR, cu Ministerul Transporturilor, Guvernul României şi, eventual, Ministerul Fondurilor Europene, trebuie să îl pună în operă. Primăria nu poate să facă nimic pentru acest obiectiv. Ce lobby? Nu există în România Legea lobby-ului! Lobby înseamnă ce vă spun eu! Lobby-ul înseamnă, în sensul sănătos al termenului, argumentare. Argumentarea a fost făcută. Dacă cei cărora le-o prezinţi nu sunt capabili să o înţeleagă şi îţi răspund (…) că nu se justifică o centură a Timişoarei, ce să mai discutăm atunci. Cu aceşti oameni nu rezolvi problema decât cu presiunea.

De ce credeţi că au corectat Master Planul? De frica a 20.000 de timişoreni ieşiţi în stradă. Veţi vedea că vor da şi finanţare până la urmă, pentru că vom ieşi de mai multe ori, până la urmă şi pentru finanţare. Au crezut că scapă aşa, că trec în Master Plan centura Timişoarei şi după aceea ne-au liniştit şi ne vor spune mereu. Argumentele logice nu au rezovat problema. Eu nu doresc să ieşim în stradă, am spus-o de la bun început, când am venit cu această idee. Eu cred într-o ţară civilizată, în care cei ce ocupă diverse funcţii sunt oameni responsabili, sunt suficiente argumentele. Dar când ajungi să vezi că argumentele nu sunt luate în seamă, atunci trebuie să recurgi la alte mijloace legale, democratice. Iar ieşitul în stradă este legal, este democratic”, a concluzionat primarul Timişoarei.

Alte articole pe aceeași temă:

Deputat de Timis: Robu nu se ridica la nivelul functiei de primar al municipiului Timisoara!



9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor