Raul – un zambet care se pierde in trecut si ascunde multa durere. Lupta continua… Aliati?

De Adrian Panduru
Raul – un zambet care se pierde in trecut si ascunde multa durere. Lupta continua… Aliati?
La cât ați fi în stare să renunțați pentru ca cel de lângă dumneavoastră să fie bine? Acum, în prag de Crăciun, poate, răspunsul unora ar fi: „La cât se poate de mult!”. Dar dacă e copilul dumneavoastră? O mamă din Timișoara are răspunsul! La tot! Începem „povestea” lui Raul. Era bine dacă era doar o poveste scrisă între niște coperți scorojite. Nu e așa! E realitate! Crudă… Fiecare secundă, minut, oră, ani… ale unui copil care a rămas la vârsta de un an și ceva… Câți ani are acum?

„În luna mai, anul viitor, face 12 ani”, ne spune mama sa, Radinca Mitroi, cu lacrimi în ochi… Este Raul. Un „zâmbăreț” care a rămas în urmă cu amintiri, cu gesturi, cu comportamentul… Diagnosticul medicilor? Clar și dur! Retard profund! Tulburare dezintegrativă a copilăriei. Nu mai există cale de întors. Dar, prin terapie și unele operații poate fi mai bine…

Cum a început totul? Raul, la un an și două luni a fost martorul unei scene care l-a marcat – a asistat la un preinfarct al mamei sale, care a căzut lângă el. Atunci, a întins mâna după mama sa căzută în urma atacului. Din acel moment nu s-a mai dezlipit de mama sa. A fost momentul în care Raul s-a transformat complet și a devenit un copil care nu știe să mănânce singur, care nu merge la baie singur, care face apnee în somn (creierul nu mai transmite plămânului să îndeplinească funcția respiratorie), care are probleme la mers, un copil care, din momentul în care a crezut că și-a pierdut mama, nu se mai dezlipește de ea. Nici măcar o secundă… Acum nu mai concepe așa ceva. Nu vrea să o piardă din vedere nicio secundă.

Mama: Radinca, sârboaică hotărâtă din Timișoara, o luptătoare. Nu renunță, de atâția ani, va mai lupta oricât este nevoie pentru copilul ei. A avut mult, și-a vândut tot. A avut firme, a ajutat oameni, biserici… a primit înapoi nepăsare și ridicări de umeri. Nu a cerut nimic la nimeni, dar nimeni nu s-a oferit să sară în ajutorul ei, deși femeia a făcut mult bine. A mers înainte. A vândut casa, a vândut tot ce a putut, pentru a investi în tratamentul și investigațiile lui Raul. Și o va face în continuare. Și-a luat o casă la țară și e pe cale să o vândă din nou.

O clinică din Turcia, aceeași unde a fost operată și Andreea Marin, i-a oferit o șansă lui Raul de a merge, prin intermediul unei operații. Radinca se duce cu băiatul ei la terapie în Constanța, face totul pentru ca băiatul să meargă, să fie mai bine… băiatul pentru care a renunțat și va renunța la atâtea. La tot…

„Pare un copil normal, totuși el este cu retard profund, el este cu Pampers, în mai are 12 ani, nu mănâncă singur. Am cheltuit o grămadă de bani, terapii peste terapii, am hotărât: gata, vindem casa. Soțul meu este bugetar, trăiam din salariul lui, am vândut tot, am fost în Israel, la doctori, la mănăstiri, am analize de 2.000 – 3.000 de euro pentru el. Ni s-au dat tot felul de tratamente, la un moment-dat mi s-a spus chiar că este infestat cu mercur, tot felul de tratamente, diete. Am fost la doctori în țară și în străinătate, la mulți. Acum trei ani și jumătate am lipsit trei zile de acasă, am avut de dat examene la Arad, soțul îl culca pe copil. În ultima zi, soțul mi-a zis: toată ziua a plâns, tot striga: mama, mama, mama. Dimineața când m-am ridicat din pat de lângă el m-a prins de mână, a început să plângă, s-a lipit de mine ca un timbru. Imediat am plecat la Viena, iar cei de la Viena au spus că șocul emoțional pe care l-a avut (în momentul infarctului el era cu mânuța întinsă, când eu am căzut) a fost cauza regresului. De atunci a regresat, nu a mai vrut să mănânce, nu se mai îmbracă singur.

Retardul este atât de mare… el nu știe să țină o lingură în mână. Atunci, a fost afectat și mersul. El tot abținându-se să nu plece de lângă mine a dezvoltat o constipație foarte urâtă, nu merge nici la WC… decât cu clismă. Medicii spun că este de la creier, face și apnee, creierul nu mai transmite plămânilor să respire, și inima se oprește, și au zis că poate face oricând ocluzie intestinală din cauza constipației. Tot mai rău a început să meargă. Am plecat la București și mi-au spus: Doamnă, trebuie operat!”, spune Radinca.

Radinca raul (2)

Medicii au spus că este o tulburare dezintegrativă a copilăriei, dar nu este autism. Din păcate, nu este o boală recuperabilă… Mamei i s-a spus că trebuie neapărat operat. În România, aproape că nu mai contează unde, i s-a spus că i se vor bate câte patru piroane în călcâi pentru a-l stabiliza. Femeia s-a dus cu băiatul la Constanța, la terapie, a ajuns în Turcia, la clinica unde a fost operată Andreea Marin. Medicii de acolo au făcut un RMN ultraperformant și i s-a spus că este vorba despre tulburare dezintegrativă pe partea neurologică.

„Medicii din Turcia au spus: nu vă cheltuiți banii pe investigații și mi-au spus că trebuie operat la călcâi. Dacă va ajunge în faza de a nu putea călca pe picioare, recuperarea va fi mult mai grea. Eu trebuie să fiu acolo și atunci când îl anesteziază pe Raul. Dacă mă duc undeva el trebuie să mă vadă. În Turcia, o să i se ia două oase din șold și o să i se atașeze la oasele lui. Două luni de zile va sta în ghips. Este microchirurgie”, spune mama lui Raul.

Operația costă 15.000 de euro, dar medicii i-au transmis femeii să aibă pregătiți 20.000 de euro. Nu are nici o mie de euro… dar face orice pentru ca Raul să fie bine. Aici intrați dumneavoastră în lupta pe care Raul și mama sa Radinca o duc pentru zile mai bune… Îl puteți ajuta pe Raul printr-o donație în următorul cont:

BANCA COMERCIALA ROMÂNĂ, pe numele Mitroi Radinca RO16RNCB0249049397260001 li euro RO90RNCB0719049397260001.

Operația se va efectua, cel mai probabil, în primăvară: martie, aprilie, atunci au spus doctorii turci că e mai bine, cel mic va sta două luni în ghips, iar căldura nu e în acea perioadă așa de intensă.

„Raul este un copil deosebit de frumos. Cam de doi ani și jumătate eu mă duc la Constanța, terapiile sunt mult mai ieftine, am găsit două fundații acolo. Eu pe data de 2 ianuarie vreau să mă întorc la Constanța, stăm la un hotel, unde este cazare pentru studenți. Acolo, la Constanța, facem terapie preoperatorie. Mergem și la logopedie, sunt două centre unde mergem gratuit”, spune Radinca.

Mama nu renunță, Raul nu renunță! Luptă în continuare! Au nevoie de aliați!

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor