Robu admite situația financiară gravă a Asociației Timișoara Capitală Culturală: Eu am dat cât am putut

De Bogdan Marta
24Comentarii
Robu admite situația financiară gravă a Asociației Timișoara Capitală Culturală: Eu am dat cât am putut
© foto: arhivă
Scrisoarea deschisă a fostului director artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a deschis din nou posibilitatea ca persoanele responsabile de finanțarea acestui proiect să se învinovățească reciproc. Primarul Nicolae Robu recunoaște că asociația se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, dar susține că Primăria Timișoara, dintre toate instituțiile publice care ar fi trebuit să dea bani acestui proiect, a dat cei mai mulți bani – ca procent din angajamentul luat prin dosarul de candidatură – și dă vina pentru un eventual eșec pe Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii.

Întrebat dacă, într-adevăr, așa cum spune și Chris Torch în scrisoare sa, Timișoara este în pericol să îi fie retras titlul de Capitală Culturală Europeană, primarul Nicolae Robu a admis dificultățile financiare cu care se confruntă asociația ce gestionează acest proiect, dificultăți care au dus la neimplementarea unor angajamente asumate prin dosarul de candidatură.

„Eu sper să nu se ajungă la așa ceva, dar, așa cum au spus și membrii comisiei care a făcut un audit recent, sunt nerealizări datorită lipsei finanțărilor. Doar primăria are un procent foarte mare de îndeplinire a obligațiilor financiare – 85-90 la sută din bani vin de la primărie. Eu am anunțat în mai multe rânduri lucrul acesta. Nici noi nu am dat sută la sută tot ce ar fi trebuit să dăm, dar dacă și ceilalți parteneri ar fi făcut virările așa cum le-am făcut noi, atunci lucrurile ar fi putut merge mult mai bine”, a spus Robu.

El speră ca lucrurile să se îmbunătățească pe viitor, după ce, recent, Guvernul a declarat Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană ca fiind de utilitate publică și a alocat bani pentru acest proiect.

„Sper ca acum, după ce și Guvernul a adoptat acea ordonanță de urgență privind statutul și finanțarea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană să vină și banii de la Guvern. Și, de asemenea, e și mai ușor pentru noi să virăm banii după ce s-a obținut statutul de asociație de utilitate publică”, a mai spus Robu.

Întrebat dacă își reproșează ceva din acest eventual eșec, primarul Timișoarei a răspuns: „Nu am ce să-mi reproșez, pentru că în ceea ce mă privește am alocat atât cât am putut. Mai mult de atât nu se putea. Mi-a fost în permanență în atenție acest proiect și atunci când nimeni nu credea în șansele Timișoarei de a câștiga acest titlu eu am mobilizat lumea cât am putut și am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a duce candidatura la bun sfârșit. Și e foarte bine că am făcut așa, pentru că am ieșit câștigători. Și pe parcurs, repet, noi am virat bani și virăm în continuare. Sunt anumite întârzieri care nu ni se datorează nouă. Aș prefera să dau bani la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană decât să fac ceea ce ar fi trebuit să facă guvernul de fapt, și anume să plătesc salarii pentru asistenții sociali ai persoanelor cu dizabilități”.

El dă vina pe Guvern și pe Consiliul Județean Timiș, două instituții care, spune el, nu au sprijinit financiar acest proiect așa cum se angajaseră să o facă prin dosarul de candidatură.

„Problemele financiare… Nu știu de ce ministerul nu… Să vă răspundă cei responsabili acolo de ce Ministerul (Culturii – n.r.) nu a alocat, de ce Consiliul Județean nu a dat procent mai mare. Ei au obligații mai mici decât noi, dar discutăm în procente. Dacă toți ar fi alocat același procentaj, atunci lucrurile ar fi stat mult-mult mai bine. Nu știu de la ce a pornit. În ceea ce mă privește am dat cât am putut, în condițiile financiare în care primăria funcționează. Este cumplit de greu”, a declarat primarul Timișoarei.

În ceea ce privește acuzațiile pe care Torch le-a făcut legate de membrii boardului care ar fi fost puși pe criterii politice, Robu a spus că, în opinia lui, fostul director artistic este supărat pentru modul în care a fost primit în Timișoara de către… comunitatea culturală.

„Nu vreau să îi dau replici. E dreptul dânsului la opinie, astea sunt percepțiile dânsului. Nu știu cât e așa și cât nu e așa. Nu pot spune. Sunt convins că dânsul are și supărăi personale, pentru că nu a fost prea bine primit în Timișoara, după cum cunoaștem cu toții. Nu de către mine, eu nu am avut nimic cu dânsul, dar o componentă importantă a comunității culturale a Timișoarei l-a contestat mereu. Și presupun că nu i-a picat bine. Nu exclud ca în gestul său să fie și o anumită supărare pentru modul în care a fost primit aici”, a concluzionat primarul Timișoarei.

Articole pe aceeași temă:

Fostul director artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană: Există îngrijorarea reală că UE va lua în calcul retragerea titlului acordat Timișoarei

TM2021: Robu scoate oamenii în stradă, dacă Timișoara pierde titlul din lipsă de finanțare

Ministrul Culturii: Guvernul României alocă 52 de milioane de lei pentru proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor