Razboi la Spitalul Judetean: Pacienti pe hol, infirmiera care spune ca a fost jignita, acuze de inscenare si joc periculos

De Adrian Panduru
21Comentarii
Razboi la Spitalul Judetean: Pacienti pe hol, infirmiera care spune ca a fost jignita, acuze de inscenare si joc periculos
© Tion: Razboi la Spitalul Judetean
Spitalul Județean Timișoara este ținta unui scandal. Doctorul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, este acuzat de asistente și infirmiere că le vorbește urât, iar medicul spune că totul este o înscenare a managementului spitalului și că nu are suficiente paturi pentru a-și opera pacienții și este nevoit să-i țină pe hol. Ionac a fost și sancționat, „pedeapsă” pe care a contestat-o în instanță.

Totul a fost scos la lumină de jurnaliștii de la tolo.ro. Scandalul a luat amploare și bătălia este în toi, se consumă „muniție” de ambele părți ale baricadei. Pe de-o parte este o infirmieră, cu reprezentanți ai sindicatelor din spital care îl acuză pe Ionac și de cealaltă parte este doctorul acuzat de comportament inadecvat față de personalul angajat. Managerul unității sanitare, Marius Craina, spune că „Ionac practică un joc periculos ca mersul pe sârmă fără plasă”, în timp ce șeful Clincii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara spune că „totul este o înscenare orchestrată de managementul spitalului”.

Pe scurt, Ionac a fost acuzat și sancționat (cu tăierea a zece la sută din salariu, timp de trei luni) de comisia de disciplină din spital, pentru că ar fi vorbit urât cu infirmierele și este acuzat că face acest lucru și cu asistentele. Ionac spune că aceste acuzații ar trebui probate și că unele asistente nu cunosc instrumentalul cu care se operează. În schimb, Ionac spune că a depășit numărul de paturi pe care îl are alocat pe secția sa (27) și este nevoit să țină pacienții pe hol. Spune că a cerut mărirea numărului de paturi încă din 2014, dar nu i s-a îndeplinit această solicitare.

Infirmiera Claudia Nyuli povestește: „La mine mi-a spus să pun masa în poziția din carte. Mi-a spus: dacă nu știi, atunci ieși afară, cheamă pe cineva care știe, că altfel bag acul ăsta în tine. Eu am 22 de ani de vechime în muncă, nu cred că poate pune în balanță competența mea. Eu sunt acolo să-mi fac meseria și să ajut. Mie, personal, asta mi s-a întâmplat. Le-am văzut plânse pe colegele mele asistente, și erau necăjite că domn profesor le-a spus așa – plângeau că le-a făcut nesimțite”.

infirmiera-in-dreapta

Liderul sindicatului Sanitas din Spitalul Județean Timișoara, care face parte și din comisia de disciplină, spune că Ionac a mai fost sancționat și în trecut și că trei asistenmte au plecat deja din spital din cauza comportamentului doctorului.

„Nu e prima dată când domnul Ionac a ajuns la comisia de disciplină. A fost foarte greu să ajungem să-i dăm o sancțiune, dar trebuia să o facem, dar nu este pentru prima oară. Noi nu contestăm pregătirea profesională, are meritele dânsului, dar nimeni nu poate jigni personalul. Fac parte din aceeași echipă. I s-a cerut notă explicativă, nu a dorit să dea notă explicativă. Am fost nevoiți să-l sancționăm. Personalul dânsului din secția de Chirurgie Vasculară este terorizat, este un dictator, fetele aleargă la toate nivelele, personalul este terorizat că aleargă de la un nivel la altul să acorde tratamentul pacienților. Dânsul vede lucrurile că el este super, iar restul analfabete, ciori. Au mai plecat două fete în decembrie, au dat concurs pe alte secții. Trei asistente au plecat deja”, a spus Veronica Roth, liderul sindicat Sanitas din spital.

Ionac transmite că lucrurile pe care le-au spus asistentele sau infirmierele ar trebui probate.

„Lucrurile pe care le-au spus asistentele ar fi fost foarte bine să fie probate cu ceva, în afară de declarații, în orice operație există momente tensionate în care soarta pacientului poate să fie în cumpănă. Dacă unul dintre cei care fac parte din echipă e cu mintea aiurea, sau nu-i pasă, poate că este nevoie, la fel ca și pe front, și să urli. Este o atitudine necesară să înclini balanța în favoarea pacientului și a ta. Dacă cineva consideră acel lucru ca pe o înjurătură, atunci locul lui nu este acolo. Nu neg că apar astfel de momente. O parte din asistentele instrumentare nu știu instrumente, nu au noțiuni elementare care țin de cunoașterea materialului cu care lucrăm. Nucleul care m-a reclamat pleca la 12 acasă, acum trei ani. Și eu am făcut mai multe sesizări și nu s-a întâmplat nimic. Instrumentele nu erau spălate, asistentele nu stăteau cu noi în sală, ele aveau alte lucruri pe agendă, și este normal să fie deranjate că uite-te, trebuie să și muncim la locul de muncă”, a declarat Ionac, care spune că la rândul său a făcut sesizări și a dat spitalul în judecată împotriva sancțiunii.

Ionac transmite că numărul pacienților care se adresează clinicii crește de la un an la altul, iar paturile sunt insuficiente, de aceea este nevoit să interneze și să „cazeze” pacienți pe hol.

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina, spune că au fost mai multe sesizări pe adresa lui Ionac.

„Spre finalul anului trecut au sosit mai multe sesizări de la colegii din blocul operator numărul doi, cu rugămintea de a se lua măsuri. Spitalul funcționează pe baza unor proceduri. Este regretabil că s-a ajuns la o asemenea situație. Sub nicio formă nu accept. Trebuie întotdeauna să știi și să asculți. În ceea ce privește internarea pacienților pe coridoare, acest lucru este creat artificial, fals, pentru a distrage atenția de la subiectul privind comportamentul pe care l-a avut față de colegii de la blocul operator doi. Medicul trebuie să-și gestioneze internările, tratamentele, operațiile, în limita celor 27 de paturi. Ionac practică un joc periculos ca mersul pe sârmă fără plasă. Spitalul dispune de 180 de paturi unde pot fi internați acești pacienți, dacă există comunicare”, a spus Craina.

b53a5070

Craina spune că la clinica condusă de Ionac rata intervențiilor vasculare este sub 40 la sută, în timp ce Ionac spune că este de peste 80 la sută.

„În opinia mea totul este o înscenare orchestrată de managementul spitalului. (…) În anul 2017 au fost operați 1.800 de pacienți, care au avut nevoie de intervenție vasculară peste 80 la sută. (…) Ceea ce nu înțelege conducerea spitalului este că medicina progresează. Soluția este să avem un număr mai mare de paturi. Acum s-a creat ceea ce se numește masa critică, când se adună un număr mare de pacienți care recomandă serviciile de aici. Se transmite oral, du-te acolo că vei fi rezolvat, chiar dacă în alte locuri ți se spune că ți se va tăia piciorul. (…) Am făcut solicitări repetate, inclusiv la minister, pentru mărirea numărului de paturi. Am solicitat local, nu mi s-a răspuns, atunci am mers mai departe la minister, trecând peste managementul spitalului. Au apărut acele referate. Am informat lucruri anormale care se întâmplă, de 3-4 ani.”, a mai spus Ionac.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor