Revitalizarea cartierului Fabric, prin arta

De Alina Neagu
Revitalizarea cartierului Fabric, prin arta
© Foto: arhiva
În 16 şi 17 septembrie, Piața Romanilor se transformă în spațiu de expresie a situaţiei curente a cartierului istoric timişorean Fabric, în cadrul evenimentului Heritage of Timișoara: Fabric, organizat de Asociaţia Prin Banat.

Evenimentul Heritage of Timişoara: Fabric, face parte din proiectul cultural cu acelaşi nume, aflat la prima ediţie, care se desfăşoară în perioada iunie-octombrie 2017, în cartierul istoric Fabric. Proiectul are ca scop promovarea patrimoniului cultural material din Fabric, sensibilizarea opiniei publice privind importanţa protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartier.

Echipa de proiect a desfăşurat, până în acest moment, diverse activităţi în cartierul Fabric, precum: cartarea clădirilor din Ansamblul “Fabric” II, Situl “Fabric” I, Situl “Str. Badea Cârţan” şi alte monumente istorice individuale din cartierul timişorean; realizarea de interviuri cu locuitorii cartierului; desfăşurarea de ateliere de teatru forum şi circ social în spaţiul public, cu scopul de a atrage tineri din grupuri vulnerabile pentru a se implica în montarea unor spectacole de teatru forum şi circ social.

Tot în cadrul proiectului, în perioada iunie-august, o echipă de artiști ilustratori locali (Dan Ungureanu, Livia Coloji, Dushky, Kristina Malajmare, Lucian Popovici şi Erik Erdokozi) a realizat o colecție de ilustrații având ca inspiraţie elemente decorative sau faţade ale imobilelor din Fabric. Colecţia de ilustraţii va fi prezentată publicului larg în 16 şi 17 septembrie, în cadrul evenimentului Heritage of Timişoara: Fabric, printr-o instalaţie de artă interactivă intitulată “Gânduri de(spre) Fabric”, pe care participanţii vor fi invitaţi să scrie feedback şi soluţii pentru revitalizarea cartierului.

De asemenea, organizatorii evenimentului au pregătit: 2.000 de cărţi poştale cu ilustraţii pentru a fi trimise gratuit oriunde în ţară, direct de la eveniment, tururi de Fabric pentru copii şi adulţi, o prezentare de circ social şi un spectacol de teatru forum sau sesiuni de dezbatere pe tema cartierului.

Programul complet al evenimentului:

SÂMBĂTĂ, 16 septembrie
11:00-20:30 Cărţi poştale de trimis (gratuit) oriunde în ţară
11:00-20:30 “Gânduri de(spre) Fabric”/Instalaţie de artă interactivă şi expoziţie de ilustraţii

10:00 Explorări urbane în Fabric – Tur pentru copii cu arh. Roxana Pătrulescu (Tur de arhitectură & OAR / Filiala Timiş)
12:30 Explorări urbane în Fabric – Tur pentru copii cu arh. Roxana Pătrulescu (Tur de arhitectură & OAR Timiş)
14:00 Prezentare de circ social, powered by Şcoala de Circ
15:30 Tur de Fabric cu Fata cu umbrela roşie (Timisoara Tour Guide)
16:00 Jocuri de arhitectură @Fabric, cu ALTFELstudio
17:30 Vernisaj “Gânduri de(spre) Fabric”/Instalaţie de artă interactivă şi expoziţie de ilustraţii
18:30 Dezbatere: “Trebuie să vorbim despre Fabric”, sesiunea I
18:45 Tur de Fabric cu Fata cu umbrela roşie (Timişoara Tour Guide)

DUMINICĂ, 17 septembrie

11:00-20:30 Cărţi poştale de trimis (gratuit) oriunde în ţară
11:00-20:30 “Gânduri de(spre) Fabric”/ Instalaţie de artă interactivă şi expoziţie de ilustraţii

15:00 “Dincolo de faţade: oameni şi întâmplări din vechiul Fabric(k)” – tur de Fabric cu Iulian
Atanasiu (Timişoara City Tours)

16:00 Jocuri de arhitectură @Fabric, cu ALTFELstudio
17:00 Spectacol de teatru forum, powered by Basca – solidaritate şi acţiune
18:00 “Dincolo de faţade: oameni şi întâmplări din vechiul Fabric(k)” – tur de Fabric cu Iulian
Atanasiu (Timişoara City Tours)
18:30 Dezbatere: “Trebuie să vorbim despre Fabric”, sesiunea II
20:00 Finisaj “Gânduri de(spre) Fabric”/ Instalaţie de artă interactivă şi expoziţie de ilustraţii

Participarea la eveniment este gratuită. Pentru participarea la tururi este necesară înscriere în prealabil, online sau la faţa locului. Detalii despre înscrierile la tururi, dar şi despre proiect se găsesc aici şi aici.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !