Protest in fata Consiliului Judetean Timis. Angajati ai DGASPC isi cer sporurile taiate

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
20Comentarii
Protest in fata Consiliului Judetean Timis. Angajati ai DGASPC isi cer sporurile taiate
© Tion: Angajati ai DGASPC isi cer sporurile taiate
Zeci de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș protestează în fața Consiliului Județean. Oamenii își cer sporurile înapoi, care le-au fost tăiate la începutul acestui an. Este vorba despre sporuri între 15 și 75 la sută din salariul de bază pe care angajații nu le mai primesc.

Aproximativ 1.500 de angajați ai DGASPC Timiș nu mai primesc sporuri din 15 februarie 2018. Este vorba despre circa 500 de asistenți maternali și aproximativ 1.000 de alți angajați ai DGASPC Timiș.

Zeci de angajați ai DGASPC Timiș au fost joi, de la ora 10, în fața Consiliului Județean Timiș pentru a-și cere drepturile. „Ne vrem sporurile înapoi” sau „Nu vă bateți joc de noi! Suntem oameni, nu gunoi!” scrie pe pancartele afișate de angajații protestatari ai DGASPC Timiș.

Banii de sporuri vin de la Consiliul Județean Timiș, care îi dă spre DGASPC. La începutul acestui an, însă, banii de sporuri nu au fost trimiși pentru că reprezentanții instituției nu au trimis o notă de fundamentare pentru această sumă.

„Sunt afectați în jur de 1.500 de salariați. Sporurile prevăzute prin Legea 153 pe 2017 nu au mai fost acordate din data de 15 februarie. Deși legea le prevede și avem acte normative subsecvente care obligă angajatorul să plătească aceste sporuri, există o sincopă în ceea ce privește aprobarea bugetului DGAPSC în cuantumul necesar acordării lor în integralitatea lor pe tot anul 2018 și urmare a lipsei de fonduri pe 2018 salariații s-au trezit cu sporurile tăiate. Am încercat și pe cale amiabilă, am avut deschidere spre comunicare și din partea președintelui CJ Timiș, domnul Călin Dobra, și din partea directoarei DGASPC Timiș, Emilia Milutinovici. Sperăm să rezolvăm lucrurile pe cale amiabilă, fără să ajungem la alte acțiuni de protest. Problema este cauzată de faptul că bugetul a fost aprobat pentru salariile de bază într-un cuantum suficient, dar nu și pentru sporuri. Nu sunt doar sporuri permanente, cele de condiții deosebit de periculoase, sporurile de asistenți maternali, sunt și sporuri de sâmbătă, duminică, sporuri pentru turele de noapte, iar ele trebuie plătite așa cum prevede legea”, a spus Adrian Marcu, președinte al sindicatului Pro A.S.

Reprezentanții angajaților din DGASPC Timiș se află în aceste momente într-o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și directorul DGAPSC Timiș, Emilia Milutinovici, în Sala Revoluției din Palatul Administrativ.

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că dacă cei de la DGASPC Timiș vor veni cu o notă de fundamentare pentru acordarea acestor sporuri și un regulament, atunci banii vor fi trimiși către instituție. Această solicitare vine ca urmare a faptului că suma pe care au cerut-o reprezentanții instituției pentru sporuri este dublă față de anul anterior, de la 13 milioane lei la 26 de milioane.

Bugetul necesar pentru cheltuielile de personal pe anul 2018 ale DGASPC Timiș este de 105 milioane lei, din care 73 de milioane de lei pentru salarii de bază și 26 de milioane de lei pentru sporuri. Asta a fost cererea DGASPC atunci când a venit vorba de alocarea de bani din bugetul CJ Timiș. La votul bugetului, însă, cei peste 26 milioane de lei pentru sporuri nu au fost aprobați, ci doar cei 73 milioane lei. Prin urmare, din 15 februarie, niciun salariat al Direcției nu mai primește sporuri, între aceștia numărându-se și asistenți maternali.

Din data de 15 februarie 2018, salariaţilor din cadrul DGASPC Timiş nu li se mai acordă următoarele sporuri:

a) sporul de până la 75% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase;

b) sporul de până la 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare;

c) sporul de până la 15% din salariul de bază pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc (încordare psihică);

d) sporul de până la 30% din salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite (personalul încadrat în centre de primire în regim de urgență, în centre de zi şi în centre de plasament destinate protejării, educării şi reintegrării copiilor care trăiesc în stradă);

e) sporul de 15% calculat la salariul de bază, pentru condiţii de încordare psihică ridicată şi responsabilitate sporită în care se desfăşoară activitatea (asistenţii maternali);

f) sporul de 15% calculat la salariul de bază, pe perioada în care au în plasament sau încredinţare cel puţin 2 copii (asistenţii maternali);

g) sporul de 25% calculat la salariul de bază, pentru fiecare copil cu handicap/dizabilităţi, infectat HIV sau bolnav SIDA, încredinţat ori primit în plasament (asistenţii maternali).

UPDATE. Președintele CJ Timiș: Nu se pune în discuție tăierea sau neplata tuturor sporurilor prevăzute de lege. Aștept până săptămâna viitoare fundamentarea și justificarea legală

După întâlnirea cu reprezentanții angajaților, președintele CJ Timiș a spus că așteaptă fundamentarea legală pentru acordarea acestor sporuri și a spus că după ce va primi aceste acte sporurile vor fi acordate în baza acestei justificări.

„Această situație delicată la nivelul județului Timiș a apărut în momentul în care am primit o solicitare din partea DGASPC legată de cheltuielile de personal, unde, pe lângă cele 57 milioane de lei reprezentând salariile de bază au solicitat 26 milioane lei sporuri. Ținând cont că la nivelul anului 2017 execuția bugetară pentru toate sporurile prevăzute în cadrul direcției a fost de 13 milioane lei, logic și normal am cerut justificare și fundamentarea legală pentru această creștere de sută la sută. Aceste discuții au avut loc în perioada noiembrie – ianuarie, iar în 12 februarie am aprobat bugetul CJ Timiș, neavând o fundamentare a sporurilor specifice asistenței sociale. Am luat decizia și am aprobat în plenul CJ Timiș alocarea unei sume de 8,5 milioane lei pentru plata anumitor sporuri, iar în continuare aștept fundamentarea pe sporurile specifice asistenței sociale. Discutând și cu un grup din partea angajaților DGASPC Timiș le-am explicat foarte clar că nu se pune în discuție tăierea sau neplata tuturor sporurilor prevăzute de lege. Aștept până săptămâna viitoare, marți, 13 martie, fundamentarea și justificarea legală a sporurilor din asistență socială care va fi făcută conform procedurilor legale de către conducerea și aparatul de specialitate al DGASPC Timiș și îi asigur pe toți angajații că vor avea tot sprijinul pentru a fi plătite acest sporuri după ce vor fi fundamentate legal”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

UPDATE 2. Protestul angajaților DGASPC Timiș s-a încheiat fără incidente

Protestul angajaților DGASPC din fața clădirii CJ Timiș s-a încheiat joi după-amiază, fără incidente, după întâlnirea reprezentanților angajaților cu președintele CJ Timiș, Călin Dobra.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor