Restante mai mici la lei, datorii neplatite si finantari mai mari la valuta

De M. Hoster
Restante mai mici la lei, in Timis
Restante mai mici la lei, in Timis
După câteva luni de creşteri spectaculoase la restanţele întregistrate de timişoreni la creditele luate la bănci, luna iunie vine şi cu o veste bună: sumele neplătite la termen la finanţările acordate în moneda naţională au scăzut. Din păcate, la cele acordate la creditele în alte valute majorarea restanţelor continuă.

Datele oficiale de pe piaţa bancară arată că persoanele fizice şi juridice din Timiş solicită şi obţin noi credite de la unităţile băncilor din Timiş. Informaţiile Băncii Naţionale a României arată că valoarea creditelor în lei aflate în soldul băncilor cu unităţi în Timiş a crescut în luna iunie la 2,620 miliarde de lei, de la 2,569 miliarde în luna mai. Ceea ce este important, poate cea mai bună veste din ultima perioadă, este că valoarea sumelor restante la acest tip de finanţări este în scădere.

Valoarea sumelor neplătite de clienţii bancari la creditele în lei a fost de 328 milioane de lei, faţă de 331 milioane în luna mai 2011. Din păcate, în comparaţie cu luna iunie a anului trecut diferenţa rămâne una foarte mare. Valoarea acestui indicator era atunci de doar 224 milioane de lei.

Situaţia nu e la fel de fericită la creditele acordate în valută. Aici restanţele continuă să crească. Astfel, în iunie s-a ajuns la restanţe totale de 497 de milioane de lei, valoare echivalentă. În mai, doar 480 de milioane de lei nu erau plătiţi la termen. Valoarea creditelor la acest tip de finanţări este împărţită aproximativ egal între populaţie şi agenţii economici, 2,9 miliarde de lei. Problema este că cea mai mare parte din valoarea finanţărilor contractate de persoanele fizice sunt creditele imobiliare. Aşadar, dacă restanţele cresc la valută am putea asista la apariţia unor executări silite, cu situaţii neplăcute, în care oamenii se văd nevoiţi să părăsească locuinţa pentru care s-au chinuit mult timp să o obţină.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !