Rasturnare de situatie in cazul activistei turce Oral Nalan. Ar putea fi eliberata

De Raoul Jurchela
1Comentariu
Rasturnare de situatie in cazul activistei turce Oral Nalan. Ar putea fi eliberata
Răsturnare de situație în cazul activistei turce Oral Nalan, la Timișoara. Magistrații de la Curtea de Apel Timișoara au decis să revoce starea de arest preventiv și au dispus punerea ei în libertate. Asta în condițiile în care magistrați de la aceeași instanță au luat în urmă cu câteva zile o decizie diametral opusă.

Oral Nalan a aflat, în 17 iulie, că magistrații Curții de Apel Timișoara au decis să o mențină în stare de arest preventiv permițând astfel ca procedurile de extrădare să își urmeze cursul. Joi însă, în 20 iulie, magistrați de la aceeași instanță au luat însă o decizie diametral opusă. Astfel, judecătorii au decis să revoce măsura arestării preventive și să o pună în libertate pe Oral Nalan.

„În temeiul art. 42 alin. 4 din Legea nr. 302/2004 raportat la art. 242 alin. 1 C.p.p. revocă măsura arestării provizorii în vederea extrădării dispusă faţă de persoana extradabilă ORAL NALAN prin încheierea din data de 08.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 851/59/2017. Dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile de sub puterea mandatului de arestare nr. 79/PI/ME/08.07.2017 emis de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 851/59/2017 la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. În temeiul art. 273 C.p.p. raportat la art. 15 din Legea nr. 178/1997 dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către traducător YESILIRMAK OMER FARUK a sumei de 300 lei, onorariu traducere. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20 iulie 2017”, se arată în soluția dată de instanță.

Hotărârea nu este însă definitivă și a fost atacată deja de reprezentanții Parchetului. Astfel, activista turcă va rămâne în spatele gratiilor cel puțin până când Înalta Curte de Casație și Justiție va lua o decizie în acest caz. Oral Nalan este acuzată de autoritățile turce de apartenență la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și a fost condamnată la 30 de ani de închisoare în Turcia pentru terorism. Femeia a obținut statutul de refugiat în Belgia, iar anul viitor ar fi urmat să primească și cetățenia belgiană. Ea ar mai fi călătorit de la momentul obținerii statutului de refugiat, însă în urmă cu aproximativ o săptămână a fost prima dată când a vrut să părăsească spațiul Schengen.

Foto: arhiva
Oral Nalan, activista turcă reținută în Vama Nădlac pentru că era căutată de Interpol rămâne în arest în vederea extrădării în Turcia. Este decizia luată marți de magistrații de la Curtea de Apel Timișoara care au respins cererea de sesizare a Curții Europene de Justiție. Hotărârea nu este definitiv...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor